Mojo stopt voor onbepaalde tijd met metalfestivals

“Er is in Nederland geen basis voor grote metalfestivals”

Fiona Fortuin ,

Mojo heeft besloten voor onbepaalde tijd geen grootschalige metalfestivals te organiseren. “Er is in Nederland momenteel geen basis voor grote metalfestivals”, zegt boeker Rob Trommelen.

“Er is in Nederland geen basis voor grote metalfestivals”

Als liefhebber van het stevigere gitaarwerk, gaat het Rob Trommelen aan het hart. Toch heeft de Mojo boeker besloten voor onbepaalde tijd geen grootschalige metalfestivals meer te organiseren.

In februari jongstleden liet Mojo weten dat Wâldrock in Friesland dit jaar niet doorgaat. De afgelasting is geen uitzondering. Kort daarvoor werd ook duidelijk dat de boeker van het rondreizende Sonisphere Nederland over zal slaan. Fields of Rock beleefde in 2007 al zijn laatste editie. Nu is dus zeker dat in elk geval op korte termijn geen poging wordt ondernomen één van deze festivals nieuw leven in te blazen.

“Er is in Nederland momenteel geen basis voor grote metalfestivals”, zegt Trommelen. De voornaamste redenen die hieraan ten grondslag liggen zijn een terugloop in bezoekers-aantallen en een gebrek aan goede, grote headliners. Trommelen: “In het genre zit weinig groei. Headliners als Metallica, AC/DC of Iron Maiden heb je nodig. Als je die niet hebt, wordt het al moeilijk. Daarbij zijn er ook bands zoals Rammstein die niet op een metalfestival willen staan.”

Maar als Trommelen één belangrijke oorzaak mag aanwijzen, dan is dat het wegvallen van Dynamo Open Air in 2005. “Dat was een belangrijk festival voor metal in Nederland. Door het verdwijnen van Dynamo hebben we een achterstand opgelopen ten opzicht van Graspop in België. Dat festival ligt maar 20 kilometer over de grens, we zijn onze bezoekers aan ze kwijtgeraakt.” Zo worden er al enkele jaren busreizen naar België georganiseerd om de grote groep Nederlanders te vervoeren. Maar afgunst heeft de boeker niet. “Ik gun Graspop het allerbeste. Ik ken de organisatie, het zijn goede Belgen.”

Nu Mojo zijn pijlen niet meer op metal richt, ziet het er voor de metalliefhebber somber uit. Een megafestijn met grote namen kunnen ze in elk geval op hun buik schrijven. Hierdoor is het fenomeen metalfestival overigens niet meteen van de radar verdwenen. Nieuwe initiatieven laten al van zich horen. FortaRock in Nijmegen begint in juli aan zijn tweede editie. En ook Friesland heeft een nieuw evenement in de steigers staan. Het zijn relatief kleine festivals, zeker in vergelijking met Fields of Rock. Voor Mojo is het geen optie om iets kleinschaligs op te zetten. “We zijn niet zo goed in klein.”