Nieuwe video John Coffey: ‘rauwe, snoeiharde punk rock ‘n roll’

Come-back na tweeënhalf jaar stilte

Jorinda Teeuwen ,

Tweeënhalf jaar is het stil geweest rondom de John Coffey, maar 14 september komt dan toch nog een tweede album van de Nederlandse punkband uit: Bright Companions. Vandaag gaat de eerste single en videoclip Featherless Redheads op 3voor12 in première.

Met Bright Companions heeft John Coffey hun eigen geluid definitief gevonden, vertelt gitarist Alfred van Luttikhuizen. “Op het debuutalbum, Vanity, hoor je dat de band ongelofelijk zoekende is. Waarom zouden we screams gebruiken? De eerste nummers van klinken we bijna als een indieband, terwijl we daarna juist alleen nog maar wilden screamen.” En op die weg is de band verder gegaan. “Bright Companions is rauwe, pure, snoeiharde punk rock ’n roll. Hoewel de mainstream het ook ontzettend goed zal trekken.”

“Ons vroegere motto was ‘party hard’, maar er zit in onze tracks zeker een diepere laag.” De term Bright Companions komt – je gelooft het niet – uit een gedicht van Ralph Waldo Emerson, getiteld Dirge. “Soms loop je tijdens het schrijf proces ergens tegen dat je raakt. David kwam dit gedicht tegen. In het gedicht heeft het een andere betekenis, maar wij hebben het uitgelegd als: dat zijn wij, goede vrienden die muziek maken. We zijn heel close, ook al bitchen we vaak op elkaar. Dat nummer is best wel heftig en als ik het speel krijg ik toch kippenvel."

Na het debuutalbum Vanity in 2009 is het ‘even’ stil geweest rondom de band John Coffey. Tweeënhalf jaar heeft de band niet opgetreden en hebben verschillende bandleden wat van de wereld gezien. “Toen we in 2010 getourd hadden vonden Twan (ex-gitarist) en Art (ex-zanger) het mooi geweest, terwijl Richard (bassist), Carsten (drummer) en ik nog vol vuur waren om verder te gaan om een tweede plaat te maken.” Al snel versterkten zanger David Achter de Molen en gitarist Christoffer van Teijlingen de band. “Maar we waren nog niet klaar voor een album. We moesten aan elkaar wennen, Carsten en ik wilden reizen en dit tweede album moest gewoon geniaal zijn.”

John Coffey heeft de tijd genomen voor het maken van het nieuwe album Bright Companions. “We wilden niet even een vlugge plaat maken,” vertelt Van Luttikhuizen. “We zijn sowieso moeilijke schrijvers. Er zijn veel woordenwisselingen tijdens het schrijven,” lacht hij. In oktober 2011 was de plaat geschreven en kort daarna kreeg de band een platendeal van Redfield Records. Nu is de band eindelijk klaar voor de release. 14 september komt de plaat uit en vandaag gaat de eerste officiële single in première. “In Featherless Redheads verplaats je je in een man die in een park loopt en achterna wordt gezeten door gieren. Het heeft een open einde, dus of hij ook echt gepakt wordt..?” De clip die erbij hoort laat minder tot de verbeelding over. Daar wordt zanger David vermorzeld door een houten kist.

De releaseparty van Bright Companions is op 27 september in Tivoli de Helling en Alfred van Luttikhuizen biedt John Coffey alvast aan voor Lowlands 2013, want ‘wat Pulled Apart By Horses deed, kunnen wij ook.’ Ook op Popronde is John Coffey van de partij, ze geven op minimaal elf verschillende plekken.