Sziget op de tocht zonder Nederlandse bezoeker

Geplaagd festival ontvangt de ruim 15.000 Nederlanders met open armen

Redactie 3voor12 ,

“Sziget zou niet bestaan zonder Nederlanders”, dat zegt Elroy Thümmler van Ostfest, de organisatie die de promotie van onder andere Sziget en het Servische Exit in Nederland doet. Over een kleine maand ontvangt het Hongaarse festival weer duizenden Nederlanders die de lokale economie de boordnodige boost moeten geven.

Thümmler legt aan Roosmarijn uit dat Sziget het zwaar heeft. “Er moet veel geld naar de overheid, om het te mogen organiseren. Daarnaast heeft het met een hoog BTW-tarief te maken, is het een grote sponsor kwijt en gaat het sowieso niet zo goed met Hongarije. Dus zelfs Sziget heeft het nu zwaar.”

Thümmler gaat in 3voor12radio zelfs nog wat verder: “Zonder Nederlanders zouden ze een probleem hebben.” Toch doet het festival zijn best om het festival ook toegankelijk te houden voor lokale liefhebbers. Zo ontvangen studenten 50% korting op een ticket.

Ook dit jaar zullen er weer drie Nederlandse treinen richting Hongarije gaan. Hiermee zullen ruim 2800 Nederlandse festivalgangers reizen, ondersteund door muziek van onder andere Boef en de Gelogeerde Aap. In totaal ontvangt Sziget dit jaar ruim 15.000 Hollandse bezoekers.

Luister het gesprek met Elroy Thümmler hier terug, waarin hij ook vertelt over zijn Nederlandse droomband voor Sziget en de nieuwe ontmoetingsplek voor Hollanders en de lokale scene.