3voor12 draait (week 18): Ewert & The Two Dragons, Ty Segall & White Fence, LONE

3voor12 Album van de Week = Beach House - Bloom

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10

1. Ewert & The Two Dragons
"Weet je nog die folkband uit godbetert Estland met die verdomd leuke single die op Eurosonic speelde? Wel, hun album is eindelijk uit in Nederland." (Atze de Vrieze)
"Eurosonic hit die nu pas uit is. Uit Estland en toch geen Eurovisie materiaal. Je zou er zowaar last van een goed humeur mee krijgen." (Menno Visser)
"Estse indie-pop die soms up-tempo, dan weer barok en folky aandoet. Op zijn best tijdens de kleine momentjes als de wonderschone ballad Panda." (Sjoerd Huismans)
2. Ty Segall & White Fence - Hair (album, Drag City/Munich)
"Lo-fi garagerock die verrast door de 60ies psychedelic feel." (Ingmar Griffioen)
"Van gruizige rock tot lo-fi garageklanken, heel aanstekelijk." (Erik Zwennes)
3. LONE - Galaxy Garden (album, R&S/Bertus)
"Oude rave en house sounds vermengt hij moeiteloos met wat we voor het gemak maar even future bass noemen, zo'n grabbelterm voor alles wat hip en nieuw is. Uitstekend debuut." (Atze de Vrieze)
"Heerlijke dansplaat met zo nu en dan een ferme knipoog naar het verleden. Retrofuturisch geluiden gemengd met rave en frisse beats. Lekker hoor!" (Stephan van Peursem)
4. Drive Like Maria - Drive Like Maria (album, PIAS)
"Weinig noemenswaardige rock dit jaar tot nu toe, behalve dan deze. Tweede plaat beter dan de eerste, iets wat nauwelijks meer voorklomt." (Menno Visser)
5. Light Asylum – Light Asylum (album, CoOp, V2)
"Op Motel Mozaique waren ze geweldig, en ook dit debuutalbum stelt niet teleur: energieke retro-synthpop met de lage stem over 80ies elektronica en drumsamples" (Sjoerd Huismans)
6. Damon Albarn - Apple Carts
"Mijn absolute überheld Damon Albarn geeft vandaag speciaal voor 3voor12 een sessie en een interview voor 50 fans" (Roosmarijn Reijmer)
7. Roadburn 2012 playlist
"Nagenieten van Roadburn met 8 concerten op 3voor12: Chelsea Wolfe, Black Breath, Orchid, Saviours, Jucifer, Farflung, Gnod en speciaal aanbevolen: the awesome Satan Worshipping Doom band Bongripper" (Ingmar Griffioen)
8. Beach House - Bloom (Album, Bella Union/V2)
"Ik vroeg me af of ik het nieuwe Beach House album - een beetje een herhaling van zetten - veel zou draaien. Het antwoord: ja." (Atze de Vrieze)
9. TDTMCM - The Don't Touch My Croque-Monsieurs - BESTE. STUURLUI. OOIT. (album, eigen beheer/Konkurrent)
"Ik ben in de ban van BESTE. STUURLUI. OOIT. Ik hoop dat Nederland er al klaar voor is, maar mogelijk lopen deze heren uit Amsterdam-Noord nog flink wat passen voor op de troepen." (Erik Zwennes)
10. Alabama Shakes, live @ Bitterzoet, Amsterdam, 1 mei
"Hartverwarmende show met Brittany Howard als geweldige frontvrouw van een goede band. Retro zonder oud te klinken." (Stephan van Peursem)

Roosmarijn Reijmer draait:

