Duitse boycot dreigt voor NL 'necrolesbische' death metal act AntropomorphiA

Album Evangelivm Nekromantia moet waarschijnlijk uit de schappen

Ingmar Griffioen ,

In Duitsland zijn klachten ingediend over het necrofiele, satanistische en sadistische karakter van de plaat Evangelivm Nekromantia van AntropomorphiA. De langspeler van de Tilburgse death metal act zou geestenbezwering en necrofilie verheerlijken en de jeugd schaden. Het grote label Metal Blade verwacht dat het album op korte termijn uit de schappen moet worden genomen. De band is verbijsterd: "Ik dacht dat boycots iets van de jaren '90 waren. Er zijn genoeg bands die wel grover uit de hoek komen dan wij."

Ode aan Scream Bloody Gore van Death

AntropomorphiA bestaat al sinds 1989. De groep bracht in 1993 de EP Necromantic Love Songs uit, een collectors item dat volgens zanger-gitarist Ferry Damen nu tot 750 dollar doet op Ebay. De groep stopte eind jaren '90, maar is sinds 2009 weer bij elkaar. Damen noemt Evangelivm Nekromantia een conceptplaat in drie hoofdstukken over een driehoeksverhouding die resulteert in moord en 'necrolesbische lust'. Dat laatste slaat op de verhouding tussen twee vrouwen, die op de hoes in een extreem ritueel verwikkeld lijken. "De man van een van de vrouwen is zwaar religieus en kan hun relatie niet verkroppen. Hij vermoordt de vrouw, haar kind en dan zichzelf. De andere vrouw beoefent necrofilie en probeert van alles om haar weer tot leven te wekken." De figuren op de hoes, drie skeletten met rode kappen en een met een paarse, zijn volgens de frontman een ode aan debuutalbum Scream Bloody Gore van Death, wat als het eerste echte death metal album beschouwd wordt.

Metal Blade Records werd eind januari via een schrijven van de Bundeszentrale für jugendgefährdende Medien (vrij vertaald: Bondsdepartement voor media die jongeren schaadt) op de hoogte gebracht van een dreigende boycot van Evangelivm Nekromantia. Het instituut voor jeugd en familie uit de regio Verden in de deelstaat Nedersaksen, tevens het domein van het enige John Lennon standbeeld in Duitsland, heeft bij de Bundeszentrale een zogenaamde Indizierungsantrag ingediend tegen de cd van Antropomorphia. Een dergelijke lokale of regionale aanvraag leidt doorgaans tot een landelijk verbod bij de Bundeszentrale. Volgens Damen kunnen band noch label daar nog echt wat tegen ondernemen. "Blij worden ze er niet van, want we zien toch een grote afzetmarkt verdwijnen. Aan de andere kant levert het wel veel publiciteit op. Maar die persaandacht duurt meestal maar kort, dus uiteindelijk is het voor de band niet goed als de plaat uit de winkels verdwijnt."

'In Duitsland strenger op censuur dan in Nederland'
Het censuren of boycotten van muziek is dat nog van deze tijd? In Duitsland wel, zo ondervond de US death metal band Cannibal Corpse jaren geleden al. De extreem gewelddadige thema's van albums als Butchered at Birth en Tomb of the Mutilated leidden tot een ban bij de oosterburen (en in Australië). In Duitsland mag de band live nog steeds geen materiaal van de eerste drie platen spelen, weet Damen. "Het lijkt erop dat ze daar strenger zijn dan hier. Ik vind het wel apart dat ze uit die duizenden bands ons er uitpikken en zich heel druk maken dat wij necromantie (oproepen van doden) verkondigen en de jeugd negatief beïnvloeden. Dat hoeft niet iets slechts te zijn. We zeggen tegen niemand: 'Pak een mes en vermoord je familie'."

Het protest dat AntropomorphiA oproept is opvallend, vindt manager Ruud Lemmen. Zeker als je nagaat dat er veel extreme muziek wordt uitgebracht. "Er wordt een hoop Scandinavische death en black metal gemaakt, vaak spelend met extreem rechtse beeldmerken. Die worden nagenoeg nooit gecensureerd in Duitsland, begrijp ik." Bands als het Nederlandse Prostitute Disfigurement hebben volgens Damen veel explicietere teksten, "die gaan over dingen die wel echt gebeuren". Hij vermoedt dat zijn band de oren van de censors geopend heeft met het Duitstalige nummer Fleisch. "Het zou sadistisch zijn, een necrofiele boodschap uitdragen en ze vinden de hoes weerzinwekkend."

'Necrolesbian lust is verzonnen term'
Damen: "In het nieuwe nummer Debauchery In Putrefaction zing ik 'Necrolesbian lust', een term die niet bestaat. Ik heb dat verzonnen en dat hebben ze er uitgepikt." De Tilburgse band gebruikt als ondertitel Occvlt Metal ov Death en draagt dat occulte ook uit bij optredens. Net als bij het onlangs gesneuvelde The Devil's Blood gebruikt AntropomorphiA bloed op het podium en schrijft Damen teksten met een anti-christelijke inslag. "Ik leg de link naar oude horror death metal teksten en combineer dat met dingen die mij in mijn persoonlijke leven bezig houden zoals het occulte en satanisme." Het nummer Fleisch is in het Duits gezongen als ode aan de films van Jörg Buttbereit, regisseur van klassieke horrors als Der TodesKing. "Daarin neemt een vrouw een dode mee naar huis en bedrijft meerdere keren de liefde met het lijk. Dat zijn films uit de jaren '80 die al niet eens geband zijn." De Tilburger benadrukt dat de teksten en het thema van de plaat los staan van die films.

Zowel manager Lemmen als Damen denkt dat het een kwestie van tijd is tot het album in Duitsland verboden wordt. Lemmen: "Wat ik van Metal Blade begrijp is dat het er van gaat komen, maar dat ze dit zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Het is nagenoeg altijd zo dat dit enkel uitstel is en eigenlijk nooit afstel." Het zou goed kunnen dat AntropomorphiA, dat in mei op het grote Duitse festival Extremefest speelt, die nummers dan ook niet meer live mag spelen. Damen: "Als ze dat zeggen dan schrijf ik ze onder een andere titel op en spelen we ze toch. Ik geloof niet dat er dan politie klaar staat om dat te controleren."

AntropomorphiA speelt begin mei op de 10e editie van Neurotic Deathfest in 013, Tilburg.