Vijf doden en ruim 100 gewonden op Pukkelpop door noodweer, programma definitief gestaakt Vijf doden en ruim 100 gewonden op Pukkelpop door noodweer, programma definitief gestaakt

Tenten ingestort, festival is afgelast

, Ingmar Griffioen

Vijf doden en ruim 100 gewonden op Pukkelpop door noodweer, programma definitief gestaakt

Tenten ingestort, festival is afgelast

Ingmar Griffioen ,

Er zijn vijf doden en zo'n honderdertig gewonden gevallen op Pukkelpop door het noodweer. Meerdere tenten zijn ingestort en enkele grote bomen zijn omgewaaid. Volgens radiostation Studio Brussel rijden ambulances af en aan en is het programma op de eerste festivaldag van Pukkelpop volledig stilgelegd. De organisatie heeft het festival inmiddels volledig afgelast.

Tenten ingestort, festival is afgelast

Er zijn vijf doden en ruim honderddertig gewonden (waarvan elf zwaargewonden) gevallen op Pukkelpop door het noodweer, zo meldt het Belgische tv-journaal. Eerder berichtte dagblad De Standaard op gezag van de brandweer dat het om zes doden zou gaan. Onder de gewonden zijn ook zes Nederlanders. Twee van hen raakten ernstig gewond. De overleden bezoekers zijn allen Belg. Meerdere tenten op Pukkelpop zijn ingestort. Ook zijn enkele bomen omgewaaid, waarvan zeker eentje op een eettent is gevallen. Volgens Studio Brussel reden ambulances af en aan. Er waren 60.000 mensen op Pukkelpop aanwezig, media rapporteren dat velen al naar huis vertrokken zijn.

In eerste instantie zou het festival op de tweede dag hervat worden, maar inmiddels is het volledig afgeblazen. De organisatie laat weten: "Pukkelpop is in diepe rouw. We voelen erg mee met de families en vrienden van de slachtoffers. Woorden schieten te kort. We kunnen ons er dan ook niet mee verzoenen om het festival verder te laten plaatsvinden. Daarom hebben wij besloten om Pukkelpop 2011 voor de rest van het weekend stop te zetten."

Update van persconferentie
Burgemeester Hilde Claes van Hasselt wist om 21.00 uur op een persconferentie nog van twee doden. Zij meldde dat één slachtoffer op het terrein is gevallen en een tweede op de camping. Verder zijn "een veertigtal slachtoffers geteld. Dat is volgens de informatie die we nu hebben. Er wordt gewerkt aan een noodnummer." Dat is er inmiddels 0032 - (0)11-239711.

De burgemeester voegde daar aan toe de "veiligheid en rust onder de bezoekers heel belangrijk is. Om die reden hebben we de organisatie gevraagd nu al rustig een beetje muziek terug te spelen op de weide. Zodat de rust die er nu is behouden kan blijven."

Wat gebeurde er?
Onder meer Skunk Anansie en Smith Westerns moesten de show staken, door het korte onweer dat even voor 19.00 uur over het terrein raasde. "Storm trekt langzaam weg. Alle optredens voorlopig gestopt", twitterde Studio Brussel om 18.40 uur. Een bezoeker twitterde dat "de Chateau-tent, een eettent en de Humo-stand omver zijn gewaaid" en een ander fotografeerde een omvergeblazen geluidstoren. Een filmpje op YouTube laat de instorting van een van de tenten zien.



De Amerikaanse indieband Smith Westerns maakte het van nabij mee en frontman Cullen Omori twitterde:  "Stage collapsed max almost got crushed by the tress. I hope pukkelpop  has insurance bc all our shit is broke. Praying no one got hurt. Wtf."

Ook een aangeslagen zangeres Skin van Skunk Anansie doet op Facebook verslag van de gebeurtenissen. "Still at Pukklepop festival after a burning hot sunny day turned into a mini hurricane which hit the stage during our set, a tower fell onto our truck, we had to run for our lives mid-set as hail hit the stage and the wind began to tear it to pieces, we were unable to continue to play, this was the scariest moment I have ever seen or felt in my 20 years of being an artist. The rumour is 5 people died today, my heart goes out to all their families, very sad time. Skin."

Studio Brussel heeft reacties van diverse acts op het festival verzameld.

Paniek
De Standaard rapporteert dat er paniek uitbrak onder een deel van het publiek, omdat tijdens het tien minuten durende onweer "in de tenten al snel nog nauwelijks plek om te schuilen was". Ook zou in de kleinste tent (de chateau) de draagconstructie gebroken zijn en andere tent (de boiler-room) deels ingezakt zijn. De Standaard-journalist Peter Vantyghem is zelf lichtgewond geraakt en vertelt de krant: "De chateau lag plat in een minuut, terwij Smith Westerns aan het spelen was. Alles stortte in of waaide weg."

Veel bezoekers zouden het terrein al verlaten hebben. Ook zouden de zij-openingen van het terrein geopend zijn om het  vertrek van het publiek te vergemakkelijken. Volgens Studio Brussel  vertrokken velen en wachtten anderen een officiële verklaring van de  organisatie af.

StuBru doet nu live verslag van het festivalterrein, dat is veranderd "in een grote modderpoel". Bewegende beelden van de ramp zijn te vinden op YouTube en bij onder meer de NOS.

Reactie Lowlands
Middels een persbericht laat de Lowlandsorganisatie weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen op Pukkelpop.

'Donderdagavond viel ook op Lowlands in Biddinghuizen een zware regenbui  die gepaard ging met onweer. Hoewel het festival morgenmiddag van start  gaat, zijn er inmiddels wel enkele tienduizenden bezoekers op de  campings aanwezig. De regenbui heeft niet voor grote overlast gezorgd en  het festival vindt normaal doorgang. De weersvoorspellingen voor de  komende dagen zien er gunstig uit. Het zal niet volledig droog blijven  maar noodweer wordt niet voorspeld.'

'De Lowlandsorganisatie heeft geen contact opgenomen met haar Belgische  collega’s om de druk aldaar niet verder te vergroten. Op dit moment zijn  er nog geen afzeggingen van acts die vandaag op Pukkelpop optraden en  later deze week op Lowlands staan.'

Pukkelpop
Pukkelpop vindt tegelijk met Lowlands plaats maar begint al op donderdag en eindigt zodoende zaterdag. Vorig jaar kende het festival ook een dramatische editie, toen pleegde de zanger van Ou Est Le Swimming Pool zelfmoord. Ook overleed toen Michael Been, de 60-jarige vader van bassist Robert Been van Black Rebel Motorcycle Club. Hij werd onwel in de backstageruimte.

Noodweer in Nederland in 2010
In 2010 hadden meerdere Nederlandse festivals last van noodweer. Op het Zwarte Cross-terrein stortten toen meerdere tenten in, met vier gewonden tot gevolg. Het Source festival nabij Utrecht werd zowat weggevaagd, waarna de tweede festivaldag afgelast moest worden.

Nog afgelopen zaterdag begaf een podium het op een festival in de Amerikaanse staat Indiana. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven

Dit artikel wordt aangevuld, zodra er meer bekend is.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12