3voor12draait (week 6): The Maccabees, Cloud Nothings en Rats on Rafts 3voor12draait (week 6): The Maccabees, Cloud Nothings en Rats on Rafts

3voor12 Album van de Week: Adrian Younge - Something About April

, Sjoerd Huismans

3voor12draait (week 6): The Maccabees, Cloud Nothings en Rats on Rafts

3voor12 Album van de Week: Adrian Younge - Something About April

Sjoerd Huismans ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12draait

Luister hier de podcasts en Spotify. 3voor12 is ook op Last.fm en Twitter

Top 10

1 The Maccabees live in Paradiso
"Het zat erin en het kwam eruit: The Maccabees deden woensdagavond heel goede zaken in Paradiso. Met hun derde album ontstijgen ze eindelijk het niveau tweede-garnituur-Britpop. Child, Feel To Follow en Forever I've Known zijn knap gespeelde, diepe songs met een enorme dynamiek." (Atze de Vrieze)
"Wat een fantastische show zeg! Ik ben dolblij dat we deze hebben opgenomen en dat binnenkort meer mensen hiervan kunnen gaan genieten. Het moet raar lopen wil The Maccabees dit jaar niet geboekt worden voor Lowlands." (Christiaan Walraven)
2 Rats On Rafts live in Maloe Melo
"Ze zijn in vorm met het bruggen slaan tussen de eighties en nu, logisch dat het ook in Engeland aanslaat." (Menno Visser)
"Ik vond het ronduit indrukwekkend: sterke songs, zeer strak uitgevoerd. Met deze set kunnen ze zo naar Amerika." (Willem van Zeeland)
3 Adrian Younge: Something about April (album, Wax Poetics)
"Zonder ook maar 1 liedje dat een hit zou kunnen worden boeit deze plaat me van begin tot eind. Alles zit er in, van Isaac Hayes tot Ennio Morricone tot Portishead. Dank, St Paul!" (Atze de Vrieze)
"Oude soul en Blaxploitation soundtrack muziek gemixtmet nieuw beats. Een warm, ouderwets gevoel, maar niet belegen. Integendeel: frisse plaat die hopelijk snel wat breder opgepikt gaat worden." (Stephan van Peursem)
4 Zeroes Request
"Van vrijdagavond 10 februari tot vrijdag 17 februari is het Zeroes Request op 3FM. Dat betekent een week lang louter nul op het request, dus tracks van 2000 tot 2009 op je radio. Uren luistergenot!" (Roosmarijn Reijmer)
5 Cloud Nothings - Attack On Memory
"Een heerlijk noiseplaatje van Cloud Nothings dat je op speelse wijze alle hoeken van de kamer laat zien, ouderwets geproduceerd door Steve Albini. Hopelijk komen ze snel naar Nederland." (Willem van Zeeland)
6 Jezabels - Endless Summer
"Met mega jetlag en al speelden ze Endless Summer in de studio van 3voor12 Radio. Mooi." (Roosmarijn Reijmer)
7 The 2 Bears - Be Strong
"Dit is zo'n plaat waar ik instantly vrolijk van wordt wanneer ik hem aan zet. Ik ga er geen woorden kerst aan vuilmaken: gewoon verplicht luisteren."(Christiaan Walraven)
8 Loops Of Your Heart - And Never Ending Nights (Magzine/NEWS)
"Heel erg fijne, spannende plaat die aantoont dat het goed is om soms even een nieuwe weg in te slaan." (Stephan van Peursem)
9 Tom Jones featuring Jack White - Evil (Howlin' Wolf cover)
"Toeters, Tom Jones, scheurende gitaren en Jack White: opwindende track." (Roosmarijn Reijmer)                                      
10 Las Kellies: Erase You

"Ook uitstekend: een cover van Erase You van postpunk/breaks/funk legendes ESG door Las Kellies." (Atze de Vrieze)

Menno Visser draait:

Of Monsters And Men - Little Talks (single, Universal)
Lief liedje met een beetje canaval. Hit.                                                                         The Knocks feat Mandy Lee (gratis mp3)
M83-cover, maar wat slim zo...de eerste M83 die ook op 538 kan.
Rats On Rafts (live 10 februari, Malou Melo)
Ze zijn in vorm met het bruggen slaan tussen de eighties en nu, logisch dat het ook in Engeland aanslaat.

Roosmarijn Reijmer draait:

Tom Jones featuring Jack White – Evil (Howlin Wolf Cover)                              Je kunt 'm cheesy, fout en over de top vinden, maar je kunt niet zeggen dat Tom Jones geen machtige stem heeft. Een van de meest soulvolle, krachtige en uitgesproken stemmen uit de popgeschiedenis tot nu toe zelfs. Samen met Jack White heeft hij Evil van Howling Wolf gecovered. Toeters, Tom Jones, scheurende gitaren en Jack White: opwindende track.                                                                                      
Jezabels - Endless Summer                                                                                 Ik kan maar niet op de naam komen van de 80's act waar dit liedje met deze uitvoering op lijkt. Carly Simon? Bangles? Martha and the Muffins? The Jezabels scoorden de afgelopen twee jaar een paar dikke hits in homeland Australie en komen nu proberen Europa te veroveren. Met mega jetlag en al speelden ze Endless Summer in de studio van 3voor12 Radio. Mooi.     
Zeroes Request                                                                                                  Van vrijdagavond 10 februari tot vrijdag 17 februari is het Zeroes Request op 3FM. Dat betekent een week lang louter nul op het request, dus tracks van 2000 tot 2009 op je radio. Zaterdagavond 11 februari om 23 uur presenteer ik ook nog eens met Michiel, Giel en Gerard Zeroes Request op Nederland 3, dus ik zit momenteel druk in de voorbereiding door mijn eigen Zeroes favorieten weer eens goed door te nemen in spotify. Uren luistergenot!

