Checklist (Week 44): o.a. Four Tet in Trouw, Ariel Pink en Arthur Russell-covers Checklist (Week 44): o.a. Four Tet in Trouw, Ariel Pink en Arthur Russell-covers

Elke week de beste muziek

, Sjoerd Huismans

Checklist (Week 44): o.a. Four Tet in Trouw, Ariel Pink en Arthur Russell-covers

Elke week de beste muziek

Sjoerd Huismans ,

Maar liefst elf nieuwe noteringen in deze checklist: 2562 is de enige die overblijft van vorige week. Zijn spannende nieuwe plaat The New Today is dan ook Album van de Week bij 3voor12. Maar deze week ziet Dave Huismans zich toch ingehaald door een fantastische Four Tet tijdens ADE (zijn moeder was er getuige van), een heerlijk rare single van Ariel Pink en een eclectische verzamelaar met grote indie-artiesten die nummers van Arthur Russell coveren.

1. (-) Four Tet @ Trouw (set)
Trouw heeft de afgelopen editie van Amsterdam Dance Event uitgepakt met een paar absolute topavonden. Het grootste deel van de 3voor12 redactie vond het zondag om 10 uur ‘s ochtens wel welletjes, hoewel hoogtepunt Traxx in de heropende ‘derde zaal’ De Natte Cel toen nog moest komen. Maar de meest memorabele avond lag achter ons: de zaterdag met onder meer een overdonderende live-set van Jon Hopkins en een zeven uur durende dj-set van Move D en Motor City Drum Ensemble in de Verdieping. Hoogtepunt was evenwel Four Tet, al speelde zijn moeder daar ook een aanzienlijke rol in.

En dat waren niet de enige ADE-highlights die voorbijkwamen in de suggesties voor deze checklist. Luister bijvoorbeeld deze set van Clone-baas Serge of de set van Antal & Hunee, ook al in Trouw.

2. (-) Ariel Pink - Black Ballerina (track)
De vorige single van Ariel Pink, Put Your Number In My Phone, kwam vorige maand al in de checklist terecht en zijn nieuwe doet het nog een stukje beter. Black Ballerina is nog een heel stuk weirder, in plaats van de jaren zestig zit Pink nu meer in de jaren tachtig met een heerlijk cheesy baslijntje en gesproken vocalen.

3. (-) Master Mix: Red Hot + Arthur Russell (verzamelalbum)
Een eerbetoon aan klassiek/disco/folk/elektronicapionier Arthur Russell waaraan grote indie-artiesten meewerken: onder meer Jose Gonzalez, Hot Chip, Robyn, Sufjan Stevens, Phosphorescent, Blood Orange, The Autumn Defense, Scissor Sisters en Lonnie Holley coveren een nummer van Russell. En dat levert een zeer diverse dubbele verzamelaar op die in totaal maar liefst 1 uur en 45 minuten duurt. Hij wordt uitgebracht door de organisatie Red Hot die werkt aan AIDS-bewustzijn - de ziekte waaraan Russell in 1992 overleed.

4. (1) 2562 - The New Today (album)
Een bijzonder meeslepende elektronische plaat heeft Dave Huismans a.k.a. 2562 afgeleverd, gebaseerd op samples van elektronische muziek uit de jaren vijftig en zestig, krautrock en kosmische muziek. “Paradoxaal hè, maar ik heb toch het gevoel dat samplen de beste manier is om tot nieuwe geluiden te komen”, zei hij tegen 3voor12. Op ADE presenteerde hij de plaat in een fascinerende liveset – helaas in de wat statische setting van Pakhuis de Zwijger – met organische visuals van Heleen Blanken. The New Today is komende week Album van de Week bij 3voor12.

5. (-) Thurston Moore - The Best Day (album)
De oud-frontman van Sonic Youth komt met een nieuwe solo-plaat die grotendeels in de geest van zijn voormalige band blijft. Het is al het vierde album onder zijn eigen naam, maar de eerste sinds de nare break-up met Sonic Youth-bassiste Kim Gordon. Uiteraard geen Gordon op deze plaat dus, maar beest Steve Shelley doet gelukkig wel mee op de drums. Brengt Moore verder nog iets nieuws onder de zon? Absoluut niet. Gezien zijn status als avant-gardist is dat misschien teleurstellend. The Best Day is evengoed een heerlijke plaat met uiteraard de nodige noise, maar ook akoestische gitaren. Moore staat 15 november op Crossing Border.

