“Downloaden brengt metalfestivals in problemen” “Downloaden brengt metalfestivals in problemen”

Festival in Apeldoorn organiseert debat met Kamerleden Uitslag (CDA) en Van Dijk (SP)

, Atze de Vrieze

“Downloaden brengt metalfestivals in problemen”

Festival in Apeldoorn organiseert debat met Kamerleden Uitslag (CDA) en Van Dijk (SP)

Atze de Vrieze ,

Het gaat slecht met de metal- en hardrockfestivals in Nederland. Dat komt ondermeer door het downloaden van muziek, denken veel organisatoren. Het culturele rock- en metalfestival Brainstorm organiseert zaterdag 6 november in Apeldoorn een debat over die stelling, met Kamerleden Sabine Uitslag (CDA) en Jasper van Dijk (SP).

Festival in Apeldoorn organiseert debat met Kamerleden Uitslag (CDA) en Van Dijk (SP)

Het gaat slecht met de metal- en hardrockfestivals in Nederland. De afgelopen jaren vielen Fields Of Rock, Arrow Rock en Waldrock weg. Alleen de kleine evenementen blijven over. Daar zijn allerlei oorzaken voor, maar ook het downloaden van muziek speelt indirect een rol, is een veelgehoorde verklaring. Het culturele rock- en metalfestival Brainstorm organiseert zaterdag 6 november in de Gigant in Apeldoorn een debat over die stelling, met Kamerleden Sabine Uitslag (CDA) en Jasper van Dijk (SP). “Artiesten verdienen minder geld aan cd-verkoop en vragen dus meer geld voor optredens”, zegt mede-organisator Raffi Trapman. “Dat brengt concertorganisatoren in problemen.”

Het is een veel gehoorde redenering: file-sharing is niet slecht voor artiesten, het moet gezien worden als promotie voor andere producten die een artiest te verkopen heeft, zoals merchandise en concertkaartjes. Een mooie stelling, maar volgens Trapman een illusie. “Het zou mooi zijn als het zo ging, maar mensen zetten niet keurig netjes het bedragje op de bank apart voor concerten dat ze voorheen aan cd’s uitgaven. Ze hebben nog steeds hetzelfde budget te besteden, maar ze kunnen het ook uitgeven aan hun mobiele telefoon of aan sinterklaascadeautjes.”

De consument is in elk geval niet zomaar geneigd de prijsverhogingen van concertkaartjes te accepteren. Dat geldt volgens Trapman voor alle festivals, metal en rock vormen geen uitzondering. “Het feit dat iemand illegaal de cd’s van Metallica downloadt, betekent nog niet dat hij best twintig euro meer wil betalen voor een concertkaartje.” Trapman zegt niet per se positief of negatief tegenover file-sharing te staan, maar hij vindt wel dat het debat erover gevoerd moet worden. “Het is belangrijk een signaal te geven aan de politiek. De eerste slachtoffers zijn al gevallen.”

Het kleinschalige festival Brainstorm zelf merkt de effecten minder. Het is toe aan zijn derde editie, met twaalf acts op de flyer. Het gaat om relatief onbekende namen als In Vain, Innerwish en The Spirit That Guides Us. “De meeste acts die wij boeken zijn geen professionals. Ze zijn minder afhankelijk van een vast salaris. De verhoging van het BTW-tarief op kaartjes zullen we wel merken, net als de korting op cultuursubsidies. Mede door de economische situatie wordt het aan alle kanten lastiger voor concertorganisatoren.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12