Skip & Die is Hollandse Nieuwe van de Maand

Debuut-cd in oktober op Belgisch label uit, vrijdag 'opzwepende show' op Pitch

Ingmar Griffioen ,

Skip & Die is Hollandse Nieuwe van de Maand juli. De Neder-Afro-electrobeat-formatie tekende onlangs bij het Belgische label Crammed, dat debuutalbum Riots in the Jungle in oktober uitbrengt. De komende twee weken verblijft de nieuwe, vijfkoppige live-band veel in de studio "om als een gek te oefenen", want er komen veel shows aan deze zomer. "We laten onszelf er niet uit, voordat we gruwelijk goed zijn." Skip & Die sloot zondag Metropolis nog af en speelt vrijdag op Pitch Festival. De Zuid-Afrikaanse frontvrouw Cata.Pirata belooft een bombastische en opzwepende show.

De groep springt nu in het oog met clip en single Love Jihad en stond medio 2010 al op een Hollandse Nieuwe compilatie. Producer Jori Collignon (Nobody Beats The Drum, C-Mon & Kypski) vertelde toen over het Zuid-Afrikaanse project, waarbij hij met de Zuid-Afrikaanse vocaliste/kunstenares Catarina Aimée Dahms (aka Cata.Pirata) de townships introk om opnames met lokaal raptalent te maken. "We hebben toen twintig dagen lang elke dag met andere Zuid-Afrikaanse muzikanten gewerkt en het project is inderdaad nu pas af", lacht ze. "Ik moest mijn studie visuele kunst afmaken en Jori was druk met Nobody Beats. Nu heb ik meer tijd en veel zin om nieuwe muziek te maken."

Omdat er aardig wat tijd is verstreken sinds de opnames, heeft Skip & Die veel tijd in de postproductie, het mixen en het masteren gestoken. Dahms: "De plaat bevat veel verschillende emoties en is een combinatie van onze reizen en de andere state of mind waar we nu in zitten." Collignon zit nu in Amerika en heeft het inmiddels zo druk met Nobody Beats The Drum, dat hij live niet meer meedoet. "Jori heeft meer de producersrol. Het is heel handig dat hij bijna als iemand van buiten naar onze muziek en show kan kijken. Hij kan nu meer de dirigent zijn."

De groep is ondertussen uitgedijt tot kwintet met de toetreding van Rene Kuhlmann (elektronica), snarenspecialist Daniel Rose (C-Mon & Kypski) op sitar en gitaar en twee percussionisten: Nique Quentin en Gino Bombrini. De muziek dwong Skip & Die om naar meer bandleden uit te kijken, vertelt Dahms. "Die hebben we nodig voor het meer organische en beats-georiënteerde geluid. En dat zijn geen beats die uit een laptop moeten komen. De percussie is het hart van onze sound, die zowel Zuid-Afrikaans als Zuid-Amerikaans is."

Het album is af, maar komt wegens drukte in oktober uit. "We willen het niet middenin de zomer droppen en zijn met veel bezig. Ik ben nu druk met het artwork, heb net de eerste video af en wil de volgende ook maken. Die zal dichter op de albumrelease verschijnen. Dus er moet nog een hoop gebeuren." De release zal gevolgd worden door een clubtour die volgens Dahms in ieder geval Nederland en België zal aandoen. "En ik denk dat er ook Franse en Duitse gigs aankomen."

Zondag sloten ze Metropolis in Rotterdam af en de agenda zit ramvol. Skip & Die is onder meer vrijdag 6 juli te zien op Pitch in Amsterdam, een dag later in het Burgerweeshuis te Deventer, 15 juli (gratis!) op de-Affaire in Nijmegen, 22 juli op Milkshake in Amsterdam, 28 juli op de Jam de la Creme in Scheveningen en 3augustus in club AIR, Amsterdam. "Als je ons alleen als duo hebt gezien, wacht je een flinke verrassing", belooft Cata.Pirata. "We zijn live nogal bombastisch en erg opzwepend."