#ESNS14: Monsterverbond I Am Legion is niet de som der delen

Gronings-Londense combinatie kopt 'm niet kiezelhard tegen de touwen

Ingmar Griffioen, foto's André Eggens ,

Een halve thuiswedstrijd voor I Am Legion in de 3FM Cathedral is dikke mik zou je denken. Het monsterverbond van de Groningse producers Noisia en de Londense rappers Foreign Beggars treedt aan in het Eurosonic-festivaldorp in het Ebbingekwartier, bijna recht tegenover waar ooit de oude Noisia-studio zat. In de stad bovendien waar het hele album tot stand kwam. Sommige jongens hebben sterke drank de halflege Cathedral in gesmokkeld en gaan al hard. Zoals I Am Legion dit schot voor open doel vast heel hard gaat inkoppen.

HET CONCERT:
I Am Legion, Eurosonic, 3FM Cathedral, vrijdag 17 januari 2014

DE ACT:
Noisia en Foreign Beggars werkten al vaker samen, bijvoorbeeld op die opzwepende 'Contact'-track uit 2009. Vorig jaar leidde de wisselwerking zelfs tot een album en wel onder de nieuwe naam I Am Legion. De drie producers van Noisia tastten diep in de oldskool drum 'n' bass-tas en de Londense grimey rappers van Foreign Beggars mochten daaroverheen hun aanstekelijke ding doen. Aangevuurd door kanonharde singles als 'Make Those Move' en 'Choosing For You' is het album een ferme tour de force geworden van drum 'n' bass, dubstep, hiphop en grime. Groningen is voor de Britten ook geen onbekend terrein, want het hele I Am Legion-album is hier in de studio opgenomen. Van de Foreign Beggars crew zijn Pavan 'Orifice Vulgatron' Mukhi en Ebow 'Metropolis' Graham live van de partij. De eerste is de rap ratelende rapper en publieksoppepper, terwijl Metropolis als lomer flowende sparring partner fungeert.

HET NUMMER:
Tweede single 'Choosing For You' knalt het hardst ook online met +860.000 YouTube-views. Het is een van die momenten waarop de vloer van de Cathedral en het publiek meestuiteren op die zwiepende techno-dubstep met 'Motherfucker' (voicesample), verdomd loodzware bassen en de nu vlot flowende illuminati-rappers Foreign Beggars.

HET MOMENT:

Precies dat nummer, hoewel 'Make Those Move' en 'Contact' ook heel hard waren.
 

HET PUBLIEK:
Weinig liefde aanvankelijk in de thuisstad, waar de Cathedral maar halfvol staat en blijft. Noisia en FB moeten er hard voor werken, maar dan komt het ook meer en meer los. Tegen het eind staan al vuisten fier in de lucht en de benen wijdbeens op de vloer.

HET OORDEEL:

I Am Legion heeft ook een soort hard R&B tracks die best lelijk zijn. Daar heeft Foreign Beggars de stemmen niet voor. Het Britse duo put zich toch al erg uit in clichés als 'Say oooh oooh ooh', 'Put your mothafucking hands in the air and say ah yeah...'. 'Make some fucking noise for Noisia, all the way from Groningen,' vonden we dan een betere vondst. Ook 'superspecial guest Diablo' maakt weinig indruk met eent soort hese poging tot slicke zang. Heel naar. De Groningse bijdrage is beduidend meer van toegevoegde waarde. Noisia is drie man sterk en levert niet alleen de harde producties, Thijs de Vlieger doet soms ook shoutouts en achtergrondzang en Nik Roos stuurt de fraaie visuals aan. Ze eindigen met oudje 'Contact'. Pow! Wat een hard slot. Meer van dit en minder gezanik en je hebt een topshow. Dan klapt de hele tent van begin tot eind uit elkaar. Nu tellen we maar vijf beestachtige momenten in driekwartier. Een gemiste kans.

DE FOTO: