#LGW12: Acid Baby Jesus opent Fuzzbox met een knal

Felle energieke garagerock uit Griekenland

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans ,

‘Dammit, vier uur - ik ben pas net mijn nest uit!’ roept Acid Baby Jesus-zanger Noda in de microfoon terwijl hij met moeite een geeuw onderdrukt. Aan de Griekse formatie de ondankbare eer om Fuzzbox-zondag in Tivoli Oudegracht te openen. En dat doen ze met verve.

CONCERT
Acid Baby Jesus, Tivoli Oudegracht, zondag 2 december 2012

MUZIEK
De laatste dag van Le Guess Who? staat Tivoli Oudegracht in het teken van Fuzzbox, een nieuw festival voor garagerock en psychedelische pop. Na twee acts in de Spiegelbar staat Acid Baby Jesus als eerste in de grote zaal op het programma. De Grieken uit Athene brachten vorig jaar hun naar zichzelf vernoemde debuut uit, vol met rauwe garagerock, en tourt momenteel samen met Night Beats door Europa.

PLUS
Het mag dan wel pas vier uur ’s middags zijn - met een gevoelstemperatuur van negen uur ’s ochtends - na wat gemopperd te hebben over het vroege tijdstip, telt Acid Baby Jesus-zanger zanger Noda af, waarna de band oorverdovend invalt. In een moordend tempo passeren in een klein half uurtje de nummers van hun debuut de revue. Terwijl op het album nog wel wat rustmomentjes te bespeuren zijn, is het in Tivoli Oudegracht knallen geblazen. Het eerste kwartier lijkt het wel alsof Acid Baby zichzelf wakker probeert te spelen (met lekker felle uitvoeringen van ‘Tomboy’ en ‘You Had It Coming’), terwijl later wat meer surfinvloeden in de muziek doorsijpelen. De band is aan de zijkant van de zaal neergezet. En dat is een goede zet: de muziek klappert lekker direct in je smoel en het publiek wordt dan ook allengs enthousiaster en enthousiaster.

MIN
Aan moeilijk gedoe of interactie met het publiek doet de band niet. De subtiele sixtiesinvloeden op het album komen live nauwelijks tot hun recht en Acid Baby Jesus moet ervoor waken niet uit te groeien tot het zoveelste inwisselbare garagerockbandje.

CONCLUSIE
Als je om kwart over vier ’s middags al met een gitaar boven je hoofd en speelt alsof vanavond de Maya-apocalyps plaatsvindt, heb je het begrepen. Perfecte muziek om de Fuzzbox-zondag mee te openen.

CIJFER
7,5