GEM is meer Maurits Westerik dan ooit

Een wandeling langs de inspiratiebronnen voor Hunters Go Hungry

Tekst: Peter Dijkstra, Foto's: Oscar Anjewierden ,

3VOOR12 liep samen met Maurits Westerik de Arttrail@Night. Onderweg spraken we hem over de inspiratie voor de nieuwe GEM plaat Hunters Go Hungry. Een plaat waar Westerik meer dan ooit zijn eigen gevoel in kwijt kon.

Een wandeling langs de inspiratiebronnen voor Hunters Go Hungry

Vlielandse nachten zijn donker. Een zegen voor de Arttrail@Night, want de kunstprojecten krijgen zodoende alle ruimte om te schijnen. Samen met GEM-frontman Maurits Westerik, zoeken we ons een weg door het bos. Met regelmaat laat de zanger zich een ‘te gek’ of ‘gaaf hoor’ ontvallen.

Van de Arttrail is het slechts een kleine stap naar Hunters Go Hungry. Want niet alleen is het de titel van de nieuwe GEM plaat, ook is het een kunstproject waarin de muziek vertaald is door ontwerper Bas Koopmans. Westerik vertelt: “Bas reageerde meteen enthousiast en vertelde dat hij zichzelf ook als een hunter ziet; iemand die altijd op zoek is naar nieuwe ideeën en invalshoeken. Hij kwam vervolgens met het idee om de muziek te visualiseren en die juttochten in het echt te gaan doen.” Het resultaat daarvan is terug te zien in het artwork van het nieuwe album.

Koopmans mag dan wel de muziek vertalen naar beeld, Westerik gebruikt op zijn beurt regelmatig beelden en foto’s om zich te laten inspireren tot nieuwe titels of invalshoeken voor zijn muziek. Zo gaat Easy To Review heel letterlijk over het idee dat beelden die je onderweg opslaat, later misschien pas een betekenis krijgen. “Het is niet zo dat ik hele schilderijen aan het schetsen ben in mijn teksten,” vertelt de zanger, “maar bepaalde zinsneden slaan wel degelijk op foto’s en beelden die ik heb verzameld.”

Veel van die zinsneden gaan ook over het onderweg zijn en over het reizen, iets wat volgens Westerik met de jaren meer en meer is gegroeid. "Eerst was het meer met de band het rock & roll ding van onderweg zijn, maar met deze plaat is het meer vanuit mezelf.” Hij beaamt dan ook dat het nu meer om de reizende ziel gaat in plaats van het daadwerkelijke reizen van de band, iets waarmee de beelden en het reizen ineens een hele andere rol zijn gaan spelen in de muziek.

In de periode tussen New (2008) en Hunters Go Hungry is er veel veranderd. Zo vertrokken na de bijbehorende tour nagenoeg alle bandleden, ging Westerik vervolgens met Anne Soldaat op tournee en mocht hij in het kader van In A Cabin With tien dagen naar IJsland om daar als The Giants of Húsavik een plaat op te nemen met Jason Kohnen van Bong-Ra. “Wat ik met The Giants heb gedaan was natuurlijk te gek”, blikt Westerik terug. “Die sfeer, IJsland en dan met zijn tweeën in tien dagen alles schrijven en opnemen.” Het was mede daar dat hij ontdekte dat hij meer met zijn stem kon doen.

Meer dan ooit liet Westerik zich voor Hunters Go Hungry inspireren door zijn eigen platenkast. Zo hielpen onder andere Tom Petty, David Bowie, Lou Reed, Elvis Costello en Bob Dylan hem zichzelf te verbreden. Met name David Bowie bleek de GEM zanger te inspireren om meer met zijn stemgeluid te doen. “Ik vind het bijzonder hoe hij meerdere persoonlijkheden weet te bezingen en daar wilde ik graag in experimenteren. Je kunt wel zeggen ontzettend standvastig te zijn, maar toch heb je altijd en bepaalde twijfel of gevoel dat je tot iets anders leidt. Dat wilde ik met de verschillende manieren van zingen proberen te verwoorden.”

Terwijl we het einde van de Arttrail naderen, vertelt Westerik dat bovendien het spelen in de live band van Anne Soldaat hem bijzonder goed heeft gedaan. De voormalige Daryll-Ann gitarist bracht hem veel bij over het proces van liedjes schrijven en het spelen van akkoorden. “Anne is in de muziek altijd wel een soort vaderfiguur voor mij geweest," zegt Westerik, “en ik zal dan ook nooit ontkennen dat hij me onwijs veel heeft geholpen."

Hunters Go Hungry is uiteindelijk een samensmelting geworden van reizen, belevenissen, beelden en andere inspiratiebronnen waarin Westerik zich van zijn meest veelzijdige kant laat zien. Daarmee is GEM meer Maurits Westerik dan ooit.