Lowlands 2012: Veluwemeer vroege publiekstrekker

Hitte wordt bestreden met een duik in het ondiepe

Bas van Duren ,

Vroeger, toen het ook warm kon zijn op Lowlands, was het nog mogelijk om in je tent tot diep in de middag te blijven liggen. Bijbakken? Geen probleem. Hoe anders is het dit jaar: al vroeg in de ochtend is het warm. Godsgruwelijk warm. Waar zoek je dan als Lowlandsveteraan de verkoeling?

Laten we eerlijk zijn; het pierenbadje bij de Grolsch Beugelbad mag geen bad heten en het 'strand' bij de Charlie is wat los zand, maar zwemmen in het meer daarnaast mag niet. De doorgewinterde Lowlandsganger weet wel beter; die heeft een plekje op camping 5 of 6 en gaat vroeg in de ochtend richting de Bremerbergdijk verderop.

Niet het officiele strand of de plek waar surfers en zeilers zich begeven. Recht tegenover de aangelegde brug zijn er tussen het struikgewas olifantenpaadjes te ontwaren. Over die paadjes verplaatsen zich hele volksstammen van mannen en vrouwen in zwemkleding. 'Drukte' is een verklaring beneden de waarheid. In honderden zijn ze gekomen.

Swan en Bas uit Rotterdam vallen op tussen de andere badgasten; zij hebben een complete parasol meegenomen. Geen overbodige luxe, want schaduw is schaars en snel gevonden door anderen. Swan: "Het is onze parasol; we zijn met een camper op de camping hier om de hoek." Bas vult aan: "We komen 14 en 17 jaar naar Lowlands. Met het ouder worden, wil je ook wat meer luxe."