Wooden Saints: van studio-experiment naar Noorderslag Wooden Saints: van studio-experiment naar Noorderslag

Studioproject met elf gasten leidt tot 10-koppige band

, Ingmar Griffioen

Wooden Saints: van studio-experiment naar Noorderslag

Studioproject met elf gasten leidt tot 10-koppige band

Ingmar Griffioen ,

Hollandse Nieuwe Wooden Saints dankt de plaat I Know Why Your House Is On Fire en de spot op Noorderslag aan een opmerkelijk experiment. Twee muzikanten schreven in 2009 elke week één nummer in één dag, doken de studio in met hulp van elf gastmuzikanten en kwamen eruit met een beste rootsy popplaat. Viktor van Woudenberg: "Dat was bewust. We wilden ons eerst focussen op het artistieke proces."

Van Woudenberg (drums, gitaar, zang) en creatief partner Arjen de Bock (zang, toetsen) zijn geen onbeschreven bladeren. De Bock deed onder meer een Europese tournee met The Black Atlantic en Van Woudenberg heeft veel gespeeld met Bettie Serveert en zijproject Me & Stupid. "Daar hebben we wel het een en ander opgepikt", geeft hij toe. Bijvoorbeeld hoe je distributie regelt. Zo tekent Rough Tade voor de distributie van de plaat, die overmorgen officieel verschijnt, maar al op de Luisterpaal te beluisteren is.

In de studio werkte het duo onder meer met zeven zangers en vier gitaristen. "We wilden graag een plaat maken, maar niet van tevoren vast zitten aan één bezetting", legt Van Woudenberg uit. "Live wilden we het resultaat benaderen, daarom spelen we met z'n 10-en. Niet iedereen doet ook live mee, zo gaan Jelle Paulusma en Ella van Houses niet mee. Hoewel dat wel leuk zou zijn." Live verzorgen Van Woudenberg, Tessa Douwstra (bekend van Chef'Special) en Chris Kok (Über-Ich) de vocalen.

Het duo had naar eigen zeggen geen duidelijke richting voor ogen toen ze de studio in gingen. "Dat komt mede doordat wij onszelf opgelegd hebben liedjes te schrijven in één dag. Dat zorgt heel erg voor een 'gewoon gaan en aan de arbeid' aanpak. Het was ook een soort experiment. Er lopen wel dingen als een rode draad doorheen. Zo zijn veel nummers qua opzet klassieke popliedjes. We houden ook heel erg van popnummers met kop en staart."

Wooden Saints staat op Noorderslag als opener in de Marathonzaal (20.30 uur) en presenteert I Know Why Your House Is On Fire op 28 januari in Paradiso. En dan? "We'll take it from there. We hebben wel het idee om in maart een tourtje te doen. Eerst zien hoe het valt en dan hopen we in de zomer festivals te kunnen doen. Daar gaan we wel voor."

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12