Tien tips voor ADE14 Tien tips voor ADE14

Met o.a FKA twigs, Dekmantel, Trouw en 4D Sound

, Timo Pisart, Ingmar Griffioen en Sjoerd Huismans

Tien tips voor ADE14

Met o.a FKA twigs, Dekmantel, Trouw en 4D Sound

Timo Pisart, Ingmar Griffioen en Sjoerd Huismans ,

Ook dit jaar heeft Amsterdam Dance Event (ADE) weer een immens programma met in totaal maar liefst 2,224 acts. En vijf dagen om zoveel mogelijk te zien. Wat hoort daar zeker bij? Tien tips voor complete avonden of individuele optredens: van experimentele shows met veel nadruk op visuals van Dubfire en 2565, tot een compleet etmaal dansen in Trouw.

FKA twigs (woensdag 20.30 Paradiso Noord/Tolhuistuin)

Een van de meest opmerkelijke debuutalbums van het jaar is van FKA twigs: abstract geproduceerde, donkere en stroperig trage R&B-liedjes waarin seksuele spanning en onzekerheid om elkaar heen wentelen. Zangeres twigs heeft de absolute controle, zowel in de studio als op het podium. Zaten o.a. gigaproducers Arca, Dev Hynes, Sampha en Paul Epworth aan de knoppen voor debuutalbum LP1, twigs zat er altijd naast. Lijkt ze live welhaast rond te zwalken op hoge hakken, in werkelijk geeft ze een tot in de puntjes gechoreografeerde show. Belooft bijzonder spannend te worden.

2562 live in Beamlab (donderdag, 20.00-21.30 in Pakhuis de Zwijger)
Het nieuwe album The New Today (20 oktober uit) van Dave Huismans a.k.a. 2562 vond zijn weg naar de “meest veelbelovende Nederlandse albums van het najaar” die 3voor12 vorige maand opstelde. Zijn bekende plaat Aerial werd in 2008 nog onder de dubstep gerekend. The New Today is een duistere elektronicaplaat met spannende percussie, waar minder gemakkelijk een label op te plakken is. Misschien wel zijn beste tot nu toe, luister bijvoorbeeld naar de industriële single Utopia die al uit is. Die doet alleszins benieuwen naar zijn show op ADE Beamlab in Pakhuis de Zwijger, het ‘audiovisuele laboratorium’ van ADE. Die live visuals komen overigens van Heleen Blanken die eerder met o.a. Ben Klock werkte. Voorafgaand aan de show is er een Q&A met beiden.

Dubfire:live - Hybrid (donderdag, 22.00-06.00 in Roest)
Dubfire mag onderhand wel een ADE veteraan genoemd worden. Dit jaar staat hij er voor het eerst weer met Sharam Tayebi, in het herenigde duo Deep Dish. Maar ook in zijn eentje staat hij twee keer op ADE. Zondag tijdens Awakenings, maar het meest in het oog springt de primeur van zijn gloednieuwe live-set getiteld dubfire:live - Hybrid. Wat houdt dat in? Iets met 2D en 3D animatie, live audio en belichting om het “snijpunt van mens en machine” en hun “onvermijdelijke fusie” te onderzoeken. Behoorlijk pretentieus, en gezien de wat platte en eenvormige indruk die Dubfire tijdens eerdere edities van ADE maakte durven we nog niet te beloven dat het goed wordt. Maar zeker in de industriële setting van Roest kan deze show op zijn minst interessant worden. Naast Dubfire zelf draait onder andere Adrian Sherwood er. 

Tape ADE Special (donderdag, 23.00-06.00 in de Tolhuistuin)
De eerste ADE showcase van het uit de hoofdstad afkomstige Tape Records, dat in 2012 werd opgericht. De eveneens aardig nieuwe Tolhuistuin is dan de ideale locatie. Wat betreft de line-up zijn er gelukkig ook wat oude bekenden, zoals Marcellus Pittman die zijn soulvolle en diepe Detroit-sound komt brengen. Funkinevil springt ook meteen in het oog: een b2b van Amerikaan Kyle Hall & Brit Funkineven, samen een zeer aantrekkelijke combinatie van de Detroit van de eerste en de catchy synthesizer tunes van de laatste. Rotterdammer Mark Du Mosch maakt de line-up van de grote zaal compleet met zijn stevige mix van techno, house en vlagen van disco. Maar ook in de kleine zaal wordt het goed toeven met de veelbelovende Amsterdamse Tape-dj’s Dollkraut (zijn debuutelpee krijgt 5 sterren van DJ Broadcast), Deniro en Haron.

MK (donderdag, 23.00-07.00 in Chicago Social Club)
In de eerste helft van de jaren '90 was de Amerikaan Marc Kinchen een van de succesvolste houseproducers, nu is hij dankzij de opleving van UK garage helemaal terug met een keur aan sterke remixen. Voor Lana Del Rey, Ellie Goulding en vooral Storm Queen. Met de Look Right Through-edit van die laatste groep bestormde hij vorig jaar de hitlijsten in Engeland, nu stelt hij zijn eigen feestje samen in de Chicago Social Club.

