VVD betreurt BTW-verhoging op podiumkunsten VVD betreurt BTW-verhoging op podiumkunsten

Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) trekt boetekleed aan in NRC Handelsblad

, Timo Pisart

VVD betreurt BTW-verhoging op podiumkunsten

Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) trekt boetekleed aan in NRC Handelsblad

Timo Pisart ,

"De BTW-verhoging heeft mij niet geholpen", zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur vandaag in NRC Handelsblad. "Ik snap heel goed dat er in de kunstsector met scepsis naar is gekeken." Zijlstra meent dat de coalitie heeft geprobeerd de maatregel ongedaan te maken, maar dat er geen alternatief werd gevonden voor de 100 miljoen per jaar die deze oplevert.

Staatssecretaris Zijlstra (Cultuur) trekt boetekleed aan in NRC Handelsblad

"De BTW-verhoging heeft mij niet geholpen", zegt staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur in een interview met het NRC Handelsblad van vanmiddag. "Ik snap heel goed dat er in de kunstsector met scepsis naar is gekeken." Zijlstra meent dat de coalitie heeft geprobeerd de maatregel ongedaan te maken, maar dat er geen alternatief werd gevonden voor de 100 miljoen per jaar die deze oplevert.
 
De maatregel is niet door Zijlstra zelf genomen, maar door staatssecretaris Frans Weekers (Financiën)  en gaat in tegen de wens van de staatssecretaris naar meer cultureel ondernemerschap. Instellingen moeten volgens Zijlstra juist meer eigen inkomsten genereren. Ondernemers zijn ook ontstemd over het plan van Opstelten om de kosten van politie op organisatoren te verhalen.
 
In het regeerakkoord uit september 2010 bleek dat de beoogde coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV het BTW-tarief voor podiumkunsten en kunstvoorwerpen wilde verhogen van zes naar het standaardtarief van negentien procent. Aanvankelijk zou de btw-verhoging in januari van dit jaar zijn intrede doen, waarna diverse festivals vervroegd hun kaartverkoop startten.

Uiteindelijk werd de maatregel uitgesteld naar het nieuwe seizoen, om instellingen tijd te geven zich aan de nieuwe wetgeving aan te passen. Onder meer de Vereniging Nederlandse poppodia en –festivals en de Vereniging van Evenementen Makers trachtten door middel van een rechtzaak tegen de Staat de verhoging alsnog van de baan te krijgen. Door de Haagse rechtbank werden zij niet in het gelijk gesteld.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12