Kensington brengt nieuw album uit bij Universal

11 mei verschijnt tweede plaat Vultures

Sjoerd Huismans ,

De Utrechtse band Kensington brengt op 11 mei het nieuwe album Vultures uit. De band reisde de wereld over om de plaat te maken: Vultures is opgenomen in Berlijn, gemixt in Londen en gemasterd in New York. Aan het eind van de rit bleek platenmaatschappij Universal geïnteresseerd. Drummer Niles Vandenberg is benieuwd hoe mensen gaan reageren op het album: “Het is een on-Nederlands groot monsterproject geworden.”

Kensington werkte niet met de minsten aan hun nieuwe plaat: het mixwerk werd in Londen gedaan door Cenzo Townsend (U2, Snow Patrol, Editors, Bloc Party), de mastering in new York door Steve Fallone (The Strokes, TV On The Radio, Sleigh Bells). “We hebben de lat vrij hoog gelegd, en geprobeerd het uiterste uit onze liedjes te halen”, zegt Vandenberg. “Meerdere grote mixers zijn door ons benaderd, maar dan kregen we alleen mailtjes terug met hele hoge rekeningen. Vanuit het management van Cenzo kwam eerst ook een 'nee', maar twee weken later bleek hij onze muziek te hebben gecheckt, en wilde hij het doen. Eerst alleen single We Are The Young, maar uiteindelijk heeft hij het hele album gemixt. Hij is de leading mixer in de UK; voor ons was het een droom die uitkwam.” Vandenberg spreekt van een wereldwijd monsterproject: “We wilden ook iets on-Nederlands maken. Als je hoge ambities hebt, moet je hoog inzetten. Daarom hebben we de mensen benaderd waar onze idolen ook mee werken.”

Daarnaast zijn er ook gewoon sterke liedjes nodig, denkt Vandenberg: “Wat songs betreft hebben we een hele stap voorwaarts gezegd. Het is qua sound nog steeds echt Kensington, maar we zijn wel gegroeid. We hebben veel aandacht gekregen bij de eerste plaat, dit zou dan de ‘moeilijke tweede’ moeten zijn. Maar voor ons voelde dat helemaal niet zo.” Eerste single We Are The Young is een goede indicatie voor de rest van het album, denkt de drummer: “Veel van de nummers zijn wat donkerder. Qua sound is het ook wat grootser. De eerste vier nummers zijn vrolijker en doen wellicht aan Let Go van de eerste plaat denken, maar daarna komt er een keerpunt met donkerder songs."

Toen de band het album al af had, bleek Universal geïnteresseerd. Zij brengen Vultures uit. “Bij onze eerste plaat deed EMI de distributie”, zegt Vandenberg. “Voor dit project zochten we een nieuwe partner. Tussen het maken van het album waren we al wel op zoek. Maar het balletje ging pas rollen toen we klaar waren: Universal raakte geïnteresseerd toen ze het hadden gehoord.”

11 mei verschijnt het album. Vandenberg kan nog niet precies vertellen wat er gaat gebeuren op de albumrelease. “We gaan geen klassieke releaseshow doen, maar wel iets ludieks.” Vóór de albumrelease heeft de band nog een paar optredens staan. “We gaan een kleine tour doen”, zegt de drummer, “in de eerste week van april.” Eigenlijk was het de bedoeling het album voor die tijd uit te brengen, zegt de drummer. “Dat is niet gelukt. Maar we hopen op deze manier vast de aandacht te trekken voor de plaat. 6 april komt de tweede single Send Me Away uit, die wordt gelanceerd op 3FM. We spelen tijdens deze clubshows al wel onze nieuwe nummers. Daarnaast verschijnt op onze website elke paar dagen een teaser van het album.” Na de albumrelease blijft Kensington veel optreden: “In de zomer spelen we alleen op festivals”, zegt Vandenberg. “In de herfst willen we een grote Nederlandse clubtour gaan doen, hier ligt voorlopig onze focus. Een buitenlandse clubtour hangt af van hoe onze plaat daar wordt opgepikt.”