#CB12: Lisa Hannigan krijgt Schouwburg bíjna aan het dansen #CB12: Lisa Hannigan krijgt Schouwburg bíjna aan het dansen

Ierse zangeres toont steeds meer pit

, Sjoerd Huismans

#CB12: Lisa Hannigan krijgt Schouwburg bíjna aan het dansen

Ierse zangeres toont steeds meer pit

Sjoerd Huismans ,

Lisa Hannigan is nog steeds vooral bekend van haar samenwerking met Damien Rice. Dat is niet geheel terecht meer, de Ierse zangeres heeft inmiddels twee soloalbums uit, waarvan met name het tweede zeer geslaagd is. Ook in haar optredens zit progressie: was ze nog wel eens al te lief en zoet, vanavond laat Hannigan zien dat ze meer in haar mars heeft.

CONCERT
Lisa Hannigan, Crossing Border Den Haag, The Royal, 17 november 2012

MUZIEK
Voormalig lid van de band van Damien Rice, haar vocalen staan bijvoorbeeld centraal in de hit '9 Crimes'. Sinds 2007 is ze een solocarrière begonnen en bracht twee albums uit. Haar hese stemgeluid is vergelijkbaar met dat van Rice en ook de liedjes staan dichtbij haar werk met haar voormalige muzikale partner. Soms gaat het iets meer richting jazz, daartegenover staan zoete folkliedjes. De songs op Hannigans laatste plaat Passenger (2011) hebben wat meer body dan voorheen.

PLUS
Hannigan begint met het rustige tokkelliedje 'Little Bird', dat meteen indruk maakt in combinatie met het kraakheldere geluid in The Royal, de grote zaal van de schouwburg. Ook andere stille liedjes zoals 'Venn Diagram' zijn wonderschoon. Maar dat is niet de enige kant die Hannigan vanavond van zichzelf laat zien. Waar onze kritiek eerder nog was dat het allemaal wel wat steviger kan, daar is het vanavond bij vlagen een stuk opzwepender wat Hannigan laat zien. De gitarist trakteert het publiek af en toe op een scheurende Telecaster-solo. Voor Crossing Border-begrippen gaat het dak er af. Dat wil zeggen, twee meisjes op de voorste rij zitten dansend op hun stoel en staan toch echt bijna op. Een vrouw verderop in de zaal kan zich niet evenmin inhouden en schreeuwt continu dingen als 'You're amazing!' De dynamiek is vanavond het sterkste punt, want nummers zoals de pittige afsluiter 'Knots' komen goed uit de verf en worden afgewisseld met prachtige kleine liedjes als 'Passenger' die het altijd al goed deden. Hannigan en de vijf mannen in haar band zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en bij tijd en wijlen kan er een grapje af, bijvoorbeeld als de pianist een langgerekt einde van een nummer verpest door er een valse noot achteraan te spelen. 'Gavin Glass on piano,' kondigt de zangeres hem cynisch aan.

MIN
Weinig liedjes met hitpotentie, dit zal nooit zo groot worden als Damien Rice. Single 'What I'll Do', die tegen het einde van de show gespeeld wordt, is eigenlijk het enige echt catchy liedje van de Ierse zangeres.

CONCLUSIE
Hannigans optreden eindigt indrukwekkend met een eerbetoon aan zanger/drummer Levon Helm van The Band, die een langdurig gevecht met kanker uiteindelijk verloor. De hele band zingt een ontroerende versie van 'The Night They Drove Old Dixie Down'. Een mooie afsluiter van een uitstekende show. De Ierse is een altijd charmante verschijning en zingt nog even wonderschoon als voorheen. Nu ze dat naadloos weet te combineren met wat steviger werk vormt haar optreden een van de hoogtepunten van Crossing Border.

CIJFER
8

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12