Metropolis: "Zonder metal zou ik nu dood zijn"

Kijk uitzending terug over metalheads wereldwijd, van Botswana tot Beverwijk

Timo Pisart ,

Het VPRO-programma Metropolis duikt deze week in de subcultuur van de metalheads. Wereldwijd troffen de correspondenten gepassioneerde muziekliefhebbers met een voorliefde voor schunnige teksten én een hartje van goud, aldus presentator Stef Biemans. "Als het niet zo goed met je gaat, moet je naar metal luisteren. Dan komt het allemaal wel goed."

Angstaanjagend lijkt hij zeker, en toch ook een beetje komisch. Gunsmoke, de metalhead in Botswana, geeft zijn subcultuur een persoonlijke touch. Een vleugje cowboy, dus, inclusief lederen hoed, jack en dito laarsjes. De hele buurt kijkt er raar van op: "Die kleding is toch veel te warm?" 's Avonds gaat hij naar concerten vol dood, verderf en moshpits, overdag verzorgt hij met zijn vader de konijnen op de boerderij.

Gunsmoke is slechts een van de vele metalliefhebbers die de correspondenten van Metropolis wereldwijd opzochten voor de uitzending die vanavond rond negen uur te zien is op Nederland 3. Wat hen allen kenmerkt? "Ze willen zich allemaal tegen iets afzetten", aldus presentator Stef Biemans. "De een tegen zijn ouders, de ander tegen zijn buurt of cultuur. Maar het is vooral duidelijk dat metal voor elk van de ondervraagden een uitlaatklep is. We vroegen een aantal van hen waar ze zouden zijn als er géén metal bestond. 'Dan zou ik nu dood zijn', vertelde de een. 'Of aan de drugs.' Ze noemden het de correctie van potentieel wangedrag. Als het niet zo goed met je gaat, moet je naar metal luisteren en naar concerten gaan. 'Dan komt het allemaal wel goed.''"

Geen kleine criminaliteit
Van het onderzoek dat een alternatieve muzieksmaak een risicofactor zou zijn voor kleine criminaliteit dat begin januari werd gepubliceerd, kijkt Biemans dan ook op. "In mijn ervaring zijn metalheads juist hele intelligente, welbespraakte, lieve mensen. Het personeel op een metalfeest vertelde me dat ze altijd zo blij zijn als er zo'n concert wordt gehouden, het publiek is dan zo vriendelijk. Bij meer mainstream tienerfeestjes is het publiek veel vaker onbeschoft tegen het barpersoneel en zijn er vaak knokpartijtjes."

Onderdrukking
In sommige culturen wordt metal niet getolereerd en zelfs onderdrukt wegens religieuze of politieke maatstaven - kijk daarvoor bijvoorbeeld de uitstekende documentaire Heavy Metal in Baghdad - maar in de Metropolis-aflevering vonden ze daar niets van. Biemans: "Nee. Hoogstens laat de vrouw van een metalhead in de Filipijnen weten dat hij zijn haar niet te lang mag laten groeien. Dat vindt ze vreselijk."

De aflevering Metalheads van Metropolis wordt vanavond om 20.55 uitgezonden op Nederland 3, voor meer reportages ga je naar de site van Metropolis.