#MM13: Akwasi doet Bram Vermeulen en blikt vooruit op Zwart Licht-album

"Rappers zijn beperkt houdbaar"

Timo Pisart ,

Even achter de oren krabben: een van de eerste rappers die in Nederland hiphop vermengde met dubstep, staat op Motel Mozaïque op het podium met bewerkte liederen van een Nederlandse chansonnier. Akwasi doet Bram Vermeulen voor een voorstelling én album, werkt daarna weer aan een Zwart Licht-plaat die "harder dan hard" moet worden en verwacht op zijn dertigste geen hiphop meer te maken. "Ik ben mezelf opnieuw aan het uitvinden."

Akwasi van Zwart Licht - inderdaad, die keiharde en geëngageerde hiphopformatie - staat vanavond op Motel Mozaïque, en wel met songs geïnspireerd door het oeuvre van Bram Vermeulen. Het klinkt misschien als een onlogische combinatie, maar dat valt alleszins mee: de rapper is tevens geschoold acteur en stond afgelopen jaar met een voorstelling over een langzaam verpieterende vriendschap op Oerol. Een collega van Akwasi zei toen: "Je moet naar De Wedstrijd van Bram Vermeulen luisteren", en zo geschiedde. Vanavond op Motel Mozaïque speelt Akwasi al een paar herinterpretaties van wijlen Bram Vermeulen, in juni gaat de voorstelling Daar Ergens in première op Oerol en in het najaar moet een omvangrijk album verschijnen bij Top Notch.

"Hoewel ik zelf in het Nederlands rap, ben ik helemaal geen liefhebber van Nederlandstalige zangers", vertelt Akwasi nu, "maar toen ik voor het eerst De Wedstrijd hoorde was ik om: ik vond het nummer tof en die hese stem al helemaal. Hij vertelt heel simpel maar weet daarmee heel beeldend te zijn. Vermeulen heeft me nu al ontzettend beïnvloed in het schrijven: ik schrijf nu heel anders, ik probeer met kleine woorden grote dingen te vertellen. Met Zwart Licht hadden we het met zijn drieën vaak over racisme, het vertegenwoordigen van je stad, soms macho en vol spierballentaal. In dit project hoor je mijn persoonlijke visie en perceptie op universelere thema's als vriendschap, vertrouwen en onbereikbare liefde. Het wordt breder én muzikaler."

Smeltkroes
De plaat wordt een muzikale "smeltkroes", denkt Akwasi, met zo'n vijftien nummers van reggae tot Ghanese sounds tot pop tot nu-soul tot hiphop. De band die Zwart Licht XL begeleidde, verzorgt nu de productie van de plaat. Gaan we ook weer dubstep horen? "Ik weet het nog niet, dat hoeft niet van me. Ik ben mezelf opnieuw aan het uitvinden." Eerder liet Akwasi wel eens ontvallen dat hij 'een van de hardste rappers van Nederland' wilde worden, maar dit project lijkt een héle andere kant op te gaan. Of niet? "Nou, misschien juist wel, man. Ik probeer de vaderlandse hiphop te verbreden, juist die vervreemding en verbreding kan authentiek zijn. Ik ben van plan me hiermee te onderscheiden als een van de meest vindingrijke rappers van het land, en daarmee dus ook een van de hardste."

En als iemand hem vijf jaar geleden had verteld dat hij nu deze muziek zou gaan maken? Hij lacht. "Ik denk niet dat ik het had geloofd. Ik was toen nog wat kortzichtig. Waarschijnlijk had ik gezegd: 'Man, wat een concessies!' Terwijl het nu helemaal niet zo voelt."

"Rappers zijn beperkt houdbaar"
Op AT5 vertelde Akwasi rond zijn dertigste waarschijnlijk niet meer te rappen. "Dat geloof ik echt. Ik denk dat rappers beperkt houdbaar zijn, ik hou van afwisseling. Ik wil ook scenario's schrijven, toneel maken. De eerste helft van dit jaar ben ik bezig met Bram Vermeulen, daarna ga ik werken aan een nieuw Zwart Licht-plaat, tijdens het touren zal ik me meer op scenario's schrijven focussen."

Hoe zit het met die Zwart Licht-plaat? "Ik heb er echt zin in. We gaan ook flirten met grime en misschien wel afrobeat, en willen tegelijkertijd terug naar Bliksemschicht. Het moet écht rauwer, het wordt wel een echt hiphopalbum."

Akwasi O. Ansah (NL) staat vanavond op Motel Mozaïque met een voorproefje van Daar Ergens. Je ziet hem om 17.30 en 19.30 in de Rotterdamse Schouwburg.