Lexcouper presenteert soloalbum Couperville

Nieuwe release uit Rotterdams kamp Ecktuh Ecktuh

Erik Zwennes ,

Vandaag rijdt Lexcouper door het land om eigenhandig de platenzaken te bevoorraden. Zijn debuutalbum als soloartiest is vanaf vandaag verkrijgbaar. De Rotterdammer, onderdeel van collectief Ecktuh Ecktuh, is sinds 2004 actief als mc en vond het nu tijd voor een landelijke kennismaking. Op Couperville rappen ook collega’s als U-Niq, Feis en Winne over producties van onder meer Nikes Neenah, Hype, Presto en Ciph Barker.

Voor de als Randy Martodikromo (32) geboren rapper begon het allemaal met gerap in een garage van een vriend. “Tot die tijd keken we vooral naar Amerika als voorbeeld. Mensen om ons heen begonnen in het Nederlands te rappen en lieten zien dat het op die manier veel beter werkte voor ons. Ik ben toen met een vriend (18krt bekend van de track Roddelen met Feis, red.) als duo gaan werken. We vonden dat als we in het Nederlands zouden spitten, we dan ook echte Hollandse namen moesten hebben. We begonnen heel droog als Alex en Sebas. Alex werd Lex, Lex werd weer Lexcouper en sinds enige tijd is dat hoe ik op het podium sta.”

Een aantal tracks op Couperville ligt er al een tijdje. “Toen ik een muzikale lijn ontdekte in een serie tracks ben ik eromheen gaan schrijven. Nu voelt het als een geheel dat het licht moet zien.” Lexcouper vertelt dat hij vond dat hij het in eigen beheer uit moest brengen. “Natuurlijk is het mooi als het via een label kan, maar in deze tijd kun je veel zelf. Ik heb vaker dingen uitgebracht en heb de connecties dus vond ik dat de tijd daar was. Als ik meer shows wil gaan doen, zal ik ook een wapenfeit moeten hebben. Ik wil nu wel eens weten wat het publiek van de tracks vind die hier maar liggen.”

Het meest trots is Lexcouper nu op de track Niets Is Wat Het Lijkt. “Ik vertel daar in drie verses drie verhalen uit mijn leven die mij die les ‘niets is wat het lijkt’ hebben geleerd. Ik denk dat het concept en de uitwerking daar heel goed zijn gelukt. Maar nogmaals, dit is voor een aantal mensen pas een introductie. Mijn team weet wat ik doe, maar nu wil ik wel eens horen wat het publiek vindt.” Op dit moment is de mc druk met het organiseren van de albumreleaseshow.

Ondertussen maakt Lexcouper ook tracks met Crimitov en een plaat met Xdot. Ecktuh Ecktuh, Het collectief rondom o.a. Winne en U-Niq, bestaat volgens Lexcouper inmiddels uit ruim tien man. Een langverwachte mixtape van het collectief is volgens Lexcouper zo goed als af. “Ik durf nog niet te zeggen dat ‘ie deze zomer komt, maar het komt er aan en wordt te gek, dat beloof ik.”