Daryll-Ann-reünie: "We zijn nu tien jaar ouder en leven nog, dus goddomme het podium weer op"

Oer-Excelsior-band komt samen voor tour en overzichtsbox

Timo Pisart ,

Jarenlang had niemand een heropstanding voor mogelijk gehouden. Maar bijna tien jaar nadat ze plotseling de stekker uit de band trokken, komen de indierockveteranen van Daryll-Ann nu weer in originele bezetting bij elkaar voor een clubtour, die begin volgend jaar gaat plaatsvinden. De eerste repetitie is inmiddels achter de rug. Jelle Paulusma: "We waren allemaal totaal onvoorbereid, maar het kwam er in één keer uit."

Groot nieuws gisterenavond: platenlabel Excelsior kondigde een reünietour aan van oer-Excelsior-band Daryll-Ann, die in 2004 midden in de tour van het laatste album Don't Stop, besloot juist wel te stoppen. Naar het schijnt boterde het niet meer tussen frontmannen Jelle Paulusma en Anne Soldaat, maar dat oude zeer is al lang weer vergeten en vergeven, zeggen beide heren nu. Soldaat grinnikt: "Je wordt toch ouder, hè? We waren heel relaxed en gemoedelijk." Paulusma: "Hoe het allemaal toen is gelopen, dat is totaal niet meer relevant. Iedereen heeft fouten gemaakt, op het moment dat je allemaal je hand in eigen boezem steekt, ga je er toch op een hele andere manier tegenaan kijken. Gewoon door, nu!"

En dat gaat Daryll-Ann zeker. Het was al bekend dat dit najaar een uitgebreide overzichtsbox gaat uitkomen met het gehele oeuvre, aangevuld met demo's en nooit uitgebrachte songs. Paulusma: "We waren er al sinds 2009 of 2010 over in gesprek en langzaamaan rees ook de vraag: 'Waarom zouden we dan niet ook weer gaan optreden?' We zijn nu tien jaar ouder en leven nog, dus laten we dan goddomme ook het podium weer opgaan." Aanvankelijk twijfelde Soldaat nog: "Ik moest mezelf wel overtuigen, hoor. Staan we daar dadelijk als oude mannen op het podium, weet je wel? Maar het is nu of nooit. Stel dat we het niet zouden doen, dan zouden we er ongetwijfeld spijt van hebben. Bovendien: er is een hele generatie die onze muziek wel kent, maar ons nooit live heeft kunnen zien."

Weirde shit en whirlpool van emoties
Zo kwam het dat Daryll-Ann afgelopen dinsdagavond voor het eerst sinds tien jaar weer de repetitieruimte in dook. Hoe begin je dan weer? Wat is het eerste liedje dat je dan speelt? "Ja, met I Could Never Love You, hè?", aldus Paulusma. Ze begonnen gewoon chronologisch, bij een van de eerste liedjes die ze ooit schreven. "We waren allemaal totaal onvoorbereid. We zetten dat nummer in, en geheel foutloos ging het niet, maar het kwam er in één keer van begin tot einde uit." Soldaat: "Ja, het ging eigenlijk vanzelf. Het zit zo'n beetje ingeprent in onze hersenen." Paulusma: "Je zou zeggen dat het al veel verder was weggezakt, maar het is als zwemmen of fietsen. Er zitten een paar hele rare wisselingen in die nummers waarvan ik nu denk: wat een weirde shit. Maar we wisten ze nog wel."

Die eerste repetitie was "een whirlpool van emoties", aldus Soldaat. "Die typische, beetje cynische Daryll-Ann-humor was meteen aanwezig. Zelf deed ik er een beetje lacherig over: het is toch komisch om dat als oude mannen weer te spelen? Dat is mijn ziekte: ik probeer het meteen te relativeren." Paulusma vult aan: "Het is moeilijk om onder woorden te brengen, maar het was een hele rare ervaring."

Geen nieuw werk in het verschiet
Sinds 2004 zaten zowel Paulusma als Soldaat niet stil. Beiden maakten sindsdien al drie solo-platen, en die muzikale bagage merkten ze toch wel bij het terugblikken op Daryll-Ann-materiaal. Soldaat: "We zijn het er wel over eens: sommige van die nummers zijn geforceerd ingenieus, met heel veel akkoorden en moeilijke tussenstukken. Desalniettemin moet ik toegeven: zo'n nummer als Tools-R-Us blíjft catchy. Die akkoorden gaan we er niet uit gooien, hoor: we gaan niet voor geschiedvervalsing, maar voor een historische en natuurgetrouwe weergave."

Vanaf nu tot februari 2014 duikt Daryll-Ann wekelijks de repetitieruimte in. Nieuw werk van Daryll-Ann hoeven we in eerste instantie niet te verwachten, het vijftal zal zich louter storten op het uitgebreide oeuvre dat de band in vijftien jaar had opgebouwd. Soldaat: "Als je het dan doet, moet het echt héél goed zijn. We gaan veel uren maken. We zijn wellicht wat ouder, maar minstens zo goed, liefst nog beter dan vroeger."