#ESNS14: Mysterieuze Trippy Turtle tript hard

Tomas Delsing ,

Veel Eurosonic acts dit jaar lijken van Daft Punk te hebben geleerd: hoe minder info mensen hebben, hoe meer mer er over praat. Geheimhouding is hot in muziekland en een van de grootste mysteries van de laatste tijd was Trippy Turtle. Wie is hij? Hoe krijgt hij het voor elkaar om op één dag meer dan vijfentwintigduizend (!) soundcloud followers te krijgen? En is het niet gewoon een bekende dj onder een andere naam? Naast de paar remixes hadden we ook al een land gekregen (Noorwegen) en viel her en der de naam van dj/producer Cashmere Cat.

CONCERT:
Trippy Turtle, Eurosonic 2014, Platformtheater Patio, donderdag 16 januari

DE ACT:
Nee, het is niet Cashmere Cat die daar achter de draaitafels staat. Vriendjes zijn ze wel, en muzikaal is daar ook voldoende grondslag voor, dus veel mensen hadden er van tevoren hun geld op ingezet. Op Eurosonic geeft hij een van zijn eerste optredens, dus krijgen we een gezicht bij de Jersey Club (foute jaren negentig R'n'B glijers in nieuwe trap- en clubhouse-jasjes) op Soundcloud. Maar de schuchtere begin-twintiger die staat te wachten tot de act aan de andere kant van het Platformtheater klaar is met spelen, heeft niet het uit duizenden herkenbare lange blonde haar, noch de kattenshirts van die Noorse collega. Wie is het dan wel? Peder Losnegård dus, die volgens zijn wiki-pagina de 'eerste Noorse hiphop-mogul' is en in het hohe noorden al een paar hits scoorde. Ook weer opgelost. De link met Cashmere Cat is enorm voor de hand liggend. Combineer diens ietwat mysterieuze bosnimfen-trap met bijvoorbeeld Craig David of Drake en je hebt een aardig idee. Of Justin Timberlake's 'Like I Love You' met logge hiphopbeats.

HET NUMMER:
Maar hoogtepunt is toch wel als R Kelly's Ignition in de blender gaat met Triadzz van Rustie. Twee grotere muzikale tegenpolen zijn haast niet denkbaar, maar in het fluorescerende-caleidoscoop-wereldje van Trippy Turtle klinkt het allemaal reuze logisch.

HET MOMENT:
De zwarte jongen vooraan in de zaal kent duidelijk z'n klassiekers: al vanaf de eerste seconde staat hij enthousiast mee te dansen en schreeuwt hij het uit als hij de volgende plaat herkent. Maar in zijn enthousiasme kan hij niet tippen aan de jongen een paar meter achter hem, die besluit dat er ook heus wel getwerkt kan worden. Het is dan half twee geweest, dus het is er ook wel tijd voor.

HET PUBLIEK:
Het is iedere keer weer een verrassing welke glibberende melodie er nu weer tussen de beats door glijdt, en herkenning staat garant voor enthousiast geschreeuw vanuit het publiek. Niet dat Losnegård dat nodig heeft hoor, hij vermaakt zich wel. Zelf zal 'ie - geboortejaar '92 - niet veel hebben meegekregen van de releases van de platen die hij remixt, hij kent ze wel van achter tot voor en mime't alles mee.

HET OORDEEL:
Trippy Turtle is de missing link tussen de drive-in dj - in te huren voor al uw feesten en partijen - en... Lowlands! Nee, vernieuwend als Cashmere Cat is het niet en de houdbaarheid is moeilijk te voorspellen: het toch wel hoge gimmick gehalte zou 'm wel eens de das om kunnen gaan doen. Maar voor een keertje lach je je in ieder geval rot, en is het flink genieten! Komende donderdag op de IFFR nacht van de VPRO en vrijdag in Tivoli Utrecht: het schoolfeest waar je je níet wilt verstoppen als R Kelly wordt ingestart.

DE FOTO: