Jury 3voor12award bekend

Uitreiking op 20 september in TrouwAmsterdam

Ingmar Griffioen ,

De twaalf juryleden voor de 3voor12award zijn bekend. De jury bestaat weer uit drie smaldelen: vier artiesten, vier mensen uit de muziekindustrie en vier publieksjuryleden. Roosmarijn belde vanavond in 3voor12radio met muziekcoördinator Pierre Oitmann van Nu.nl, producer en muzikant Pieter Perquin (beter bekend als Perquisite) en de 17-jarige muziekveelvraat Sofie Croonenberg uit de publieksjury. Hieronder een voorstelronde van de artiesten en muziekprofessionals in de jury.

Muziekindustrie

Amanda Kuyper
Amanda Kuyper werkt als muziekjournalist voor NRC Handelsblad, nrc.next en Jazzism. De Rotterdamse geldt als een autoriteit op het gebied van (North Sea) jazz, maar is naast muziekredacteur ook popcoördinator bij NRC en publiceert verder ook regelmatig over soul. In 2007 won ze de eerste Jazz Media Award. Volgens de jury was Kuyper "een van de beste jazz-trendwatchers in Nederland, al jaren zeer betrokken, onafhankelijk en deskundig schrijvend".

Wilbert Mutsaers
Wilbert Mutsaers mag dan inmiddels opgeklommen zijn tot zendercoördinator van 3FM en Radio 6 en daarmee een van de machtigste mannen van het muziekmediale landschap zijn, zijn loopbaan begon 'gewoon' als diskjockey van De Swing in Nijmegen. Vervolgens werkte hij onder meer als manager bij Mojo, als marketing manager, marketing directeur en creatief directeur bij Universal Music Group en als A&R en marketing manager bij Sony/BMG. Mutsaers is naast zenderbaas ook een gepassioneerd muziekfreak, zie ook zijn blog.

Pierre Oitmann
De loopbaan van Pierre Oitmann begon in Limburg en vervolgens Brabant. In de zuidelijke provincies begon Oitmann met vrijwillig meters maken bij onder meer 3voor12 limburg, 3voor12 tilburg en 3voor12 eindhoven, Festival- en Podiuminfo en LiveXS. Ook een positie als boeker voor De Azijnfabriek in Roermond en redacteur voor de Stichting Popmuziek Limburg kwamen op zijn cv. Inmiddels werkt hij alweer jaren als muziekcoördinator van een van 's lands grootste nieuwssites Nu.nl. Daarnaast werkt hij freelance voor de site Muziek.nl. Verder is Oitmann zelfverklaard "voorstander van fysieke geluidsdragers en '80s fanboy".

Rogier Smalhout
Rogier Smalhout is opgeleid aan de Junior Academy voor Art Direction & Design. De Amsterdammer werkte jarenlang als art director voor onder meer ...,staat en Hendsum and Young. Ondertussen is hij alweer twaalf jaar betrokken bij Appelsap, de hoofdstedelijke organisator van hiphopfeesten. Smalhout werkt nu als creatief directeur en programmeur van het Appelsap Fresh Music Festival.

Artiesten

Thijs Kuijken / I Am Oak (winnaar 3voor12award 2011)
Thijs Kuijken is de frontman/het creatieve brein van de Utrechtse folkgroep I am Oak. Hij is van oorsprong Brabander en komt uit Bergeijk (vandaar de bandnaam). Met I am Oak en het album Oasem won hij vorig jaar de 3voor12award. "Ik vind het een grote eer om deze award winnen, ik had het echt niet verwacht. Er waren zoveel grote namen genomineerd, ik schatte mijn kansen minimaal in. De gewonnen geldprijs ga ik gebruiken voor het nieuwe album." Het leverde ook een plek in de jury van dit jaar op. Kuijken is ook een fanatiek fotograaf en tekenaar. Zo tekent hij voor veel eigen artwork en leverde ook de hoes van het laatste Moss-album.

DJ Gomes / dubstep-veteraan en Mr Oi!
Gomes is al jaren een vertrouwd gezicht op zo'n beetje elk dance-event in Nederland. Dat is ook niet zo gek; de Amsterdammer is namelijk een voornaam pionier op het gebied van dubstep en hij verkende ook als een van de eersten zijpaden als UK Garage, 2-step en grime. Hij is ook de baas van Oi! Recordings, een kraamkamer voor veel NL talent, en runt twee dubstep-avonden: Oi! en MOSH in Paradiso. Oi! bestaat al acht jaar en is ook niet meer weg te denken. Sterker: dit jaar werd de slag gemaakt naar Paaspop en meer grote Nederlandse festivals. Sinds kort is Gomes ook programmeur bij de Melkweg en in die hoedanigheid bedacht hij Amsterdam Bass Festival: het eerste meerdaagse festival in Nederland voor dubstep en aanverwante stijlen.

Kimberly van der Velden
Ze is zangeres/frontvrouw van het oorspronkelijk Friese Daily Bread, een energiek electropunk-trio met orgel dat gepaste eigengereidheid toonde door uit de Grote Prijs van Nederland te stappen. Nog meer aandacht verdienden ze toen Excelsior de band snel oppikte en in 2009 het debuutalbum Well, You're Not Invited uitbracht. De band zit bij een internationaal boekingskantoor en doet ook voorzichtige stappen over de grenzen. Nadat deze lente een door Rimer London geproduceerde EP verscheen, is het wachten op de tweede plaat. Tot 15 oktober dan, want dan verschijnt Iterum bij Excelsior.

Pieter Perquin
Pete Philly & .... Juist: zonder Perquisite was Pete ook maar Piet. De Amsterdamse producer en cellist verzorgde ook nog het label (Unexpected Records), waarop de jazzy hiphop-formatie haar platen uitbracht. Als het gelauwerde duo uiteengaat, is het tijd voor Perquisite om eigen paden te bewandelen. Het begint goed: in 2009 pakt hij meteen een Gouden Kalf voor de soundtrack van Carmen van het Noorden en eind 2010 verschijnt zijn eerste solo-album, waarop hij met gastvocalisten als Tjeerd Bomhof, Janne Schra en Torre Florim werkt. Meer producties voor anderen, nog een soundtrack (+ EP) en een heuse hiphopbreakdanceopera met dansgroep ISH volgen.

De Publieksjury bestaat uit dit kwartet:
Stijn van den Bogaard
Kelly Tjalsma
Rene Albers
Sofie Croonenberg

De genomineerden voor de 3voor12award 2012 zijn:

Faberyayo - Coco
Spinvis - Tot ziens, Justine Keller
Bombay Show Pig - Vulture / Provider
The Kik - Springlevend
Rats On Rafts - The Moon Is Big
Bart Constant - Tell Yourself Whatever You Have To
Kraantje Pappie - Crane
Moss - Ornaments
Martyn - Ghost People
Blaudzun - Heavy Flowers
Fresku - Maskerade
Jungle By Night - Hidden

De 3voor12award wordt dit jaar alweer voor de negende keer uitgereikt. De vorige winnaars waren at the close of every day (2004), Voicst (2005), Opgezwolle (2006), Aux Raus (2007), De Jeugd van Tegenwoordig (2008), De Staat (2009), Moss (2010) en I Am Oak (2011).

Uitreiking 3voor12award op donderdag 20 september in TrouwAmsterdam. Alle albums zijn tijdelijk weer te beluisteren op de speciale 3voor12award Luisterpaal.