3VOOR12 bespreekt Album van de Week (10): Önder & FS Green 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (10): Önder & FS Green

De Kassier is een album voor mensen die hiphop zien als het leukste spel dat er is

, Atze de Vrieze

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (10): Önder & FS Green

De Kassier is een album voor mensen die hiphop zien als het leukste spel dat er is

Atze de Vrieze ,

Önder roept net zo vaak 'geld' tot de biljetten vanzelf uit de lucht komen dwarrelen, en dat gaat de komende tijd vast gebeuren. Al was het maar figuurlijk. De rapper speelt slim balletje balletje met Engels en Nederlands, beatmaker FS Green levert een set beats waar iedere rapper blij mee zou zijn. De Kassier is een album voor de echte hiphopliefhebber.

De Kassier is een album voor mensen die hiphop zien als het leukste spel dat er is

Toen funkgoeroe George Clinton voor het eerst geld verdiende met zijn P-funk kocht hij geen huis, zelfs geen auto, maar een ruimteschip, voor op het podium. Tot grote teleurstelling van zijn bandleden, die op een bonus gehoopt hadden, maar Clinton legde het uit met een oeroude regel van de straat. "Als een pooier voor het eerst geld verdient, koopt hij geen huis, maar een dikke auto. Daar zal hij dan in moeten slapen, maar mensen zullen denken: als hij zo'n grote auto heeft, heeft hij vast ook een groot huis." Die selffulfilling prophecy van geld en succes is nauw verweven met de hiphop, van Erick & Parrish Making Dollars (EPMD) tot Lil' Wayne's Cash Money Records. En dan is daar nu het debuut van Önder (voorheen Murda Turk) en FS Green. De Kassier (Een Monnie Album) volgt de heren op hun weg naar succes en diamanten ringen.

Voilà, De Kassier in een notendop. Inderdaad, Önder roept net zo vaak 'geld' tot de biljetten vanzelf uit de lucht komen dwarrelen, maar mensen die hem gemakzuchtig weg willen zetten als een inwisselbare bling bling rapper hebben het mis. Nee, aan serieuze praat bezondigt de rapper zich liever niet. Alleen op huiltracks Hou Van Mij en Zo Dichtbij laat Önder een glimp zien van zijn 'donkere dagen'. Het is genoeg om de rest met een knipoog te kunnen zien. De kracht van Önder volgens hem zelf: "opscheppen en tof rappen". De Kassier is een album voor mensen die hiphop zien als het leukste spel dat er is.

De kampioensgordel van de Keizer Punchline blijft bij zijn labelbaas Jiggy Djé, die natuurlijk op De Kassier een paar keer langs komt ("Rappers willen schoenen, ik wil de wereld aan mijn voeten"). Jiggy Djé liet Turk geduldig opgroeien onder zijn vleugels. In 2008 verscheen op Noah's Ark de Turkse Pizza EP, met beats van Sir OJ. Afgelopen jaar was Turk samen met Spacekees de vaste back-up van Jiggy tijdens zijn Ark de Triomf tour en werkte hij aan misdaadfilm Gangsterboys, die gelukkig voor hem zo succesvol blijkt als hij op zijn plaat beweert. Önder zelf moet het meer hebben van zijn flow, die loom is van de 'Johnny', maar toch scherp. Het meest valt hij op door de vermenging van Engels en Nederlands en doordat hij woorden uitspreekt zoals het hém uitkomt, waardoor 'doe de thang' ineens moeiteloos rijmt op 'hooligan'. Dat klinkt als een nachtmerrie voor taalpuristen, maar is in werkelijkheid een boeiende vondst. Zelfs als Önder de Nederlandse lidwoorden door elkaar haalt ('de liedje' in Ik Ken Hem) mag je dat rustig beschouwen als een knipoog naar het Engels. 

Het komt niet vaak voor dat een beatmaker naast de rapper op de hoes terecht komt. In dit geval is het terecht, want de producties van FS Green zijn misschien wel het grootste winstpunt van dit debuut. Ze zijn Amerikaans georiënteerd, combineren soul met machinale beats en scherpe synths. Ze klinken minstens zo zelfverzekerd als de rapper. FS ontpopt zich tot een meester van de goede hook, soms vocaal (in Monnie en Ik Ken Hem), soms met het juiste refreintje (Kempi's onweerstaanbare zanglijntje in Nog Meer Succes), of vintage blaxploitation blazers en percussie (De Kassier). Elke internationale rap ster zou zijn handen dichtknijpen bij zo'n op maat gemaakt setje beats als Önder voorgeschoteld krijgt. Van de gastbijdragen is de meest eervolle vermelding voor Hef, de man met wie Önder binnenkort op tour gaat als de Bang Bros. Met zijn rauwe, donkere stem, inspireert hij Önder zijn vieze kant boven te halen. "Ik heb een vrouwtje in de wissel ze heeft KUT voor me."

Een jaar na Jiggy Djé's Ark de Triomf verstevigt Noah's Ark zijn status met De Kassier. Opnieuw een album voor de echte hiphopliefhebber. Hiphop in Nederland is meer versplinterd dan ooit, maar ook zo levend als het nog nooit is geweest.

De Kassier (Een Monnie Album) verschijnt op Noah’s Ark/PIAS. Het album is tijdelijk te beluisteren op de Luisterpaal. Bekijk Önder op Noorderslag in de 3VOOR12 zaal en het 3VOOR12 Selecteert filmpje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12