3voor12 draait (week 30): Purity Ring, Jeremiah Jae en Glen Hansard live in 3voor12radio

3voor12 Album van de Week is Purity Ring - Shrines (V2)

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 5

1. Purity Ring - Shrines (album, 4AD/V2)
"Uitstekende plaat, waarvan steeds meer liedjes naar het bakje 'goed' rollen." (Atze de Vrieze)
"Wat een fantastische loodzware productie, met als favoriet Belispeak – Lykke Li eat your heart out." (Menno Visser)
"Hoe vaker ik het hoor, hoe meer ik het ga waarderen. Dus ik ga Shrines dit weekend maar flink grijsdraaien." (Jorinda Teeuwen)
2. Jeremiah Jae - Raw Money Raps (album, Brainfeeder/PIAS)
"Precies wat je als volger van het Brainfeeder label wilt." (Atze de Vrieze)
"Spannende mengeling van raps en donkere beats op een van mijn favoriete labels." (Stephan van Peursem)
3. Liveoptreden Glen Hansard in 3voor12radio
"Minimale middelen, maximaal resultaat voor deze voormalig straatmuzikant." (Menno Visser)
"Hij was ooit straatmuzikant en daar is hij vast heel rijk van geworden." (Jorinda Teeuwen)
4. Nas - The Don / Life Is Good (Def Jam/Universal)
"Weer een hele fijne plaat van Nas. Met een aantal knallers waaronder The Don." (Stephan van Peursem)
"Met kippenvel op mijn armen om het uit zijn dak gaande Appelsap-publiek door dit nummer, heb ik het deze week nog een aantal keer gedraaid." (Floor van der Vliet)
5. Fugazi sessies uit 1990, 1992 en 1995
"Ja; er is zoveel goede nieuwe muziek, maar er is gelukkig ook zoveel uitstekende oude muziek die het verdient (her)ontdekt te worden!" (Ingmar Griffioen)

Atze de Vrieze draait:

TNGHT - TNGHT EP (EP, Lucky Me/Warp/V2)
De koning van de trapbeats Hudson Mohawke bundelt de krachten met de Canadees Lunice. Het resultaat is verbluffend. Nog grootser en harder, tegelijk juist extreem kaal en leeg. Vijf partyknallers voor de nazomer.
Jeremiah Jae - Raw Money Raps (album, Brainfeeder/PIAS)
Flying Lotus warmt zich langzaam op de release van zijn vierde album in september (check die nieuwe track met Earl Sweatshirt). Maar eerst is het nog de beurt aan zijn protégé Jeremiah Jae: lome raps, donkere, psychedelische beats. Precies wat je als volger van het Brainfeeder label wilt. 
Purity Ring - Shrines (album, 4AD/V2)
Dat gegoochel met spookt elektronica en trage hiphopbeats dat we witchhouse noemen is gedoemd tot het nichemarge op internet. Niet dat daar iets mis mee is, maar ik gun het Purity Ring met deze sprankelende popvariant een groter publiek te bereiken. Uitstekende plaat, waarvan steeds meer liedjes naar het bakje 'goed' rollen.

Ingmar Griffioen draait:

Fugazi sessies uit 1990, 1992 en 1995
Kan moeilijk beweren dat Fugazi voor mijn tijd was, maar wel dat ik toen hele andere muziek luisterde. Zonde. Zeer invloedrijk voor de punk-beweging en (post) hardcore en wat me opvalt: dat materiaal is in 20 jaar best overeind gebleven. Sla de Spotify er maar op na. Overtuigend bewijs levert ook 3voor12 classic dat drie Fugazi-sessies uit '90, '92 en '95 afstofte. Ja; er is zoveel goede nieuwe muziek, maar er is gelukkig ook zoveel uitstekende oude muziek die het verdient (her)ontdekt te worden!
Mineral Beings - Bliss (EP, eigen beheer)

Fijne EP van oud-Hollandse Nieuwe Mineral Beings. Denk trippy elektronica met fraaie ijle zang van singer-songwriter en spil Merinde.
Dubheadz ** MWM XL ** 2 hr Dubstepmix (Soundcloud)
Nog een oud-Hollandse Nieuwe: Dubheadz. Maar dan in teamvorm residerend op MWM Recordings, waarvoor ze deze twee uur durende dubstep mix maakten. Ontdekkingsreis! Meer? Op ADE staan ze (19 oktober) in de Paradiso-basement voor de “Blame it on the Dutch EP” releaseparty met Gomes, Dion Cassius en Gritt.

