#LL13: Balthazar streeft naar perfectie…

…en komt aardig in de buurt

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Hans-Peter van Velthoven ,

De twee frontmannen Jinte Deprez en Maarten Devoldere zouden zo de voorpagina van de Esquire kunnen sieren. Strak maar nonchalant gekleed staat de as van Balthazar op het podium, en precies die combinatie kenmerkt ook de liedjes. De lome zang, de losse zang, de dragende bas van Simon Casier, de slimme arrangementen en de onderkoeld dreigende sfeer: Balthazar maakt het vanmiddag helemaal waar in de Alpha.

HET CONCERT:

Balthazar, Lowlands Alpha, zaterdag 17 augustus 2013
 
 

DE ACT:

Balthazar, al een tijd lang staat de band bekend als de gedoodverfde opvolger van dEUS. Dat dit terecht is bewijzen de twee sterke platen die de Vlaamse band uitbracht: Applause en Rats, oktober vorig jaar nog Album van de Week bij 3voor12. De band bewees met Rats niet langer een belofte te zijn, maar een zekerheid waar de BeNeLuX en ook andere landen nog veel en lang plezier aan gaan beleven. Zoals zoveel musicerende zuiderburen begonnen de jongens van Balthazar hun zegetocht met de HUMO Rock Rally, waar ze de publieksprijs in de wacht sleepten. De karakteristieke lome Belgische groove en rijke instrumentatie die de band kenmerkt, bereikt inmiddels heel Europa: vorig jaar kreeg Balthazar onder meer La Cigale in Parijs aan zijn voeten. Eerder deze zomer maakten de Belgen al indruk op Best Kept Secret, nu staat de band voor de tweede keer (eerder in 2010) op Lowlands. 
 
 

HET NUMMER:

Bijna alle liedjes van Balthazar zijn raak vanmiddag. ‘Listen Up’ bijvoorbeeld van de nieuwe plaat, een liedje wat duidelijk maakt hoezeer Balthazar hecht aan perfecte arrangementen. Maar de Belgen winnen de Alpha definitief voor zich als ‘oude’ hit ‘Fifteen Floors’ gespeeld wordt. Kreten van herkenning golven door het publiek dat de heupen even later losschudt. 
 
 

HET MOMENT:

Werkelijk alles aan een Balthazar-set is altijd perfect ingepland, de band laat niets aan het toeval over. Hét moment van het optreden stond dus ook van tevoren al vast. Halverwege ‘Blood Like Wine’ natuurlijk, wanneer het nummer stilvalt en Patricia Vanneste een gedempt ritme slaat op haar viool, wanneer het hele publiek het mantra: ‘Raaaaaise your glass to the nighttime’ scandeert. 

HET PUBLIEK:

Balthazar heeft het voor elkaar hoor. Al vanaf het eerste nummer is het publiek in de grote Alpha-tent stil, een knappe prestatie voor een band die het toch grotendeels van subtiliteiten moet hebben. De albumtracks van Rats kunnen nog niet echt rekenen op veel bijval, singles ‘The Oldest of Sisters’ en ‘Sinking Ship’ des te meer. Laat in de set slaat de vonk van ‘Morning’ flink over op het publiek, afsluiter ‘Do Not Claim Them Anymore’ wordt uitvoerig meegeklapt en –gezongen. 

HET OORDEEL:

In 2010 stond Balthazar nog in de India, met toen alleen nog het debuutalbum op zak. Ook toen maakten ze hun arty songs al uitstekend live te vertolken. Met een nog beter tweede album zijn ze nu opgewaardeerd naar de Alpha. Het is dus een grote show voor Balthazar vanmiddag, maar de Belgen brengen het er uitstekend vanaf. Cooler dan cool is deze band, van de kleding tot de bij vlagen Gainsbourgh-achtige sfeer tot de losse Dylanesque zang van met name Maarten Devoldere. 

DE FOTO: