Wild Beasts en de allesverslindende lust Wild Beasts en de allesverslindende lust

Balanceren op de irritatiegrens

, Atze de Vrieze

Wild Beasts en de allesverslindende lust

Balanceren op de irritatiegrens

Atze de Vrieze ,

Wild Beasts heeft heel wat talentjes zien komen en gaan. Zelf zijn ze ook begonnen op een bonusdag in de kleine zaal. Zou er ooit eerder een band vier keer op London Calling gestaan hebben? Kennelijk vindt programmeur Ben Kamsma dat er nog altijd rek in zit. Dat klopt wel. Wild Beasts is een slowburner, een band die ook vandaag weer een paar zielen kan winnen.

Balanceren op de irritatiegrens

Wild Beasts heeft heel wat talentjes zien komen en gaan in Paradiso. Zelf zijn ze ook begonnen op een bonusdag in de kleine zaal. Van krantenjongen tot headliner. Zou er ooit eerder een band vier keer op London Calling gestaan hebben? Kennelijk vindt programmeur Ben Kamsma dat er nog altijd rek in zit. Dat klopt wel. Wild Beasts is een slowburner, een band die ook vandaag weer een paar zielen kan winnen.

GEZIEN:
Wild Beasts, 21 mei 2011, Paradiso Amsterdam, Grote Zaal
 
MUZIEK:
De kern van de band bestaat uit Hayden Thorpe en Tom Fleming, beiden gezegend met een karaktervolle stem en een sterk gevoel voor stijl. Thorpe zingt het meest, en dat doet hij grotendeels met zijn kopstem. Zij staan midden op het podium rond een elektronica-eiland, omringd door drie bescheiden muzikanten. Samen maken ze gedragen, intense popsongs. Ze komen maar zelden tot een echte climax, maar staan bol van de spanning.
 
PLUS:
"Oh don't you think that people are the strangest things / Design of desire means all that the heart requires / Is what it can't recognize", zingt Hayden Thorpe in Loop The Loop, het tweede number in de set. Het is Wild Beasts in een notendop, een zoektocht in de menselijke geest. Zonder gene, en zeer bewust op zoek naar de irritatiegrens, voor veel mensen zelfs erover. De songs van het nieuwe album Smother zijn meer ingetogen dan het bombastische oude werk, maar nog altijd beladen en devoot. De twee 'hits' van het tweede album - Hooting And Howling en All The King's Men - worden strategisch tot het eind bewaard. Ze zijn net wat meer uptempo en hebben zowaar een meezingfactor.
 
MIN:
Dat heeft de set ook wel nodig, want in het eerste deel gaat het wel erg de diepte in. De nieuwe songs zijn minder energiek en hebben minder crossover potentieel, maar binnen de set vinden ze hun plek.
 
CONCLUSIE:
Wild Beasts is een bijzondere band die extreme keuzes maakt en die consequent doorvoert. Dat verklaart waarom een echt grootse doorbraak tot nu toe uitgebleven is. Maar ook vanavond laat de band weer groei zien. Het is hun meest uitgebalanceerde set tot nu toe. Wild Beasts is een band waarmee je de dans aan moet gaan, lijf tegen lijf, borsthaar tegen borsthaar. Niet met gestrekte armen afhouden, je moet het zweet en het lichaamsvocht durven voelen en met een tinteling op je tong de zaal verlaten.
 
CIJFER:
9

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12