3voor12 bespreekt 3voor12 Award genomineerde Jungle By Night

Jong Amsterdams afrobeat collectief debuteert met opzwepende, afwisselende plaat

Sjoerd Huismans ,

Het negenkoppige Afrobeat orkest Jungle By Night brengt komende woensdag zijn eerste album Hidden uit. De band speelde zonder album al op festivals als Noorderslag, Lowlands en Into The Great Wide Open. Daar maakten de negen piepjonge Amsterdamse jongens indruk met een opzwepende mix van afrobeat, funk, dub en rock, maar op dit debuut geven ze blijk van nog meer veelzijdigheid. Indonesische gamelan en psychedelische intermezzo’s vormen af en toe een welkome variatie op de Afrikaanse ritmes. Politiek correcte wereldmuziek van 'grachtengordel VPRO-jongens'? Het zal de band een zorg zijn. De dansbare beats van Jungle By Night gaan het ongetwijfeld weer goed doen op de festivals, waaronder dit jaar ook Sziget. Hidden is genomineerd voor een 3voor12 Award.

Jungle By Night: negen jonge Amsterdamse gasten die bijzonder swingende, volledig instrumentale muziek produceren. Vorig jaar bracht het gezelschap een EP uit bij Kindred Spirits, en nu verschijnt op hetzelfde label het debuutalbum Hidden. Ook zonder dit album op zak maakte Jungle By Night al indruk met muziek die onder hun leeftijdsgenoten in de indiescene niet bepaald hip te noemen is. In plaats van naar Britse en Amerikaanse pop kijkt Jungle By Night vooral naar Afrika: hun voornaamste invloeden komen uit afrobeat en Ethiopische jazz. “Het bestond nog niet”, zei saxofonist Pieter van Exter over de muziek van zijn ensemble in een interview met 3voor12. “In het popcircuit maakt niemand vergelijkbare muziek.” De band mocht al speelde met verschillende van zijn helden: Jungle By Night verzorgde voorprogramma’s voor zowel westerse voorbeelden als Mayor Hawthorne en The Roots, maar ook Afrikaanse inspiratiebronnen als Malatu Astatke en Seun Kuti.

Eigenlijk haalt de band inspiratie uit alle windstreken. De eerder uitgebrachte EP deed nog niet vermoeden wat een ontzettend brede, afwisselende band Jungle By Night is. De jongens kregen al snel het label afrobeat opgeplakt, maar tonen op Hidden aan van veel meer markten thuis te zijn. De plaat begint kalm aan met de track Rangda, waarop Indonesische gamelanklanken te horen zijn. Een uitbreiding van het klankenpalet is wat de band beoogde met het debuutalbum, vertelde toetsenist Pyke Pasman eerder: “Er staan meer invloeden op dan op de EP. Het is meer cross-over dan alleen afrobeat.”

Bij de tweede track Cyclin’ gaat Jungle By Night wel all out; het psychedelische intro hakt erin met een jengelend orgeltje. Daarna wordt Cyclin’ een funky track met een latin-feel, dankzij de blaasinstrumenten die de boventoon voeren. Later nemen de toetsen weer de overhand, om te ontaarden in een wilde orgelsolo. Van hetzelfde laken een pak is Togetherness, waarop de Arikaanse ritmes en trompetten in combinatie met een reggaegitaartje leiden tot een opzwepend, dansbaar nummer waarop op de achtergrond ook nog veel psychedelica te ontwaren is. Dawn begint met een rustig gitaartje en heeft een wat mysterieuze, onheilspellende sfeer met wederom elementen uit gamelanmuziek. Het aangekondigde onheil komt later in het nummer tot uiting, als een scheurende gitaar voor een van de hevigst beukende momenten op Hidden zorgt.

De ritmische, funky gitaarpartijen van Jac van Exter zorgen vaak voor een stevige basis waar overheen de rest van de band - inclusief de percussie - los kan gaan. Nummers als 2 Days Before 2012 of het soulvolle, Curtis Mayfield-achtige Gallowstreet 34 zijn goede voorbeelden van deze opbouw. De single Ethiopino is een van de meest catchy tracks waarop het weer flink improviseren is voor met name de blaasinstrumenten. Het nummer blijft echter vooral hangen vanwege het simpele, doorlopende basloopje dat alle gekte bij elkaar houdt.

Het is een lastige opgave om een volledig instrumentaal album over de gehele lengte interessant te houden. “Je hebt zoveel instrumentale albums die te gek zijn, maar na de helft gaan vervelen. Er moest dus veel verscheidenheid in zitten”, zei de band hier zelf over. Jungle By Night slaagt er op Hidden wonderwel in de aandacht vast te houden, door bewust te zoeken naar veel afwisseling in de nummers. Maar het gebrek aan een popstructuur met terugkerende refreinen leidt ertoe dat sommige tracks wat te weinig hooks bevatten om echt te blijven hangen. Een nummer als The Past Is History is retestrak maar voegt aan het geheel weinig toe; het soort latin ritme en blaaspartijen die het nummer bevat hebben we dan al een aantal keer gehoord. Goed dat de band het roer weer omgooit op Ghettos Of The Mind, waarop het tempo even omlaag mag om plaats te maken voor relaxte dub, aangevuld met psychedelische effecten.

Het lichte gebrek aan catchy hooks, en de vele lagen die de negen bandleden in hun nummer creëren maken dat het album pas bij meerdere luisterbeurten echt tot zijn recht komt. Elke keer valt er weer wat nieuws te ontdekken. Een album dus om door intensief luisteren te ontdekken, maar tegelijkertijd een geweldige plaat om gewoon op een feestje op te zetten. Wederom een bewijs van de veelzijdigheid van Jungle By Night.

Hidden is genomineerd voor de 3voor12 Award, de prijs voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. De uitreiking zal donderdag 20 september plaatsvinden in TrouwAmsterdam. Het album dat uitgegeven is door Kindred Spirits/Rush Hour is tijdelijk te beluisteren op de speciale 3voor12award Luisterpaal.