InnerActs Canto Ostinato brug tussen klassieke en elektronische wereld InnerActs Canto Ostinato brug tussen klassieke en elektronische wereld

Elektronische bewerking Simeon ten Holts magnum opus nu op Luisterpaal

, Ingmar Griffioen

InnerActs Canto Ostinato brug tussen klassieke en elektronische wereld

Elektronische bewerking Simeon ten Holts magnum opus nu op Luisterpaal

Ingmar Griffioen ,

Prachtig idee: Simeon ten Holts beroemde Canto Ostinato van een elektronische bewerking voorzien. InnerAct primeurde hun versie op het Haagse TodaysArt, waarna in november 2012 componist Ten Holt overleed. Daardoor staat het stuk weer helemaal in de schijnwerpers en speelde de groep het ook live in 3voor12 Radio. Op 9 maart voert InnerAct het uit tijdens 5 Days Off in Paradiso en vandaag verscheen de studioversie. Die hoor je nu op de Luisterpaal. Wouter Snoei verzorgt de elektronica: "Je zou mijn versie een remix kunnen noemen."

Uniek op de NL radio: een vol uur modern klassieke muziek live

Ten Holt was Nederlands bekendste vertegenwoordiger van modern klassiek en minimal music en werd in één adem genoemd met Steve Reich en Philip Glass. Magnum opus Canto Ostinato was zo populair dat het jaarlijks zo'n tweehonderd maal werd opgevoerd, uniek voor een modern klassiek stuk. Als eerbetoon aan de excentrieke Noord-Hollandse componist gaf InnerAct in 3voor12 Radio een uur lang hun elektronische interpretatie van de Canto ten beste. Uniek voor de Nederlandse radio: een vol uur modern klassieke muziek live zonder gepraat er doorheen! Op 24 januari doopte InnerAct de studioregistratie in een uitverkocht Stedelijk Museum. "We hebben de cd toen uitgereikt aan de weduwe van Ten Holt", vertelt Snoei. Na het optreden was de weduwe "vooral onder de indruk van de visuals, maar ze kon de elektronica ook waarderen".

Naast sonoloog (componist elektronisch-akoestische muziek) Wouter Snoei bestaat InnerAct uit harpiste Gwyneth Wentink en Arnout Hulskamp, die verantwoordelijk is voor de visuals. "Dat is een belangrijk deel van onze show." Die show is iedere keer anders, de aard van het stuk geeft de uitvoerenden namelijk een grote vrijheid tot improviseren. "Misschien worden we wel beïnvloed door de omgeving, Paradiso is natuurlijk een heel inspirerende plek. Het is sowieso prettig om in een grote ruimte uit te voeren, zowel voor de akoestiek als de beeldfactor. Op TodaysArt hadden we een gigantische ruimte, dat is voor dit stuk heel geschikt."

Snoei heeft begrepen dat de kaartverkoop voor de Paradiso-show goed loopt en dat er tot 800 man verwacht worden. 5 Days Off-directeur Daan Spoek vertelde 3voor12 eerder dat hij Canto Ostinato aan jongeren wil voorstellen. Wat voor publiek er op af komt, durft Snoei niet te voorspellen. "Dat is heel moeilijk te bepalen. Ik hoop dat het zowel voor liefhebbers van klassieke als van elektronische muziek aanslaat. Het is toch een beetje een brug tussen die twee werelden."

InnerAct speelt Canton Ostinato op zaterdag 9 maart in Paradiso tijdens 5 Days Off.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12