Christiaan Walraven draait:

3voor12 presenteert The Maccabees, 8-2-2012, Paradiso, Amsterdam
Ik zal er niet om heen draaien: eigenlijk ben ik nooit zo'n liefhebber geweest van The Maccabees. Maar woensdag hebben ze mij in een uitverkocht Paradiso volledig overtuigd. Wat een fantastische show zeg! Ik ben dolblij dat we deze hebben opgenomen en dat binnenkort meer mensen hiervan kunnen gaan genieten. Het moet raar lopen wil The Maccabees dit jaar niet geboekt worden voor Lowlands.
Sonic Soiree, 9-2-2012, Brakke Grond, Amsterdam
De Sonic Soiree avonden in De Brakke Grond behoren tegenwoordig tot vaste punten in mijn agenda. De acts zijn altijd goed en de sfeer zeer fijn. Gisteravond was er een die een absoluut hoogtepunt vormt, met een zeer spannend optreden van Hollandse Nieuwe Über Ich en de cd-presentatie van live sensatie Liesa van der Aa. Ik kijk nu alweer uit naar volgende maand.
The 2 Bears - Be Strong
Dit is zo'n plaat waar ik instantly vrolijk van wordt wanneer ik hem aan zet. Ik ga er geen woorden kerst aan vuilmaken: gewoon verplicht luisteren.

Atze de Vrieze draait:

The Maccabees live in Paradiso 08-02-2012
Het zat erin en het kwam eruit: The Maccabees deden woensdagavond heel goede zaken in Paradiso. Met hun derde album ontstijgen ze eindelijk het niveau tweede-garnituur-Britpop. Child, Feel To Follow en Forever I've Known zijn knap gespeelde, diepe songs met een enorme dynamiek. Pelican is hun eerste hitte. Enige minpuntje: Orlando Weeks blijft een wat flegmatiek ogende frontman. Niet branievol met de borst naar voren, maar wat nerveus het hoofd gebogen. Binnenkort terug te zien op 3voor12.
Adrian Younge - Something About April (album, Wax Poetics)
Zijn naam sluimert al een maandje op Twitter, maar nu pas heb ik tijd gevonden om ernaar te luisteren. Blij dat ik dat gedaan heb. Zonder ook maar 1 liedje dat een hit zou kunnen worden boeit deze plaat me van begin tot eind. Alles zit er in, van Isaac Hayes tot Ennio Morricone tot Portishead. Dank, St Paul!
Las Kellies - Erase You (albumtrack, Kellies, Fire Records)
Ook uitstekend: een cover van Erase You van postpunk/breaks/funk legendes ESG door Las Kellies. Verder geen flauw idee waar deze band vandaan komt of hoe goed ze zijn, maar dat moeten we misschien op SXSW maar eens gaan bekijken.

Stephan van Peursem draait:

Adrian Younge - Adrian Younge Presents Venice Dawn - Something About
April (Wax Poetic/Painted Dog)

Soms gaat iets in eerste instantie langs je heen, maar heb je muzikale
vrienden op twitter die je op een geweldig album wijzen. Zo ook met
Adrian Younge. Oude soul en Blaxploitation soundtrack muziek gemixt
met nieuw beats. Een warm, ouderwets gevoel, maar niet belegen.
Integendeel: frisse plaat die hopelijk snel wat breder opgepikt gaat
worden.
LIBERTEER - Better To Die On Your Feet Than Live On Your Knees (Relapse)
Vernietigende grindcore die soms doodleuk wordt opgevrolijkt met fijne
blazers of een kamermuziek intermezzo. Niet voor tere zieltje en
puristen, maar wel heel erg voor mij.
Loops Of Your Heart - And Never Ending Nights (Magzine/NEWS)
Axel Wilner AKA The Field slaat met dit nieuwe project een brug tussen
ambient, moderne electronische muziek en krautrock (o.a. in de track
Neukölln). Dit resulteert in heel erg fijne, spannende plaat die
aantoont dat het goed is om soms even een nieuwe weg in te slaan.
Verandering kan namelijk ook erg goed aanpakken. Wat mij beter dan de
laatste album dat hij als The Field uit bracht.

Willem van Zeeland draait:

Rats On Rafts - Maloe Melo - Amsterdam (concert)
Het was me nog altijd niet gelukt om Rats On Rafts live te zien. Donderdag zag ik ze dan eindelijk bij de boekpresentatie van Leonor Jonker en ik vond het ronduit indrukwekkend: sterke songs, zeer strak uitgevoerd. Met deze set kunnen ze zo naar Amerika. Ze zouden perfect passen op de CMJ Music Marathon in New York.
Cloud Nothings - Attack On Memory (album)
Een heerlijk noiseplaatje van Cloud Nothings dat je op speelse wijze alle hoeken van de kamer laat zien, ouderwets geproduceerd door Steve Albini. Hopelijk komen ze snel naar Nederland.
Leonor Jonker - No Future Nu (boek)
Jerry Goossens & Jeroen Vedder - Het Gejuich Was Massaal (boek)
Leonor Jonker schreef No Future Nu, een boek over de geschiedenis van de punk in Nederland en over de hedendaagse invloed van punk. De VPRO zal de komende weken veel aandacht besteden aan punk met het project No Future 77-84. Binnenkort veel meer hierover. No Future Nu was voor mij reden om ook het prachtige, collage-achtige boek Het Gejuich Was Massaal van Jerry Goossens en Jeroen Vedder nog eens uit de kast te halen. Dat boek is inmiddels een collectors item, No Future Nu van Leonor Jonker ligt nu in de boekwinkel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12