3voor12 Checklist (week 23): o.a. Neutral Milk Hotel, Future Islands en Stromae

Elke week de beste muziek

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Met het weekend voor de deur is het tijd voor een nieuwe 3voor12 Checklist, de chart met de beste muziek die je deze week gehoord moet hebben. Alhoewel, nieuwe muziek. Deze week is er een kleine invasie van acts die vorig weekend op Le Guess Who May Day stonden en nog lang bleven nazingen in de hoofden van onze panelleden. Neutral Milk Hotel op 1, Future Islands op 2 en Together Pangea op 3. Maar ook nieuwe muziek van aankomende hiphop talenten als Bokoesam & Krankjoram komen nieuw binnen in de lijst Voor ieder wat wils dus. De zon schijnt, dus sleep je speakers gerust naar buiten. Horen je buren ook weer eens wat hip & happening is.


1 (-) Neutral Milk Hotel - Live op Le Guess Who Mayday
De verwachtingen waren hoog, maar praktisch enkel en alleen gebasseerd op dat ene album en het handjevol lyrische recensies die er de afgelopen tijd verschenen over de comebacktour van Neutral Milk Hotel. Toch wist Neutral Milk Hotel alle verwachtingen te overtreffen. De band was in bloedvorm, en was zichtbaar geraakt door het overweldigende enthousiasme van het publiek. Wanneer het kon zong de hele Oude Gracht uit volle borst mee, wanneer het moest kon je een speld horen vallen, en wanneer het mocht hostte de halve zaal alsof zijn leven ervan af hing. Het laatste optreden van een buitenlandse act aan de Oude Gracht, en misschien wel het beste optreden dat er ooit was.

2 (-) Future islands – Singles (album)
Future Islands heeft een aantal weken terug al in de checklist gestaan, maar dankzij het fantastische optreden op Le Guess Who komen ze gewoon weer binnen op 2. De dansjes, de grunts, de strakke synthpop-begeleiding: alles klopte.

3 (-) Together Pangea Le Guess Who Mayday-sessie
3voor12 was al laaiend enthousiast over Together Pangea op SXSW, en deze week lijkt Nederland massaal voor de band te vallen. Het concert dat ze gaven in Vera wordt nu al genoemd als de winnaar van de jaarlijkse pol, en het concert op Le Guess Who was een van de hoogtepunten. Verveelde gastjes die sterke liedjes schrijven over alles wat verveelde jongens bezig houdt. Drank, meisjes, drugs en nog meer drank. De sessie die ze ’s middags gaven in het nieuwe TivoliVredenburg overtuigde zelfs degenen die besloten hadden ’s nachts het optreden over te slaan.

4. Röyksopp & Robyn - Do It Again (track) 
Hoe vaker je de samenwerking tussen deze Scandinavische artiesten luistert, hoe beter hij wordt. Maar mocht je op wonderbaarlijke wijze al genoeg hebben van Do It Again, probeer dan Monument, de opener van het mini-album. Geen hit, wel een broeierige, langzame disco track, inclussief ingetogen saxofoonsolo. Nog even op de Luisterpaal.

5 (-) Stromae – Papaoutai
Komende zaterdag zendt de VPRO de documentaire uit over Stromae, met daarin beelden van het ongelooflijk goede concert dat de Belg onlangs gaf in de Heineken Music Hall. Als je nog twijfelt of je wil kijken: Kijk dan even dit fragment van Papaoutai. En als je niet twijfelt: Veel plezier met één van de hoogtepunten van die avond.

6 (-) Lorde – Tennis Court (Flume remix) (track)
Hij was al weer uit de checklist verdwenen, maar dankzij het concert dat de jonge Nieuw-Zeelandse afgelopen week gaf in Utrecht is ze weer terug. Dat concert werd overigens door ons gefilmd, dus je kunt binnenkort beelden verwachten.  Deze remix werd intussen miljoenen keer gestreamd, en nog steeds is er geen officiele release. Gek, maar zo gaat dat dus als een van de hipste producers een van de hipste popsterren remixt. Vaak levert zo'n combinatie iets teleurstellends op, maar hier weet Flume Lorde’s track nog net een paar niveaus hoger te tillen.
 

7 (1) Vic Mensa - Down On My Luck (track)
Vorige week nog op 1, nu gezakt naar 7, maar hij kan volgende week maar zo maar weer stijgen. Vic Mensa dook begin dit jaar al op in enkele lijstjes van artiesten die je in de gaten zou moeten houden, en met Down On My Luck toont hij aan dat dat niet voor niets was. Hij staat bekend als rapper, maar veel met hiphop heeft de track niet te maken. Hij zit hier meer in de hoek van Disclosure: hitgevoelige UK-house, perfect om je weekend een kickstart mee te geven.

8 (-). Big Ups sessie @ Le Guess Who May Day
Vooruit, nog een terugblik op Le Guess Who dan. Tijdens de sessie eiste de zanger van Big Ups dat hij niemand van het publiek ‘s nachts bij hun optreden zou zien. Het optreden was pas om 3 uur ‘s nachts, en dan zou iedereen al in bed moeten liggen. Nogal onhandig dat de sessie zo goed was dat werkelijk iedereen het optreden juíst wilde bijwonen. Herrie zoals herrie uit New York hoort te klinken.

9 (-) Bokoesam & Krankjoram - Nog Nooit Meegemaakt EP
Waarschijnlijk zijn er twee groepen: mensen die Bokoesam heel tof vinden, en mensen die hem niet kunnen uit staan. Mede dankzij de prima beats van Krankjoram gaan wij er prima op. Tip: hoe harder je het draait, hoe beter het wordt.

10 (-) Fat White Family - Live op Le Guess Who Mayday
Of het nou Le Guess Who is, London Calling, SXSW of ooit al een keer op Incubate: Fat White Family weet hoe je een zaal moet inpakken. Dat kan met babyolie, dat kan met mannelijk naakt, alles voor een goede show. Afgelopen week bleek de grootte en zweterigheid van de Ekko precies wat Fat White Family nodig had om zo’n imponerende show neer te zetten.

11 (-) Lido – Money (track)
Trap, maar dan van de gezellige soort. Denk Cashmere Cat, maar dan met nog een stuk meer hitpotentie. Niet per se iets om op te zetten als je schoonfamilie er is, maar je hoeft ook niet met het schaamrood op je kaken te gaan uitleggen waarom je dit in godsnaam luistert.

12 (-) Sylvan Esso – Sylvan Esso (album)
Silvan Esso doet niets nieuws. Folky zang met 'tikjes en klikjes'-beats hebben we al zo vaak gehoord dat het al lang niet meer spannend is. Maar het duo doet het op deze plaat dusdanig goed, dat het toch weer de moeite waard is. Let op de productie die bij vlagen fantastisch is. Luister het album op de Luisterpaal