#ESNS13: Bloedgevaarlijke gitaren van Palio Superspeed Donkey #ESNS13: Bloedgevaarlijke gitaren van Palio Superspeed Donkey

Jeugdig enthousiasme overwint glorieus

, Timo Pisart

#ESNS13: Bloedgevaarlijke gitaren van Palio Superspeed Donkey

Jeugdig enthousiasme overwint glorieus

Timo Pisart ,

"HOI!" Hyperenthousiast groetend komen de jongeheren van Palio Superspeed Donkey de Marathonzaal binnenstuiven. Alsof ze helemaal niet meedoen aan de nationale muziekkeuring van Noorderslag, maar een tussenuurtje van school hebben om te dollen en te ravotten. De vlegels zouden eigenlijk al vorig jaar al op Noorderslag spelen, maar zanger Sam Vermeulen was toen geveld door de ziekte van Pfeiffer. De herkansing dit jaar ging ze waanzinnig goed af.

GEZIEN
Palio Superspeed Donkey, Noorderslag 2013, Marathonzaal, zaterdag 12 januari 2013

MUZIEK
Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer heeft z'n fuzzbox-shirt vast aangetrokken voor 't presenteren in de Marathonzaal. Geen wonder, want de zaal is vanavond omgetoverd tot een mini-fuzzbox. Van het rijtje dat vanavond aan zijn alziend oog voorbij trekt, past Palio Superspeed Donkey het minst bij het shirt: deze jonge gasten putten geen inspiratie uit de psychedelische sixties, maar uit de puntige britrock-nineties van Arctic Monkeys, met een snufje Pixies en Pavement en steeds meer hints naar Amerikaanse spierballenrock.

PLUS
Natúúrlijk knipoogt Sam Vermeulen even naar een meisje op de eerste rij, want wat een heerlijk arrogant snotaapje is de frontman van Palio Superspeed Donkey. Ongetwijfeld geïnspireerd door Alex Turner (Arctic Monkeys) draagt Vermeulen zijn haar in een vette kuif, en draagt hij een dito leren jack. Was die rol eerder nog ongeloofwaardig, vandaag speelt hij hem donders goed. Gevaarlijk is het woord, en ook muzikaal is Palio vanavond bijzonder spannend. 'Robot' bijvoorbeeld combineert een komisch meeneurie-melodietje met geinige countrylicks, om met een lomp rockoutro te eindigen. En damn, het werkt! De jongens zijn in optima forma, en waar Vermeulen zijn neus ophaalt voor echte lolletjes, grijnzen de andere bandleden regelmatig naar elkaar, doen ze gekke dansjes en gooien geinige muzikale noten in de compacte liedjes.

MIN
Helaas hebben ze daar nog nét niet genoeg van in huis om een set lang te boeien. Middenin de show gooien ze er een spierballenrocknummer tegenaan dat eeen beetje werkt als een inkakkertje, omdat de hooks en speelse knipogen, waar Palio Superspeed Donkey het patent op zou mogen aanvragen, ontbreken.

CONCLUSIE
Voor de echte zware rock moeten hun ballen nog wat verder indalen, maar wat is Palio Superspeed Donkey vandaag speels, scherp én retestrak. Chapeau, heren, magna cum laude.

CIJFER
8,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12