Directeur 5 Days Off wil Canto Ostinato aan jongeren voorstellen

InnerAct voert minimale compositie Simeon ten Holt in Paradiso op

Ingmar Griffioen ,

Klassieke muziek op 5 Days Off? Jazeker, Canto Ostinato van de eind vorig jaar overleden componist Simeon ten Holt krijgt een elektronische uitvoering in de grote zaal van Paradiso. De audiovisuele performance is in handen van InnerAct, die dat eerder in 3voor12 Radio en op TodaysArt deed. 5 Days Off-directeur Daan Spoek hoopt jongeren bekend te maken met de bijzondere compositie: "Ze moeten het toch eens leren kennen. Het is sowieso een mooi stuk dat iedereen raakt, die er de tijd voor neemt."

Ten Holt was Nederlands bekendste vertegenwoordiger van modern klassiek en minimal music en werd in één adem genoemd met Steve Reich en Philip Glass. Zijn magnum opus Canto Ostinato was zo populair dat het jaarlijks zo'n tweehonderd maal werd opgevoerd, uniek voor een modern klassiek stuk. Door Ten Holts overlijden in november 2012 kwam het stuk nog breder onder de aandacht. Zo bracht het ensemble InnerAct in 3voor12 Radio een uur lang hun elektronische interpretatie van de Canto als eerbetoon. Op 24 januari speelt InnerAct het in een uitverkocht Stedelijk Museum.
 
Dat mogen ze op zaterdag 9 maart nogmaals doen in Paradiso tijdens 5 Days Off. "Dat vinden wij ook heel spannend. We hebben geen idee of het gaat lopen, maar we verwachten er wel wat van", vertelt directeur Spoek. Hij geeft toe dat een elektronische Canto Ostinato geen standaard 5 Days Off materiaal is. "We zijn uitgenodigd voor de première op TodaysArt en toen ik het hoorde vond ik het prima passen. Het is natuurlijk geen 'Boem boem', maar het staat bij ons ook in de avond. Het is een mooi programma om de nacht mee in te gaan, of niet natuurlijk." Er zijn ook losse tickets beschikbaar voor het programma.
 
Spoek hoopt een jongere doelgroep met Canto Ostinato aan te spreken. "Wellicht kennen ze het al via hun ouders. Ik heb het door mijn vader leren kennen, die was er erg fan van." Ten Holt blijkt naast minimal music/klassiek ook de dance te hebben beïnvloed, zo vertelde onder meer de Nijmeegse producer Darko Esser na het overlijden van de componist aan 3voor12. Spoek is het daarmee eens: "Minimal music is gestript tot de kern en eenvoud. Dat heb je ook heel erg in dance, waar ook die repetitieve klanken een rol spelen. Het stuk was voor die tijd sowieso heel modern."