Rechter: betalen voor linken en embedden naar radiostream

Buma wint rechtszaak van Nederland.fm

Atze de Vrieze ,

Linken naar radiostreams komt neer op zelf openbaarmaken. Dat concludeert de rechtbank in Den Haag in een zaak van Buma/Stemra tegen ondernemer J. Souren, eigenaar van de websites Nederland.fm en Op.fm. De rechter achtte bewezen dat Souren geld verdient aan de streams en daarom een licentie bij de auteursrechtenorganisatie moet afsluiten. Souren moet zijn websites nu sluiten, of een dwangsom betalen.

Het is een zeer opmerkelijke uitspraak, die een belangrijk precedent zou kunnen vormen tegen zo'n beetje ieder muziekblad dat streamt naar muziek, ook als die geheel legaal ter beschikking gesteld is. Sourens sites zijn in feite verzamelingen van allerlei verschillende radiostreams uit binnen- en buitenland. Op zijn sites is het gemakkelijk van de ene naar de andere radiozender te zappen. Hij verdient daar geld aan door de website te voorzien van advertenties. Daar is blijkbaar behoefte aan: website Nederland.fm behaalt maar liefst 24 miljoen clicks per maand. Souren vindt dat hij geen licentie hoeft af te sluiten, omdat de radiostations zelf al netjes rechten afdragen aan Buma/Stemra. Hij doet niets anders dan linken.

De rechter oordeelt dat Souren zelf weliswaar geen bestanden verveelvoudigt, maar wel (mede) verantwoordelijk is voor de openbaarmaking. "Daarmee worden de daarin opgenomen muziekwerken toegankelijk voor een ander publiek dan het publiek dat Buma/Stemra voor ogen had toen zij toestemming verleende voor het gebruik van de muziekwerken door de radiostations. De websites van Souren zijn namelijk andere audiovisuele producten dan de websites van de radiostations." Daar komt dus bij dat Souren geld verdient aan de streams. Het maakt volgens de rechter niet uit dat de muziek zelf niet op de server van Souren staat.

Buma/Stemra laat weten dat er geen verandering in het beleid zal komen na deze uitspraak. Dat betekent dat de rechtenorganisatie niet direct achter ieder weblogje met een advertentie aan zal gaan. Als criterium hanteert Buma volgens woordvoerder Bas Erlings inschrijving bij de Kamer van Koophandel. "Particulier gebruik blijft vrij, voor bedrijfsmatig gebruik is een licentie nodig."