SOPHIE (vrijdag, 23.00-05.00 in Paradiso)
Liefhebber van de sterkste energiedrankjes? Probeer SOPHIE, het muzikale equivalent met suikerzoete ADHD-tracks die je mond open doen vallen. De mysterieuze Brits producer is een van de vaandeldragers van PC Music, een label gespecialiseerd in progressieve producties gegoten in een soort hyperactieve popliedjes. Is het avant-garde? K-pop? Barbie Girl anno 2014? In ieder geval verdomd verslavend, zo bewees hij ook al in de X-Ray op Lowlands. Ook op die avond van Warp en LuckyMe zie je de Schotse beukmajoor Rustie en de Canadese Lunice, die met HudMo TNGHT vormt, voor een betere portie trap.

Dekmantel Detroit Love (vrijdag, 22.00-08.00 in de North Sea Jazz Club)
Maar liefst vier avonden op rij host Dekmantel in de North Sea Jazz Club in het Westerpark. De feesten zijn verplaatst naar die club omdat het naastgelegen MC Theater, waar ze oorspronkelijk stonden gepland, failliet ging. Dat scheelt nogal wat capaciteit, dus ging het extra hard met de kaarten. Detroit Love was als eerste uitverkocht en dat is geen verrassing als je een blik op de namen werpt. Detroit-grootheid Carl Craig host de avond en samen met stadgenoot Mike Banks draait hij er een live-set. Maar ook Moodymann - nog zo’n sleutelfiguur uit de jaren negentig - staat op het programma, net als (onder meer) Young Marco en Cinnaman om de avond toch nog een stevige Amsterdamse tint te geven. Voor wie het allemaal liever wat minder funky heeft maar wat steviger en dieper, is Ben Klocks ‘Klockworks Showcase’ in de nóg kleinere OT301 geschikter. 

Resident Advisor (zaterdag, 22.00-07.00 in Trouw) + Trouw op Zondag (07.00-07.00)
Club Trouw loopt op zijn einde en de ADE feesten krijgen daarmee extra betekenis als mooie kansen om de club nog eens een hele nacht mee te maken. Of vijf, natuurlijk. De zaterdag en de zondag zijn in elk geval de grootste aanraders. Zaterdag is er de Resident Advisor special met de esoterische sounds van Four Tet en Jon Hopkins als grootste trekpleisters. Floating Points (check die briljante nieuwe track Sparkling Controversy) en Motorcity Drum Ensemble bewezen op Down The Rabbit Hole al er samen een spannend feestje van te kunnen maken. Nu doen ze dat los van elkaar op verschillende verdiepingen. Zondag kun je je ADE14 afsluiten met een etmaal (!) vol Trouw all-stars. Maar liefst negentien dj’s staan er onder wie Job Jobse, Omar S, Tom Trago, Melon, Nuno dos Santos en de enige echte Olaf Boswijk zelf.

Pampa Records en Atomnation (vrijdag, 23.00-07.00 in Marktkantine)
Dj Koze is terug. Vorig jaar moest de vreemde Duitse snuiter het nog met een halflege Scheepsbouwloods doen (op Guy Gerber's Wisdom of the Glove), op Dekmantel Festival zagen we hem weer onnavolgbaar shinen achter de decks en ditmaal mag hij met zijn eigen Pampa Records de Marktkantine vullen. Dat betekent dat je naast Koze (eenmaal op stoom een van de interessantste dj's) ook de Zweedse sterkhouder Axel Boman en Frankfurter Isolée (live) aan het werk ziet. In de kleine zaal valt nog meer te ontdekken met de Atomnation-showcase, waar je naast (label-)baas Applescal ook Olaf Stuut, David Douglas (verantwoordelijk voor een van dé NL platen van 2014) en Hollandse Nieuwe van de Maand (en nieuwste Kompakt-signing) Weval aantreft. 

4DSound (woensdag t/m zaterdag 21.00-02.00/03.00 in het Compagnietheater)
Helemaal nieuw is het niet, we zagen al eens een Zwolse techno-opera met een 4D-geluidssysteem, maar geniaal en intrigerend klinkt de beloofde geluidservaring zeker. 4DSound System geeft de mogelijkheid om geluid te verplaatsen/positioneren door een ruimte met behulp van een grid met 48 luidsprekers die over de vloer en aan zestien pilaren verdeeld zijn. Het gaat volgens ontwerper Salvador Breed van 'moeilijker piepknor' muziek van Stimming of Raster-Noton tot beter behapbare dance van producers Max Cooper of Vladislav Delay. Vraag je je af hoe dat nu allemaal werkt? Bezoek dan een van de masterclasses die woensdag, donderdag, vrijdag en zondag zo tussen 14.00 en 17.00 uur op dezelfde locatie plaatsvinden.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12