#ESNS14: Tien tips voor Noorderslag

O.a. Thomas Azier, Wolvon, The Future's Dust en Monomyth

Atze de Vrieze ,

Na drie dagen Europees circus is de slotdag van Eurosonic/Noorderslag gereserveerd voor het Nederlandse talent. Wie gaat in Groningen met een enkel fantastisch optreden zijn jaar verdienen, welke acts zien we vervolgens in 2014 terug op alle festivals en clubs? 3voor12 tipt o.a. Town of Saints, Afterpartees, The Hard Way en Rita Zipora.

Town Of Saints
Snowstar, het label van I Am Oak, Herrek en (de begindagen van) Kensington brengt ons nu Town Of Saints. De 12van3voor12-folkband rook alvast een beetje aan hitsucces met Carousel, een song die door een slepend vioolgeluid, een lichtvoetige xylofoon en vrouwelijke backing vocals direct blijft hangen. Noorderslag moet deze band naar een hoger niveau tillen.

Afterpartees
All the way from Horst, Limburg, komt de leukste nieuwe band van Nederland. Zo'n band waar de meisjes verliefd op worden en de jongens een biertje mee willen drinken. Sympathieke powerpoptunes met een brutale uitstraling en een hoop lol. Pas een debuutsingle heeft de 12van3voor12-band uit, op het vinyl only-label van Jan Kooi.

Thomas Azier
Een stuk ambitieuzer ingestoken is de carrière van Thomas Azier, die al drie jaar op allerlei talentlijstjes prijkt. Komend voorjaar moet dan eindelijk zijn debuutplaat uitkomen, met daarop deze geweldige grotestadssingle Ghostcity. Azier maakt elektronische wavepopsongs met een theatrale rand. Hij is vrienden met o.a. Stromae en Woodkid. Nu moet het gebeuren, eindelijk.

Maydien
Amsterdammer Maydien scoorde al aftershows bij Frank Ocean en Jay Z en is hier bij 3voor12 op basis van de wat schetsmatig klinkende tracks die hij nu heeft uitgebracht al genoteerd als groot talent. Maydien maakt r&b op zijn spannendst, zowel productioneel als in het type songs dat hij kiest. Een ruwe diamant die op het 3voor12-podium van Noorderslag weer een beetje verder geslepen wordt.

The Hard Way
De groepsnaam van dit trio laat weinig aan de verbeelding over, en de namen erachter geven verdere invulling: The Hardway is breakcore goeroe Bong-Ra met het duo Limewax en Thrasher, beiden bekend van het snoeiharde drum 'n bass/breakcore/hardcore-label PRSPCT. De laatste neemt de microfoon ter hand om de verduiveld harde muziek ook nog eens van een duivelse inhoud te voorzien. Het hardste van heel Noorderslag.

Rita Zipora
Is dit Eefje de Visser in de remix? Pien Feith in het Nederlands? Nee, het is 12van3voor12-talent Rita Zipora, een nog onbekende Amsterdamse die begin januari haar debuutplaat uitbrengt (nu op de Luisterpaal!). Debuutsingle Wasem is eenvoudig en voelt toch een beetje mysterieus. Toegankelijk, romantisch en toch een beetje artistiek. Kijken of ze dit een mooi vervolg kan geven.

White Slice
In White Slice treffen we Hugo van Heijningen, die we de laatste jaren vooral kennen als de man achter Red Light Radio. Zijn leven als muzikant lag eigenlijk al een tijdje achter hem, maar in het verleden was hij onder meer frontman van de band Malkovich. Nu is er dus toch gitaarband White Slice, die belooft diep in de nacht zeer stevig van leer te trekken op het 3voor12-podium.

WOLVON
Het Groningse WOLVON speelt een niet onbelangrijke rol in de stad van Noorderslag. Zo zijn de leden betrokken bij undergroundpodium Lepel en zijn ze de vaandeldragers van een eigenzinnige scene. Vorig jaar verscheen een grillige noiserock plaat bij Subroutine, maar de ware kracht van deze band ligt toch echt op het podium.

The Future's Dust
Een van de kleine verrassingen op Into The Great Wide Open was de Friese band The Future's Dust. In het bos op Vlieland kwam de dromerige kant van de band heel goed uit de verf, veel beter ook dan op hun nog wat ruw klinkende debuut-EP. Live hoor je een elegante kruising tussen The XX en James Blake. Een van de 12van3voor12.

Monomyth
Wij van 3voor12 wilden de band Monomyth graag ontvangen in ons kleine bovenzaaltje, maar het schijnt dat de apparatuur met geen mogelijkheid naar binnen zou hebben gepast. De drummer zat in 35007 en Gomer Pyle, de bassist in Incense, en de band stond vorig jaar al op Roadburn, en is dus in stonerkringen helemaal geen onbekende.