Lowlands 2012: Howler bijt niet

Harde garagerock mist bezieling

Jorinda Teeuwen ,

Huilebalk, dat is de vrije vertaling van Howler. De jonge Amerikaanse gasten weten het publiek in de Charlie niet te bespelen. Het ontbreekt de bandleden aan creativiteit. Alleen Beach Sluts, wat begint met een catchy gitaardeuntje en daarna overgaat in ruige rock ’n roll, komt door de keuring. Ze kunnen het wel, maar laten dat maar sporadisch zien.

GEZIEN:
Howler, Lowlands Charlie, vrijdag 17 augustus 2012

MUZIEK:
Howler is een garagerockband uit het Amerikaanse Minneapolis. Het zijn allemaal jonge jongens van begin twintig, waar waarschijnlijk ook de naam Howler vandaan komt. Dat betekent namelijk iets als huilebalk. Begin dit jaar kwam het album America Give Up uit.

PLUS:
What you see is what you get: harde garagerock met scherpe gitaren. 'Beach Slut' is de beste track: strak gespeeld en het publiek gaat eindelijk los. 

MIN:
Bij de band staan de gezichten echter nog steeds op standje onweer. Als de zanger zich dan ook eindelijk rock ’n roll probeert te gedragen en op het drumstel stapt, springt hij er met een lullig hupsje weer van af. Howler weet het publiek niet plat te spelen. Er staan jochies op het podium, iets waarvan je toch hoopt dat ze dat zelf in ieder geval vergeten tijdens de show. 'Throw drugs at us', roept zanger Jordan Gatesmith, waarna een bezoeker de stilte doorbreekt net het woord loser en het daarbij behorende handgebaar. Kenmerkend voor het concert dat het Amerikaanse kwartet gaf. De band speelt eentonige garagerock. ‘Hoe harder, hoe beter’ moeten ze gedacht hebben. Gatesmith lijkt zelf ook in te zien dat het zo niet verder gaat. Na een half uur praat hij ineens wel veel tegen het publiek en maakt grapjes over mensen die van de show van Ed Sheeran terugkeren. Howler speelt ongeïnspireerd en lijkt soms zelfs een beetje verveeld.

CONCLUSIE:
Howler mist de bezieling. Ze spelen hun liedjes, maar voelen het niet, waardoor ze het ook niet overbrengen op het publiek. Howler: Grow up en kom over een paar jaar nog maar eens terug. En besteed eens wat aandacht aan de melodie.

CIJFER