ADE14: Spelen op ADE's laatste Playgrounddag

Van Ruiskamers tot Selfieportretten

Tekst: Bas van Duren, foto's: Nick Helderman ,

Naast het nachtprogramma en de panels, heeft ADE natuurlijk nog veel meer te bieden. Via ADE Playground zijn er talrijke initiatieven die wellicht niet een directe link hebben met het festival, maar wel de moeite waard zijn om te bezoeken. Wat is er dan beter om op de allerlaatste dag met een brak hoofd nog even kijken wat er allemaal in de stad te doen is?

Eat, Chill Love

De zondagswandeling begint bij de 5&33 @ Art’otel. Twee prijzen kunnen ze al bij binnenkomst in de wacht slepen: die van ADE-locatie dichtst bij Centraal Station en de meest classy van allemaal. Het vijfsterren-hotel heeft een prachtig interieur, stijlvol, ruim, kortom: prachtig. Een verdieping lager is er een expositieruimte waar popup-restaurant Decks With Chefs ‘Eat, Chill Love’, presenteert; een tentoonstelling over de roots van hip-hop. Hip-hop op ADE? Jawel, omdat volgens de organisatie hip-hop ook een invloed is op dance-artiesten. Zo worden er onder andere foto’s van Ilja Meefout (Pusha T, Snoop Dogg, Typhoon e.a.) geexposeerd, installaties getoond, is er een uitgebreide foodstand en speelt de huisband eigen interpretaties van house-nummers. 
(Tekst gaat verder onder de foto's)

Open Draw

Dan is het snel door naar de Eerste Jacob van Campenstraat waar in de Mixtup het Open Draw collectief een heel tof initiatief heeft: diverse tekenaars zijn gevraagd om hun eigen interpretatie te geven van een avond op ADE die ze hebben bezocht. Zo zien we aquarellen van FKA Twigs in de Tolhuistuin, maar ook een cartoon-versie van Henrik Schwarz als ‘The Schwarzonator’. Organisatoren Kim van Poelgeest en Gail Anne Howard vertellen: “Sommige van de tekeningen zijn achteraf gemaakt, maar bijvoorbeeld die van FKA Twigs is ook echt in de Tolhuistuin gemaakt,” vertelt Howard.
(Tekst gaat verder onder de foto's)

In de werkruimte hangt ook een aantal portretten (illustrated selfies) en al hoopten we op beelden van nachtbrakers met diepe wallen, alle geportretreerden zien er nog bijzonder monter uit. Op papier. Van Poelgeest lacht: “Nee, dit zijn gewoon bezoekers van de ADE Playground. Van harde stappers is geen sprake van, maar als jullie een portret willen, dan kan dat hoor.” Om mezelf een getekende selfie aan te meten, dat is teveel eer, dus hop. Een selfie van 3voor12/Radio dj Roosmarijn Reijmer, maar dan wel de nachtbrakersvariant:
(Tekst gaat verder onder de foto's)

De Ruiskamer

Met een naam als ‘De Ruiskamer’ zou je verwachten dat de OT301 de zondag inruimt voor noise- en breakcore dj’s, maar het uiteindelijke resultaat kan niet veel verder daarvan afwijken. Diverse dj’s zijn uitgenodigd om een set te komen doen van muziek die ze normaliter in hun eigen huiskamer draaien. Geen white noise dus, maar voornamelijk lekkere laidback muziek waarmee je de laatste dag van ADE lekker loom kunt afsluiten. Dat gaat nog een stuk gemakkelijker met de hoeveelheid ruime banken die is opgesteld binnen de OT301 en er heerst dan ook een relaxt sfeertje. De line-up kent voornamelijk local heroes als een DJ+, Halve Soul en een Viktor Palmer. Het is, passend genoeg, voornamelijk vinyl wat hier wordt gedraaid, met als duidelijke uitzondering zangeres/producer Chagall. Zij maakt er een live-set van met, mogen we aannemen, veel eigen nummers. 
(Tekst gaat verder onder de foto's)

De TonTon Club

Hop hop, snel door naar De TonTon Club waar er live vinyl zou worden geprint met een 3D-printer. Maar bij binnenkomst geen geur van gesmolten kunststoffen; wel van hotdogs en angstzweet van gamers die het tegen elkaar opnemen bij de arcadekasten achterin. Hebben we wat gemist? “Ja, dat was gisteren,” vertelt een medewerker van De TonTon Club. “En we hadden ons een beetje verkeken op wat er allemaal mogelijk was met de printer en hoe duur het allemaal is.” Verdorie. Dan maar deze ADE afsluiten met een goed biertje en een duik in de ballenbak.
(Tekst gaat niet meer verder onder de foto. Helaas.)