Jake Bugg - Lightning Bolt
De retro trend gaat nog weer een paar jaar verder terug in de muziekgeschiedenis met Jake Bugg en Lighting Bolt. In het couplet zou je niet zeggen dat dit geen jaren 50 nugget, maar een kakelverse release is. De gitaren in het refrein geven hem precies de juiste dosis ranzigheid. Album moet eind dit jaar of begin volgend jaar uitkomen, maar Jake Bugg schrijft ze waar je bijstaat want deze track is slechts een maand geleden ontstaan. Voorlopig nog op tournee met Michael Kiwanuka door Europa.
Damon Albarn - Apple Carts
Mijn absolute überheld Damon Albarn geeft vandaag speciaal voor 3voor12 een sessie en een interview voor 50 fans. Aanleiding is de release van de opera Dr Dee. Daarop een boel experimenten die mijn pet te boven gaan, maar ook drie juweeltjes van ingetogen Damon Albarn songs die stille getuigen zijn dat Albarn nog niet zijn beschouwende singer songwriter kunst heeft verloren. Bij iedere luisterbeurt deze week sprong Apple Carts er voor mij boven uit.
Porter Robinson - Language
Madeon, move over, want hier is Porter Robinson: een 19-jarige Amerikaanse electro producer/DJ. Deze week in blinde paniek omdat hij zijn koffer op het vliegveld kwijtraakte en die uiteindelijk zonder zijn productie laptop terugkreeg. Geukkig zonder dat er werk verloren ging, de laptop was net nieuw. De in allerijl nieuw aangeschafte laptop werd dan weer per twitter van nieuwe DJ software voorzien door… Madeon. Deze track verscheen twee weken geleden.

Sjoerd Huismans draait:

Brad - United We Stand (album, V2)
Zijprojectje van Pearl Jam gitarist Stone Gossard. Bevat veel van diens karakteristieke hard-rock riffs, maar over het geheel is Brad wat rustiger, met veel ruimte voor de mooie stem van Shawn Smith in sfeervolle popballads.
Light Asylum – Light Asylum (album, CoOp, V2)
Twee weken terug op Motel Mozaique waren ze geweldig, en ook dit debuutalbum stelt niet teleur. Verwacht energieke retro-synthpop met de lage stem van uitbundige zangeres Shannon Funchess, over elektronica en drumsamples die rechtstreeks uit de eighties lijken te komen.
Ewert And The Two Dragons – Good Man Down (album, Talitres/Munich)
Estse indie-pop die soms up-tempo, dan weer barok en folky aandoet. Op zijn best tijdens de kleine momentjes als de wonderschone ballad Panda.

Stephan van Peursem draait:

Alabama Shakes, live @ Bitterzoet, Amsterdam, 1 mei
Hartverwarmende show met Brittany Howard als geweldige frontvrouw van een goede band. Retro zonder oud te klinken. Soul, rock en rammelpop in de mangel, waarbij vooral de rustigere nummers me ontroerden. Komt wel goed met die band...
Bombay Show Pig - Vulture/Provider (Kytopia/Rough Trade)
Aanstekelijke en frisse popplaat uit Nederland. Goede liedjes, fijne productie en moeilijk in hokjes te plaatsen.
LONE - Galaxy Garden(R&S/Bertus)
Heerlijke dansplaat met zo nu en dan een ferme knipoog naar het verleden. Retrofuturisch geluiden gemengd met rave en frisse beats. Lekker hoor!

Ingmar Griffioen draait:

Roadburn 2012 playlist
Nagenieten van Roadburn 2012 met de eerste acht concerten op 3voor12: Chelsea Wolfe, Black Breath, Orchid, Saviours, Jucifer, Farflung, Gnod en speciaal aanbevolen: the awesome Satan Worshipping Doom band Bongripper!
Ty Segall & White Fence - Hair (album, Drag City/Munich)
Hele toffe en toch verrassende samenwerking tussen pure garagerocker Ty Segall en White Fence (project van Tim Presly van rammel garagerockers Strange Boys). Lo-fi garagerock die verrast door de 60ies psychedelic feel.
Duvel & Zo Moeilijk - Woei x Patta
Zeer benieuwd naar Duvel x Nikes, de samenwerking tussen de Rotterdamse oer-rapper en de Nijmeegse Zo Moeilijke producer Nikes. 8 juni komt hun album DNA uit bij TopNotch. Begin volgende week een exclusief voorproefje bij 3voor12. Tot die tijd zet ik die gruwelijke collabosneakertrack nog een keer op.

