Dance Valley stunt met Mark Rutte en swaffelbar

Minister-president prijkt op reclameposters

Atze de Vrieze ,

Het grote festival Dance Valley zet zwaar geschut in om publiek te trekken. Niemand minder dan minister-president Mark Rutte prijkt op de nieuwe poster, met daar omheen verwijzingen naar de crisis. “Het is een ludieke actie”, zegt woordvoerder José Woldring van Dance Valley. “Een middelvinger naar de crisis, en een verwijzing naar het feit dat wij als eerste festival ‘gespreid betalen’ hebben ingevoerd. Daar blijkt veel behoefte aan. Ongeveer een derde van de kaarten is tot nu toe op die manier besteld. We hebben ook een speciaal ‘first festival ticket’ voor 17-jarigen, die met dertig euro korting een kaartje kunnen kopen.”

Een al te serieus politiek statement is de poster niet. De middelvinger is voor de crisis, niet voor de minister-president, die als een vriend van het festival beschouwd wordt. Afgelopen jaar was er nog veel om te doen dat Rutte het festival bezocht, terwijl regeringsleiders in heel Europa teruggeroepen werden van reces om de eurocrisis te bezweren. De VVD-leider maakte van zijn vrije zaterdag een uitbundig dagje uit. “Hij moet het dan ook vooral als iets positiefs zien”, zegt Woldring. “Ik denk dat Rutte er wel om kan lachen. We hebben nog niets gehoord van de VVD, dus de poster kunnen vast nog wel een paar dagen blijven hangen.”

De komische plakactie is een manier om publiek weer enthousiast te maken voor Dance Valley. Het festival beleefde in 2011 een dramatische editie. De meest radicale middelen moesten ingezet worden om het terrein op zijn minst gezellig vol te krijgen. Zo mocht iedereen met een Dance Valley kaartje gratis iemand meenemen. Er werd veel gespeculeerd over de toekomst van het festival, dat te veel eenheidsworst zou uitstralen in het overvolle zomerfestivalschema. Dance Valley leek simpelweg een overbodig festival geworden te zijn. De organisatie probeert nu met alle macht het roer om te gooien.

Opvallend is in elk geval dat het festival – ongetwijfeld voor de hoofdprijs – als enige Nederlandse festival de populaire dj Afrojack aan zich wist te binden. Trance-icoon Ferry Corsten host een eigen area. Tegelijkertijd zegt het festival meer de underground op te willen zoeken. “Dance Valley was ooit het eerste festival dat overdag dance programmeerde. Nu zijn er zo veel festivals. Als je je ogen dicht doet weet je niet meer op welk festival je staat. Overal draait het om dezelfde bloemetjes en bijtjes. Het moet dit jaar minder om het decor gaan, meer om de muziek.” Meest opmerkelijke wijzigingen: ook Dance Valley valt eindelijk voor de dubstep. En er is een Wasteland area, die overigens niet bepaald om muziek draait, maar om ongebreidelde seks. “We zijn het eerste festival ooit met een Wasteland area. Ik denk dat veel mensen toch wel nieuwsgierig zijn hoe het op zo’n feest is. Je wilt toch een keer een kijkje nemen bij de swaffelbar.”

De VVD zegt niet te weten van de poster, maar verwijst door naar het Ministerie van Algemene Zaken. Ook daar was niets bekend over de Dance Valley actie. Een reactie volgt later.