The Ex cureert podium op Roskilde The Ex cureert podium op Roskilde

"We leven er al zo'n 20 jaar van en spelen waar we willen"

, Ingmar Griffioen

The Ex cureert podium op Roskilde

"We leven er al zo'n 20 jaar van en spelen waar we willen"

Ingmar Griffioen ,

The Ex mag een dag op Roskilde cureren. De Nederlandse band met de punkroots gaat acht uur muziek samenstellen op een van de zeven podia van het grote Deense popfestival. "Ja te gek", reageert gitarist Terrie. "Hetzelfde weekend spelen we ook op een festival in Warschau en we gaan ongetwijfeld een stel rare jazzgasten meenemen." Vorig jaar cureerde The Ex een podium op Incubate.

"We leven er al zo'n 20 jaar van en spelen waar we willen"

The Ex mag een dag op Roskilde cureren. De Nederlandse experimentele band met de punkroots gaat acht uur muziek samenstellen op een van de zeven podia van het grote Deense popfestival. "Ja te gek", reageert gitarist Terrie Hessels. "Hetzelfde weekend spelen we ook op een festival in Warschau en we gaan ongetwijfeld een heel leuk stel rare jazzgasten meenemen. Maar dat doen we eigenlijk voortdurend." Vorig jaar cureerde The Ex een podium op Incubate in Tilburg.

2010 was zelfs voor The Ex-begrippen een ongekend jaar met 86 optredens en een nieuwe cd (Catch My Shoe), die op 25 januari ook in Amerika uitkomt. "Het is een krankzinnig jaar geworden. Te gek dat we spelen op wereldmuziek-, rock-, pop- en jazzfestivals en echt alles doen", lacht Terrie, die in een goedgemutste bui is. "Ha mensen die denken dat we een oude punkband zijn, moeten onze speellijst eens zien. 86 is wel een record. Niet omdat we dat wilden, maar omdat we gevraagd worden."

Was het vorig jaar al een gekkenhuis, dit jaar zit The Ex ook alweer bijna volgeboekt. In februari begint de band aan een nieuw Ethiopisch hoofdstuk, wederom met saxofonist Getatchew Mekuria. Terrie: "Net als vorig jaar gaan we weer een saxofoonproject doen. Mensen zijn daar heel benieuwd wat er hier gebeurt en wij nemen natuurlijk allerlei leuke acts mee. Dat wordt daar echt goed opgepikt. Ze zeggen: 'er komt hier nooit iemand, omdat mensen denken dat hier alleen maar honger is'. Voor ons voelt het niet als een hulp-, maar als een uitwisselingsproject."

Daarna reist The Ex meteen door naar Amerika, waar van 8 tot 18 maart wordt getourd van Chicago naar de oostkust en dan de westkust van Seattle tot Los Angeles. "Ja dat loopt als een speer daar", schatert Terrie. "Vooral in Amerika en Frankrijk loopt het echt hard. We brengen daar volgende week zelf de cd uit, via Amerikaanse distributie. Daarna doen we in april Duitsland en Nederland, in mei Rusland en Canada plus een aantal Zwitserse festivals en juni doen we meerdere zomerfestivals met Getatchew Mekuria."

In de zomer cureert de band een dag op Roskilde, waarna rockfestivals in Warschau en Oostenrijk volgen. Na de zomer is het tijd voor een Ex & Brass Unbound tour, plus Griekenland, Spanje, wellicht Turkije en weer Polen. Is er nog wat vrij? "Niet echt, we zitten helemaal vol. Eigenlijk willen we eind van het jaar nog een keer naar Italië. Er zijn nu zoveel landen die interesse hebben, in het oostblok ook steeds meer. Die vraag komt echt uit de landen zelf." Daar komt geen boeker aan te pas. "We doen alles nog via de eigen mail. Dat is best druk. Wonderbaarlijk eigenlijk. We leven er al zo'n twintig jaar van en spelen waar we willen."

De vraag naar nieuw materiaal doet Terrie weer lachen. Vanwaar die uitgelatenheid? "Repeteren is grappig. Je beseft dat om nieuwe nummers te maken, we eerst een paar weken niks moeten doen. Er komt nog niet echt veel uit, misschien morgen. Aan de andere kant hebben we deze set nog niet echt doodgespeeld, dus misschien voelen we de urgentie niet."

Roskilde vindt plaats van 30 juni tot en met 3 juli. Het is nog niet duidelijk welke dag The Ex cureert en wie ze uitnodigen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12