Menno Visser draait:

Drive Like Maria – Drive Like Maria (album, PIAS)
Weinig noemenswaardige rock dit jaar tot nu toe, behalve dan deze. Tweede plaat beter dan de eerste, iets wat nauwelijks meer voorklomt.
Ewert & The Two Dragons – (In The End) It’s Only Love (single, Talitres/Munich/V2)
Eurosonic hit die nu pas uit is. Uit Estland en toch geen Eurovisie materiaal. Je zou er zowaar last van een goed humeur mee krijgen.
Kaskade & Skrillex – Lick It (Ultra Music, single)
Slechts een release weg van de volgende Skrillex-hit, sinds kort ook met clip verkrijgbaar. Wat een banger!

Erik Zwennes draait

TDTMCM - The Don't Touch My Croque-Monsieurs - BESTE. STUURLUI. OOIT. (album, eigen beheer/Konkurrent) Releasefeest 17 mei, vanaf 14 mei op de Luisterpaal)
Ik zeg je eerlijk: ik vond TDTMCM tot nog toe vooral een leuke noviteit, een koddig groepje branie en meer van die terminologie waarmee je aangeeft het eigenlijk weinig boeiende muziek te vinden. En toen stuurde voorman Abeltje mij het nieuwe album op en sindsdien ben ik in de ban van BESTE. STUURLUI. OOIT. Ik hoop dat Nederland er al klaar voor is, maar mogelijk lopen deze heren uit Amsterdam-Noord nog flink wat passen voor op de troepen. Muzikaal niet eens zozeer, al is het een mooi opgenomen en divers album. Maar tekstueel en conceptueel is deze plaat een parel. Op dit moment zijn mijn favoriete quotables: ‘De wereld is net niet genoeg’ en ‘ik heb geen mening over oorlog’. Morgen zijn dat weer twee anderen. Koop. Dit. Punt.
Ty Segall & White Fence - Hair (album, Drag City/Munich)
In eerste instantie vond ik deze samenwerking van twee van mijn favoriete artiesten (http://www.last.fm/user/Derique/charts) vooral erg goed klinken. Maar na een aantal draaibeurten vallen ook de liedjes op hun plek. Van gruizige rock tot lo-fi garageklanken, heel aanstekelijk.
Kabel - I Love Kabel (EP, FTG/online)
Het broertje van Zo Moeilijk’s Rosco heeft een EP gemaakt om te laten horen dat hij meer is dan ‘het broertje van...’. I Love Kabel is lekker vies, sappig en fris. Zet je tanden in deze funky Nijmeegse hiphop. Goed kauwen.

Atze de Vrieze draait:

Beach House - Bloom (album, Bella Union/V2)
Ik vroeg me af of ik het nieuwe Beach House album - een beetje een herhaling van zetten - veel zou draaien. Het antwoord: ja. Liedjes als Lazuli, Myth, On The Sea en Irene hebben die tijdloze, trage melancholie van doorbraakalbum Teen Dream, en zijn simpelweg heel goede liedjes.
Ewert and the Two Dragons - Good Man Down (album, Talitres/Munich)
Weet je nog die folkband uit godbetert Estland met die verdomd leuke single die op Eurosonic speelde? Wel, hun album is eindelijk uit in Nederland. Destijds werd het niet echt wat, maar laten we er nu met zijn allen een hit van maken. In The End There's Only Love. 
Lone - Galaxy Garden (R&S/Bertus)
Een jonge producer uit Engeland met de hakken in het verleden en zijn kop in de toekomst, dat is Lone. Oude rave en house sounds vermengt hij moeiteloos met wat we voor het gemak maar even future bass noemen, zo'n grabbelterm voor alles wat hip en nieuw is. Uitstekend debuut.