Line-up Hollandse Nieuwe podium Le Guess Who? 2013 bekend

5 acts op programma gratis toegankelijke Club 3voor12/Utrecht - Hollandse Nieuwe editie

Ingmar Griffioen en Marc van der Laan ,

Club 3voor12 Utrecht/Hollandse Nieuwe @ Le Guess Who? is terug en wel op donderdag 28 november in dB's, Utrecht! Voor het vierde jaar op rij spannen Tivoli, 3voor12 Utrecht, Hollandse Nieuwe en dB’s samen om aanstormend Nederlands talent een plek te geven in de veelkleurige festivalprogrammering van het internationale Le Guess Who? festival. Helemaal gratis en ook zonder Le Guess Who? polsbandje kun jij op 28 november van vijf door ons warm aanbevolen acts genieten. 3voor12 Utrecht maakt ook tijdens deze speciale Club 3voor12 Utrecht/Hollandse Nieuwe editie in dB's video-opnames en hieronder lees je welke namen je de 28ste op het podium kunt verwachten.

De line-up van donderdag 28 november:

Unterwelten, Hollandse Nieuwe 45
We kennen Michiel Flamman al uit het Utrechtse ondergrondse en de Nederlandse bovengrondse, onder meer als maker van zalvende popsongs (Solo, J. Perkin) en liedjessmid voor anderen. Nu komt hij terug uit de Berlijnse Unterwelten, waar hij zijn donkere zielenroerselen vatte op een bijzondere plaat. Hij vernoemde zich naar de onderwereld van de Duitse hoofdstad, waar met name het enorme WOII bunkercomplex onder metrostation Gesundbrunnen hem inspireerde. Hij passeerde het dagelijks en route naar de studio, waar hij met onder meer Rutger Hoedemaekers (Bart Constant), de geluidsman van Agnes Obel en Niels Zuiderhoek een bijzondere plaat maakte. Eentje waarop hij het experiment zoekt (eerder experimenteerde hij als A Tunnel To Oslo), zijn donkere, mystieke kant vindt in soundscapes, songwriter-noir en onvoorspelbare folk, oftewel 'music made in the dead of night'. Thuiskomst in de Club met zijn spannendste project tot nu toe!

Nouveau Vélo, Hollandse Nieuwe 29
Met de zelfgeproduceerde en bij Subroutine Records op 10” vinyl verschenen EP Daze deed Nouveau Vélo aan het begin van 2013 behoorlijk wat stof opwaaien. De collega’s van 3voor12 Eindhoven hadden echter al langer in de gaten dat de moestuinen in Helmond een goede basis vormen voor fijne muziek. Healing Pop noemen ze het zelf. Door het helder rinkelende gitaarspel, de opgewekte loopjes, sterke songs en een gezonde hang naar psychedelica op Daze moeten wij vooral aan The Feelies, Real Estate en Crystal Stilts denken. Het optreden van het drietal (bas, gitaar en staande drummer/zanger) in ACU tijdens de laatste Le Mini Who? was een goede aanleiding om de band te vragen voor het Club 3voor12/Utrecht/Hollandse Nieuwe-podium.

Atlantis, Hollandse Nieuwe 18
Atlantis is het eenmansproject van de in Utrecht woonachtige sound-engineer Gilson Heitinga. In zijn studio maakt hij sinds 2006 nummers waarin hij noise, postrock, (post-)metal, elektronica en ambient combineert tot een hypnotiserend geheel waarin zang ontbreekt, een incidentele gastzanger(es) daargelaten. In 2007 verscheen debuutalbum Carpe Omnium, met daarop het bezwerende Constantinople, dat vooral in het buitenland goed werd ontvangen. In de afgelopen jaren bracht Heitinga nog een album en twee EP’s uit totdat in oktober het derde album Omens verscheen. Op het podium is Atlantis een zesmansformatie met meerdere gitaristen die bekend staat om zijn verschroeiende live-shows. De band speelt meer in het buitenland dan in Nederland, dus laat deze buitenkans niet lopen.

Twin Shades, Hollandse Nieuwe 42
Ze brachten dit jaar hun debuut-EP uit, haalden de Hollandse Nieuwe sampler, speelden bij 3voor12 Radio en dit najaar de halve Popronde plat met dampende, dansbare psych en garagerock: Twin Shades. Het kwartet uit Amsterdam (met ook Duitse, Vlaamse en Haagse roots) oogt jong, maar klinkt en opereert zeer gerijpt. De debuut-EP is een absolute must voor psychedelische rockfans, die zich kunnen onderdompelen in de bezwerende gekte van Golden Ryder, The Life You Live Doesn't Exist (!) en Reaper's Mind. Zoals ze zelf terecht opmerken: vijf songs, opgenomen in verschillende sferen en plaatsen. Live dermate indrukwekkend dat we ter plekke besloten de betere Noord-Hollandse psych naar de club te halen.

True Roman, Hollandse Nieuwe 37
Een van de vele talenten uit de Bmkltsch Rcrds stal (het collectief mag dan stoppen, het label doet dat zeker niet) is True Roman. Misschien ken je hem van het Magneet Festival of de Bmkltsch Taped avonden in OT301 of EKKO. True Roman baarde onder meer opzien met remixen van Nicolas Jaar (check dat) en Mount Kimbie. De aandacht van belangrijke dance-blogs als XLR8R en Djmag is gewekt en Bmkltsch verwacht dit voorjaar zijn debuut-EP (m.m.v. Shapes) uit te brengen. De mixtapes op zijn Soundcloud geven een goed beeld van de veelzijdigheid van de jonge Utrechter en zijn dj-sets gaan rond een rode draad van (deep) house de diepte in.

Le Guess Who?
Le Guess Who? is een 4-daags festival voor avontuurlijke, authentieke en urgente popmuziek in een intieme setting. De zesde editie van dit festival vindt plaats van 28 november tot en met 1 december, verspreid over meerdere locaties in het centrum van Utrecht. 3voor12 en 3voor12 Utrecht doen verslag.

Te zien: #LGW13 Club 3voor12/Utrecht Hollands Nieuwe editie met Unterwelten, Twin Shades, Nouveau Velo, Atlantis en True Roman, donderdag 28 november 2013 @ dB's, Utrecht (toegang gratis)