Checklist (Week 43): 2562, Iceage en FKA twigs Checklist (Week 43): 2562, Iceage en FKA twigs

Elke week de beste nieuwe muziek

, Sjoerd Huismans

Checklist (Week 43): 2562, Iceage en FKA twigs

Elke week de beste nieuwe muziek

Sjoerd Huismans ,

Veel Amsterdam Dance Event natuurlijk in de checklist van deze week. De meeslepende audiovisuele totaalervaring die 2562 gisteren naar Pakhuis de Zwijger bracht eindigt het hoogst, op de voet gevolgd door de fraaie show die R&B zangeres FKA twigs gaf in de Tolhuistuin. Maar ook ADE-artiesten Dollkraut en Patrice Bäumel in de checklist, waar Iceage overigens niet uit weg te slaan is. Afriki’s slicke mixtape blijft het ook lekker doen.

1. (-) 2562 – Utopia live op ADE Beamlab (single/concert)
Utopia, de laatste single van producer Dave Huismans a.k.a. 2562 is al vaker in de checklist terechtgekomen. De dubstep heeft hij inmiddels ook wat losgelaten. Zijn aankomende plaat The New Today (When In Doubt) komt 20 oktober uit en bevat 2562-album The New Today, een bijzonder meeslepende elektronische plaat, gebaseerd op samples van elektronische muziek uit de jaren vijftig en zestig, krautrock en kosmische muziek. “Paradoxaal hè, maar ik heb toch het gevoel dat samplen de beste manier is om tot nieuwe geluiden te komen”, zei hij tegen 3voor12. Op ADE presenteerde hij de plaat in een fascinerende liveset – helaas in de wat statische setting van Pakhuis de Zwijger – met organische visuals van Heleen Blanken.
 
2. (1) Iceage – Plowing Into The Fields Of Love (album)
Vorige week al de overdonderende nummer 1, maar voor de derde (!) week op rij in de top 3. De Deense punkers van Iceage hebben de - ehm - punk een beetje naar achteren geschoven in hun nieuwe album en die vervangen door een plaat die tussen Nick Cave en The Libertines laveert. Dat betekent niet dat ze kalmer geworden zijn. Plowing is een gevaarlijk zwalkend album, dat op het juist moment toch trefzeker kan uithalen.
 
3. (-) FKA twigs in de Tolhuistuin (concert)
Daar kreeg ADE zonder er bijzonder veel voor te hoeven doen zomaar ineens een soort headliner voor de voeten geworpen: FKA twigs in de Tolhuistuin. Het duurde alleen pakweg een uur en drie kwartier voordat de sensuele R&B zangeres kwam opdagen, waarna er wat geruchten op Twitter ontstonden dat ze helemaal niet meer geweest was. Gelukkig was dat wel het geval, want wat een fraaie show was het, vooral door haar dans-skills.
 
4. (-) Dollkraut – ‘Fire’ en ‘Rollercoaster’ (tracks)
DJ Broadcast gaf de debuutplaat Schimanski’s Black Lullabies van Pascal Pinkert a.k.a. Dollkraut maar liefst vijf sterren. Een van de meest hypnotiserende nummers daarvan is Rollercoaster. Fire is nog wat duisterder.
 
5. (-) Ex Hex – Rips (album)
Catchy powerpopplaatje van de drie chicks van Ex Hex: hun debuutplaat Rips. Krijgt goede recensies en is nu te horen op de Luisterpaal.
 
6. (-) Kindness – Who Do You Love feat. Robyn (track)
Uitschieter van de nieuwe plaat van Kindness: de track Who Do You Love van Robyn. Met natuurlijk die heerlijke jaren tachtig-vibe, maar ook genoeg ritmische weirdness, zoals die sample van LaChandra’s Shy Girl die vanuit het niets komt. 31 oktober staat hij op Catch. (check 'm in de Spotifylijst hieronder)
 
7. (6) Afriki – Wifey ft. Kempi (single)
Onder de samenstellers van deze lijst was er de nodige discussie over deze single van Afriki: kan dat slicke gitaartje nou wel of niet? Hoe dan ook een heerlijke r&b-track met een bijdrage van Kempi: een hoogtepunt van Afriki’s mixtape Zij Wild (pun intended) die vorige week dropte bij TopNotch. De Nederlandse The Weeknd?
 
8. (-) Falty DL - ///I\II\\\\ (EP)
Hoe je dit uitspreekt weten wij ook niet, maar zeker is dat deze EP van producer Falty DL zeer in orde is. Luister vooral de Bruk Mix van Do Me.
 
9. (-) Foxygen - …And Star Power (album)
Tracks als "How Can You Really" van de nieuwe plaat van Foxygen kwamen al een paar keer in de checklist terecht. Nu is de hele plaat er, op zijn zachts gezegd een beetje een ander verhaal. Een dubbel-elpee zelfs. Waar de eerste helft bedoeld is om de luisteraar nog enig houvast te geven, gooit Foxygen op de tweede alle remmen los. Ervaar het zelf, en wees niet bang een paar keer door te skippen.
 
10. (-) Pharmakon – Bestial Burden (album)
De hefstigste notering van deze week komt van het New Yorkse  Pharmakon, dat een beklemmende industriële noise-uitbarsting levert met de nieuwe plaat (met de gezellige titel Bestial Burden). Gaat dat zien op LGW? en check de plaat op de Luisterpaal.
 
11. (-) Patrice Bäumel – Schizophreniac (single)
De beste techno-dj van Nederland is Duits en maakt een beresterke single. Tip: zet je speakers aan het begin niet harder als je in eerste instantie weinig hoort. Zondag draait hij tijdens de 24 uur durende Trouw-marathon op ADE.
 
12. (-) Peking Duk feat. Safia - Take Me Over (single)
Om toch nog maar een beetje EDM in deze checklist te gooien: een Australische hit van Peking Duk. De commerciële variant van Flume? 
 
De Checklist van deze week is met de natte vinger samengesteld door Willem van Zeeland, Ingmar Griffioen, Christiaan Walraven, Sjoerd Huismans, Menno Visser, Matthijs Kuiper, Ralph-Hermen Huiskamp, Rene Passet, Erik Zwennes en Atze de Vrieze.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12