TIKA nummer Different Shades of White in Grey's Anatomy

Populaire Amerikaanse serie pakt uit met Nederlands liedje

Erik Zwennes ,

Het nummer Different Shades of White van TIKA klonk afgelopen donderdag onder de aflevering Have You Seen Me Lately? van de populaire Amerikaanse televisieserie Grey's Anatomy. In deze vijftiende aflevering van seizoen acht is een flink deel van de track te horen tegen het einde van de aflevering. Alleen al in Amerika wordt de serie gemiddeld door ruim elf miljoen Amerikanen bekeken.

Het album van TIKA werd in januari 2011 opgenomen in het Canadese La Peche. David Pino (El Pino & The Volunteers) en Marien Dorleijn (Moss) werkten met lokale muzikanten. In korte tijd werd een complete plaat opgenomen in het kader van In A Cabin With. Kort na de release tekenden David en Marien een publishingdeal voor de TIKA plaat bij Sounds Like Publishing. Samen met label Excelsior vormt het Drie Publishing. Deze samenwerking wist het bewuste nummer van TIKA te plaatsen onder Grey's Anatomy.

Voor David Pino voelt het als erkenning. “Ik zat in de auto en draaide de TIKA plaat weer eens. Het was al weer even geleden en ik bedacht me dat we echt iets moois hadden gemaakt. Op dat moment belde mijn publisher met dit nieuws.” Pino heeft de uitzending inmiddels terug gekeken. “Het is een bloederige scene met veel persoonlijk drama erdoorheen. Het nummer knalt er lekker hard in en wordt natuurlijk wat afgezwakt tijdens de dialogen. Ze hebben de muziek zelfs een half couplet langer gemaakt dus het is echt ruim vier minuten die ze gebruiken.”

En nu? Wat kun je hier nou mee? “Het is vooral een leuk gegeven, het krijgt niet zoals met bijvoorbeeld muziek in De Wereld Draait Door gelijk een spin-off.” Volgens Pino is er met de plaatsing een heel behoorlijk bedrag gemoeid. “Maar dat gaat dan deels naar de eigenaar van de masters, deels naar de publisher en dan delen Marien en ik wat overblijft. Laat ik zeggen dat je van het bedrag dat ik over hou een heel chique fiets kan kopen, of een wat minder chique brommertje.”

Helaas kunnen we het bewuste fragment hier niet plaatsen. Ook is er vanwege geoblocks geen legale plek waar de aflevering teruggekeken kan worden. Wil je op legale wijze de scene terugzien dan zul je nog even moeten wachten. Op 12 maart begint NET 5 weer met de uitzendingen van Grey’s Anatomy. De zender loopt ook nog wat achter. Waarschijnlijk is half april de bewuste aflevering te zien op de Nederlandse televisie.

Vijf jaar geleden was Alamo Race Track met het nummer Black Cat John Brown ook al te horen in Grey’s Anatomy.