Doe Maar maakt plaat met rappers

EP met oa Winne, Gers en Opposites verschijnt na de zomer bij Top Notch

Erik Zwennes ,

De befaamde Nederlandse popgroep Doe Maar gaat aan de slag met rappers. De komende tijd duikt de band in de studio met Fresku, Winne, Sef, Gers, The Opposites en Kempi. Ook zal The Anonymous Mis aka Postman een bijdrage leveren. Mis coverde in 1999 met Postmen en Def Rhymz het nummer De Bom, origineel van Doe Maar, en scoorden daar een grote hit mee.

De opnames moeten resulteren in een EP die na de zomer bij Top Notch zal verschijnen. Labelbaas Kees de Koning is trots op de samenwerking. “Doe Maar was mijn kennismaking met Nederlandstalige muziek die niet alleen je ouders leuk vonden. Ik kan me de persconferentie herinneren waarbij Doe Maar de eerste reünie aankondigde. Toen vroeg een journalist of er hedendaagse artiesten zijn die de band inspireerde. Henny Vrienten noemde toen De Dijk en Extince, destijds een hoogtepunt in mijn prille carrière.” Op het Doe Maar reüniealbum Klaar uit 2000 deden al rappers Brainpower en Def P mee.

De Koning vertelt dat Vrienten hem benaderde met het plan. “De band zit in een hele goede flow door de shows die er aan komen en de bijbehorende repetities. Ze hebben enorm veel zin om nieuwe dingen te maken. We zijn gaan zitten, muziek gaan luisteren en kwamen zo met een aantal namen die hij goed vindt en ik kwam ook met een aantal artiesten. Het wordt een EP dus je kunt niet met dertig namen aankomen. Winne kon natuurlijk niet ontbreken na de mooie ervaring in Ali B Op Volle Toeren. Gers is iemand waar Henny heel enthousiast over is. Van The Opposites weet ik dat ze heel groot fan zijn van Doe Maar. Sef’s album past goed in de lijn van de Nederlandse jaren ‘80 popmuziek. En verder doen Fresku en Kempi mee.”

De Koning sprak recent met Mis (Postman) over een producties. Samen kwamen ze tot de conclusie dat het oude Doe Maar materiaal nog steeds overeind zou blijven naast nieuwe producties. “Qua sound en arrangementen zijn die liedjes nog zo modern en fris. Het is zo mooi opgenomen en zit zo goed in elkaar. De meeste nummers zijn ook nog steeds relevant, zet ze nog maar eens op. Neem Doris Day, je kunt je tv vervangen door een Blackberry en de strekking klopt gewoon nog steeds. De thematiek komt opvallend genoeg heel vaak overeen met veel hedendaagse rapalbums. Er zit een boodschap in. Het gaat ook over de liefde, maar er is meer.” Kees de Koning rekent nu op een release in september 2012.

Hoor wat Vrienten er over te zeggen had in De Wereld Draait Door (vanaf 4:10 min)