#ESNS14: de afrekening van De Sluwe Vos, Kensington, Jungle By Night e.a.

Producer naar Servisch festival, afropop naar Engeland en Kensington de allergrootste

Timo Pisart ,

Eurosonic Noorderslag is weer voorbij. Op het belangrijkste showcasefestival van Europa worden ’s nachts de dealtjes gesloten, beklinken muziekbobo’s en programmeurs in de Knarie of de Kroeg van Klaas welke acts komend jaar de clubs en festivals gaan platspelen en benaderen publishers de bands die het ’t beste hebben gedaan. Nu de kater is gaan liggen, is het tijd om de stand op te maken met de Sluwe Vos, Kensington, Town of Saints, Jungle By Night en Maydien.

De Sluwe Vos: de tour komt wel vol inclusief Servisch festival

Het absolute hoogtepunt van Noorderslag volgens 3voor12, dat was de Deventerse producer De Sluwe Vos. Maar merkte Robert Vosmeijer dat zelf ook aan de reacties achteraf? Jazeker, zegt hij zelf nog vol ongeloof, nabrakkend in het huis van zijn ouders. In de bovenzaal bleken een stel boekers uit Oost-Europa aanwezig én nog een stel andere belangrijke figuren. “Al toen ik vijf minuten bezig was, lieten een paar grote partijen aan mijn boeker weten geïnteresseerd te zijn in gesprek te gaan voor mijn album.”

Zijn boeker kreeg dusdanig veel aanspraak en mails, dat hij Vosmeijer kon verzekeren dat de Sluwe Vos dit kalenderjaar een bijzondere tour kan gaan doen. “We willen in Nederland tien of twaalf shows doen, het moet exclusief blijven.” Dan is er nog het gigantische Servische festival dat interesse toont, waarvan De Sluwe Vos de naam niet durft te noemen.

En dat terwijl De Sluwe Vos géén vooropgezet stappenplan had. “Het was voor het eerst dat ik op het festival was. Samen met mijn boeker heb ik het gepromoot, we hebben mensen gemaild en aangesproken maar we hebben het niet heel erg gepusht. Ook sprak ik in enkele conferenties over talentontwikkeling, maar ik was zó zenuwachtig dat ik met trillende stem en knikkende knieën voor de bobo’s stond.”

Maydien voor festivals en reclame-syncing, Jungle By Night naar Engeland

Ronald Keizer, manager voor Jungle By Night, Maydien en Gallowstreet, pakt het al jaren structureler aan. In 2013 maakte hij al een uitgebreide meet & greet voor Jungle By Night en deelde hij overal usb-sticks uit, dit jaar doet hij min of meer hetzelfde. “Jungle By Night speelde al in België, Duitsland, Frankrijk en Engeland, dus heel veel agenten uit Europa kénnen Jungle By Night inmiddels al. Maar niet iedereen heeft de band gezien, die agenten heb ik dus uitgenodigd.” Jungle By Night stond op een ‘klotetijd’ op Eurosonic, al om 19.15 uur op de donderdag, maar toch ging het niet bepaald slecht. Er waren zeven delegates binnen, en van drie heeft Ronald Keizer inmiddels toezeggingen gekregen. “De focus ligt om Engeland, maar ik had ook een Turkse en Duitse agent op sleeptouw, die erg geïnteresseerd waren. Het nieuwe album is ruiger met psychedelica van hier tot Tokyo. We willen uit die wereldmuziekhoek, dat gaat lukken.”

Wanneer mogelijk speelt Keizer zijn contacten van Jungle by Night door naar Maydien, met bijzonder vormgegeven usb-stick. Vlak voor Noorderslag vond Maydien al een boeker in Greenhouse Talent, en die strikte al een stel podia en festivals in de zaal. “Maydien gaat een goede zomer tegemoet, zoveel is duidelijk.” Ook is er interesse vanuit Engeland en de VS, meent Keizer. “Zodra er nieuw werk komt, gaat Maydien daar ongetwijfeld naartoe. En de Franse agent waarmee ik werk heeft ook interesse, hij boekt voor showcasefestivals als Transmusical, het Eurosonic voor de Franse markt. Daar gaan we naartoe werken.”

Minstens zo belangrijk: tijdens de show van Maydien stonden er ook twee publishers in de zaal, die achteraf lieten weten graag met Maydien in zee te willen voor het syncen van zijn muziek onder reclames. “Niet onbelangrijk voor een sync-bureau dat ook casting doet: ze weten nu hoe hij eruit ziet.”

Kensington wordt de grootste band van Nederland en Town of Saints krijgt drukke zomer

Waar De Sluwe Vos, Jungle by Night en Maydien nog wat te bewijzen hebben, waren de twee Grote Markt-shows van Kensington al een kick-off van de Europese tour. Na Noorderslag togen ze direct door naar Hamburg voor een headlinetour door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België: overal waar de single uit is, mede dankzij het succes van Kensington vorig jaar op Eurosonic. En die eerste twee internationale shows waren zo goed als uitverkocht, vertelt manager Cedric Muyres. “Alle internationale agenten die die tour geboekt hebben, waren dit weekend aanwezig bij de shows op de Grote Markt. Wat Kensington in het buitenland doet is natuurlijk nog niets vergeleken bij deze shows, met voor duizenden fans die alles woord voor woord meezingen. Daarom is het goed dat ze het hebben gezien: ze weten hoe groot het kán worden, en gaan daar harder door werken. Het was de kroon op het jaar in Nederland.” Concrete nieuwe deals heeft Eurosonic dus niet opgeleverd, maar wel een versteviging van de relaties en potentiële festivalshows in binnen- en buitenland. “We focussen ons voorlopig op Europa, en hebben al publishers, boekers en labels in de landen zitten. Nu moet het voor iedereen obvious worden dat Kensington de grootste band van Nederland wordt.”

Cedric Muyres is als labelmanager van Snowstar Records ook betrokken bij Town of Saints, die het weekend een drietal officiële shows gaf: op de Energy Stage (“zo druk dat ik er niet meer bij kon”), de volle Aa-kerk en Noorderslag. “Er zijn wel wat potloodbeloftes gemaakt in de Oosterpoort, de eerste deal werd on the spot rondgemaakt, en tijdens de Friendly Fire-borrel in Warhol zijn er behoorlijk wat internationale handshakes gedaan. Kortom: ik kan me niet voorstellen dat Town of Saints komende zomer minder dan 30 festivals gaat doen."