Die Zwölf Von Drei Vor Zwölf

3voor12 kiest de 12 hotste Duitse acts van het moment

Ingmar Griffioen en Willem van Zeeland ,

Op 22 september kiest Duitsland een nieuwe regering. 3voor12 presenteert in de aanloop naar de verkiezingen haar eigen kieslijst: Die Zwölf Von Drei Vor Zwölf. In ons vijf keer zo grote buurland loopt natuurlijk ook heel veel talent rond. Maar wat zijn de twaalf heetste? We selecteerden twaalf acts die ook in Nederland meer aandacht verdienen en vingen ze in een playlist.

Die Zwölf in willekeurige volgorde:

Moderat
Moderat lijkt op basis van de bestanddelen Apparat en Modeselektor een ervaren zekerheidje. Lijkt, want als Moderat moeten ze nog veel bewijzen en dat gaan ze ook doen met het tweede album. II verschijnt dinsdag op de Luisterpaal. Tot die tijd doen we het met A New Error van het fijne debuutalbum Moderat. We verwachten ook live veel van het Berlijnse trio dat nu hard aan de live-set sleutelt, die het straks op Lowlands moet gaan doen.

Dj Koze
We blijven nog even in de elektronische hoek met de soms onnavolgbare, altijd productieve Dj Koze. Stefan Kozalla maakt onder die naam vanuit Hamburg faam als dj, producer, remixer en opereert ook onder aliassen als Adolf Noise en International Pony. Koze heeft bijzondere remixen (o.a. Matthew Herbert, Justus Köhncke) op zijn naam staan en behoort tot kroonjuwelen van het Keulse Kompakt label. Daar verscheen ook zijn laatste kaleidoscopische langspeler Amygdala, waarvoor hij onder meer met Dirk von Lowtzow van Tocotronic werkte. Lees ook het interview.

Milky Chance
Naar verluidt is in Duitsland een bidding war gaande rond Milky Chance. Grote labels vechten om de rechten te bemachtigen van het debuutalbum Sadnecessary dat hij op een klein label uitbracht. Zeker sinds een aantal US blogs er op dook. Op de single Stolen Dance laten ze heerlijke reggaepop horen. Pakkend, luchtig en zomers genoeg om in Nederland Will and the People te doen vergeten. De verder redelijk enigmatische band is niet op Spotify te vinden, dus hierbij het clipje!

Kraftklub
Ossis ins Haus! Uit Chemnitz komt Kraftklub met een mix van indie en hiphop, die klinkt alsof een rapper en een (punk)rockband de handen ineenslaan (maar dan beter). Dat is dan ook precies wat rapper Bass Boy en de band Neon Blocks in 2009 deden op het Splash Festival. Debuutalbum Mit K schoot in 2012 naar de nummer 1 positie in Duitsland en dankzij de track Eure Mädchen hoor je ze ook in de game FIFA 13. In weerwil van een stoet aan Nederlanders die de laatste jaren verhuizen, zingt Kraftklub doodleuk "Nein, ich will nicht nach Berlin."

Neosignal
Neosignal kreeg in Nederland al enige aandacht, omdat de Duitsers op het Division Recordings label van Groningers Noisia getekend zijn. Op Eurosonic 2013 lieten ze het album aan Noisia horen, die daarop besloot de groep meteen vast te leggen. Dat betekent niet dat je kiezelharde drum 'n bass à la Noisia kan verwachten, want het duo komt subtieler, filmischer, gelaagder en Duitser uit de hoek. Amon Tobin en Skrillex zijn ook fan. Florian Harres en Michael Bräuninger huizen net als Koze in Hamburg en Planet Online is de eerste single van het album Raum und Zeit.

Get Well Soon
Get Well Soon is Konstantin Gropper; zanger, songwriter en verantwoordelijk voor alle teksten en muziek op de vijf EP's en twee albums die hij sinds 2005 uitbracht. Naast Duitsland won Gropper daarmee ook zieltjes in de UK, Ierland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. De Duitser verrijkt zijn indierock met folk, elektronica, pop en klassieke elementen. Get Well Soon weet de Nederlandse podia de laatste jaren al veelvuldig te vinden, nu de radio nog.

Dillon
Ruim baan voor Dillon, vrouwelijk talent uit Keulen dat dit jaar ook op SXSW haar opwachting maakte. De Braziliaanse Dominique Dillon de Byington presenteert zich arty (check haar Instagram) en geheimzinnig en doet enigszins aan Little Dragon denken: spannende elektronica met een sterke stem, als de Keulse Pien Feith. Dillon debuteerde in 2011 met het sterke album This Silence Kills op BPitch Control. Van Thirteen Thirtyfive zijn ook een tweetal sterke remixen verschenen. Dillon koestert haar zweem van mysterie, maar heeft het in zich om een groter publiek te bereiken.

Casper
Een rapper uit Nordrhein-Westfalen. Jazeker, u leest het goed. Benjamin Griffey, beter bekend als Casper, timmert aan de weg vanuit de tegen Nederland aanschurkende deelstaat met een mengeling van rap en rock. So Perfect stamt van de gelijknamige EP uit 2011. 12van3voor12-act Thomas Azier schreef mee aan zijn nummer één-album XOXO (2011). 27 september komt zijn nieuwe album Hinterland uit.

Cro
De 23-jarige Carlo Waibel wist zich als rapper een plaats in deze chart te verwerven. De jongeman uit Baden-Württemberg is ook thuis op piano en gitaar en zijn Duitstalige popmix is verdammt catchy. Als Cro treedt hij sinds 2011 op met panda-masker en tekende begin 2012 bij Universal Music. Zijn single Easy werd goud in Duitsland en de clip scoorde +36 miljoen YouTube views. Ook Einmal um die Welt staat op het vorig jaar verschenen debuutalbum Raop.

Roosevelt
Roosevelt was een van de geheime elektronische snoepjes op Eurosonic, die wellicht niet zoveel in de schijnwerper trad als Cashmere Cat of S O H N, maar de programmeurs kregen de Duitse chillwave-act vol in het vizier. Boekingen op Where The Wild Things Are, Pitch en Into The Woods (14 september in Amersfoort) waren het gevolg. Niet zo gek aangezien Joe Goddard (Hot Chip) de Keulse producer eind 2012 oppikte voor zijn Greco-Roman label. Sea is van de gelijknamige debuut-EP en van hoog niveau.

Camera
Camera is al wat langer bezig, maar sprong ook op Eurosonic (en Le Guess Who?) in de lens of ehm kijker. De psychedelische krautrock-act, die bekendheid verwierf met guerilla-gigs op de straten en in de metro's van Berlijn, kwam terug voor een bijzondere samenwerking met krautrock-pionier Michael Rother (NEU) op Roadburn. Ook op Valkhof Festival werd duidelijk: je moet Camera de ruimte geven om hun lange psychedelische jams neer te leggen.

OK Kid
OK Kid geldt als groot talent. Het trio uit Keulen won in 2009 nog de RadioAward für neue Musik als hiphop-collectief Jona:S en gooit als OK Kid ook nog wat triphop en elektronica in de blender. OK Kid doet deze zomer ruim twintig festivals, waaronder het Reeperbahn showcasefestival in Hamburg. Stadt Ohne Meer staat op het sterke debuutalbum van dit jaar.

Check de Spotify playlist met Die Zwölf Von Drei Vor Zwölf en hieronder meer Duits talent in de lijst met afvallers.