6. (-) Ben Howard - I Forgot Where We Were + show op ITGWO14 (album + live-opname)
Het tweede album van Ben Howard was deze week Album van de Week bij 3voor12. De folkgitaren en meezingrefreinen op zijn debuut zijn ver te zoeken op I Forgot Where We Were. Single End Of The Affair, van acht minuten, was blijkbaar de opmaat naar een spannend album met veel ruimtelijke effecten op de elektrische gitaar, een duistere sfeer en liedjes die überhaupt geen echt refrein kennen. Echt vrolijk wordt het ook niet: het einde van zijn relatie staat in veel van Howards liedjes centraal. Helaas staat de plaat niet op de Luisterpaal, maar we hebben wel de show op Great Wide Open voor je waarin Howard maar liefst acht nummers van I Forgot Where We Were speelt.

7. (-) Objekt - Flatland (album)
Debuutalbum van de Britse (in Berlijn wonende) technovernieuwer Objekt. Scherper worden ze niet gesneden. Een album als een spiegelpaleis, zoals Resident Advisor opmerkt, rechttoe-rechtaan techno vind je niet op Flatland. Integendeel, Objekt houdt het bstract, complex en avant-gardistisch maar wordt nergens zo experimenteel dat de technoliefhebber afhaakt.

8. (-) Panda Bear - Mr Noah (single/EP)
Vier nieuwe nummers van Panda Bear op dit EP’tje (of is het een uit de kluiten gewassen single)? Het gelijknamige nummer springt er het meest uit: psychedelisch, ruimtelijk en heerlijk vaag maar wel met een supercatchy melodie - vooral de ay-ay-ay-ay’s blijven goed hangen. En zo hoor je na een maf intro van een minuut ineens toch een indiehitje.

9. (-) Parkay Quarts - Uncast Shadow Of A Southern Myth (track)
Parkay Quarts? Dat klinkt veel te veel als Parquet Courts, maar guess what: dat zijn ze ook. Het is een ander alias om rustige slackerrock te maken in plaats van gejaagde postpunk, afgaande op deze nieuwe track. De naam heeft vooral van doen met de bandbezetting: een bandlid heeft een graad in de wiskunde behaald en de ander een gezin gesticht. De overgebleven twee leden - Andrew Savage and Austin Brown, werken met een paar vrienden (op o.a. saxofoon en fluit) verder onder de naam Parkay Quarts. Volgende maand volgt een volledig album. Uncast Shadow of a Southern Myh komt overigens van Savage's vorige band Teenage Cool Kids (deze versie in de YouTube-playlist omdat die van Parkay Quarts daar niet op staat.) 

10. (-) Meatbodies - Meatbodies (album)
Voor de fans van artiesten als Ty Segall en Thee Oh Sees: een heerlijke psych/fuzz trip van Meatbodies, de band van Chad Ubovich (gitarist van Mikal Cronins band en bassist in Ty Segalls Fuzz). Waarom staan deze gasten niet geboekt op Fuzzland tijdens Le Guess Who? Nu op de Luisterpaal.

11. (-) Tiga - Bugatti (video)
Bugatti van Tiga (producer bekend van zijn remixes voor LCD Soundsystem en The XX) kwam al eens in de checklist terecht toen hij net uit was. Nu komt dat nummer er gewoon nóg eens in, maar daar hebben we een goede reden voor: de clip bij het nummer is uit. En alles aan die video is goud. Maar echt. 29 november staat hij in Tivoli Vredenbrug met o.a. Boys Noize en Joost van Bellen.

12. (-) The Dirty Denims - Make Up Your Mind
We hadden nog geen jengelend orgeltje gehoord in de checklist van deze week, maar daar komt nu verandering in door Make Up Your Mind. Dit nieuwe nummer van The Dirty Denims, ‘happy hardrock’ band uit Eindhovuh de gekste, is bij 3FM al gebombardeerd tot DJ Favourite van Rob Stenders. Krijg deze maar eens uit je hoofd.

De Checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld door Roosmarijn Reijmer, Timo Pisart, Willem van Zeeland, Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Sjoerd Huismans, Matthijs Kuiper, Ralph-Hermen Huiskamp, Rene Passet, Erik Zwennes en Atze de Vrieze.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12