#ESNS13: CHVRCHES scoort dubbele hitbonus

Schotse synthpop in lichte kunstacademie

Atze de Vrieze ,

Het licht gaat even uit in Academie Minerva, en dan weer aan. De witte hal van de Groningse kunstacademie is fel verlicht voor een concertzaal. Dat is het doorgaans natuurlijk ook helemaal niet, maar deze dagen wel. Wat Martin Doherty van het Schotse CHVRCHES betreft had het licht best gewoon weer uit gemogen, maar hij laat zich er niet door van de wijs brengen.

GEZIEN
CHVRCHES, Eurosonic, Academie Minerva, 10 januari 2013

MUZIEK

Alles in hoofdletters en de U vervangen door een V. Hebben we hier te maken met zo'n lekkere vage art act? Witchhouse? Chillwave? Nou dat laatste, bijna. Het Schotse trio knipoogt naar credible bloggenres en naar ouderwets galmende 80's synthpop, maar gaat er intussen wel met de Hit van Morgen vandoor. Die Martin Doherty maakte deel uit van de live-line-up van de Glasgowse treurwilgen The Twilight Sad, maar daar heeft deze band werkelijk niets mee te maken.

PLUS

Het wil live nog wel eens tegenvallen, zo'n synthpopact. Vlak, flets, niet overtuigend. Maar CHVRCHES oogt goed en zit muzikaal prima in elkaar. De twee muzikanten links en rechts zijn in de weer met synthesizers, drummachines, een laptop en nog meer synthesizers. Hun geluid is zoet en stoer tegelijk. De popperige vocalen van de beeldschone Lauren Mayberry (die overigens wel twaalf lijkt) met stevige hiphopbeats en de juiste dosering galm. Het is niet zozeer complex, wel slim en het werkt. Het eerste geweldige liedje zit vroeg in de set: 'Lies'. Het tweede is de logische afsluiter: 'The Mother We Share' is het liedje dat je over een paar weken op zowel de hippe feestjes als de radio hoort. De rest van de set - 25 minuutjes - is eigenlijk ook verrassend sterk.

MIN
Zangeres Lauren Mayberry is op dit moment nog wel meer mooi dan goed, en ze oogt nog wat stijfjes. Haar stem ligt vrij ver in de mix, en dat maakt het voor haar moeilijk de performance echt te dragen.

CONCLUSIE

Och, sensationeel is het misschien niet, maar het blijft wel boeiend tot het eind. En CHVRCHES scoort hier een dubbele hitbonus. Twee zulke goede alternatieve popliedjes, dat kan niet lang onopgemerkt blijven.

Cijfer

8