Floor van der Vliet draait:

Vondelpark – California Analog Dream
Allereerst moest ik lachen toen ik erachter kwam dat de band Vondelpark uit drie Britten bestond. Ik dacht dat het eerst om een verijdelde Amsterdammer ging die zijn stad wilde eren door zijn artiestennaam aan het Vondelpark te wijden. Maar nee, het waren drie Britten die deze naam tot zich claimen. Die grap kon ik al meteen waarderen en toen ik op de play knop drukte van Vondelparks California Analog Dream, was ik verkocht. De triphopbeat die duidelijk terug te horen is, met rock invloeden en een dubstepflow. Een pracht combinatie en dan nog de heerlijke stem van de zanger. Dit nummer paste perfect bij het parkweer. Niet het vondelpark met gras en barbeques, maar een van die andere.
Youth – Daughter
Even dacht ik dat Cold Specks me toespeelde. Ik had het mis. Het was de band Youth met het nummer Daughter en dat nummer heb ik vaak laten draaien op mijn geluidsinstallatie. Daar waar ik Cold Specks af en toe te braaf vind in de nummers, en dan bedoel ik vooral de hoogtepunten in hun nummers, slaat Youth de spijker precies op de kop. Een tokkelende gitaar die ons leid naar wat je denkt een zoetsappig nummer, veranderd in grotere donkere spanningen. Drums die doen denken aan de Florence And The Machine sound. Een bloedmooie combinatie als je het mij vraagt.
Nas- The Don
Voor Hiphop vragen moet je absoluut niet bij mij zijn. Hoewel ik wel een korte hiphop fase heb gehad waarbij Nelly groot favoriet was, verdween de liefde voor het muziekgenre steeds meer. Mijn muziekinteresses neigden steeds meer naar de triphop, electro en de indie kant. Zo nu en dan kon ik in de afgelopen jaren mijn hoofd mee bounchen met de nieuwe beats, maar dat gebeurde niet bijster vaak. Het duurde daarom ook even voordat ik toestemde met het nieuwe album van Nas. De exacte aanleiding van mijn goedkeuring vond plaats op Appelsap, waar ik een grote menigte helemaal gek zag worden van het nummer The Don. Met kippenvel op mijn armen om het uit zijn dak gaande publiek door dit nummer, heb ik het deze week nog een aantal keer gedraaid.

Stephan van Peursem draait:

Jeremiah Jae - Raw Money Raps (Brainfeeder/PIAS)
Spannende mengeling van raps en donkere beats op een van mijn favoriete labels.
Rozi Plain - Joined Sometimes Unjoined (Talitres/Munich)
Frisse pop plaat, ergen tussen Karen O's "Where The Wild Things Are"
soundtrack, de vroege Liz Phair en een lichte variant avn Cat Power.
Fijne plaat!
Nas - Life Is Good (Def Jam/Universal)
Weer een hele fijne plaat van Nas. Met een aantal knallers waaronder the Don. Een van de grootheden uit de hiphopgeschiedenis, die nog steeds krachtig en relevant is.

Jorinda Teeuwen draait:

Purity Ring - Shrines
Niet iedereen is gecharmeerd van dit album, waaronder een medewerker van 013. Maar hoe vaker ik het hoor, hoe meer ik het ga waarderen. Dus ik ga Shrines dit weekend maar flink grijsdraaien. Purity Ring is komende week 3voor12 Album van de Week.
Eefje de Visser – De Stad (remix)
Eefje met een zomers briesje. Past goed bij het weer.
Glen Hansard live in 3voor12radio
Die man is gewoon goed. Deze week stond hij in De Duif en ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat het verschrikkelijk goed was. Hij was ooit straatmuzikant en daar is hij vast heel rijk van geworden.