The Phantom Four maakt dubbelalbum met Rudeboy The Phantom Four maakt dubbelalbum met Rudeboy

Surfgroep komt in januari met instrumentale en vocale plaat

, Atze de Vrieze

The Phantom Four maakt dubbelalbum met Rudeboy

Surfgroep komt in januari met instrumentale en vocale plaat

Atze de Vrieze ,

The Phantom Four heeft een nieuw bandlid. De band rond ex-Treble Spankers gitarist Phantom Frank heeft een zanger gevonden. Zijn naam luidt The Arguido (Portugees voor ‘officiële verdachte’), maar de meeste mensen zullen hem herkennen als Rudeboy.

Surfgroep komt in januari met instrumentale en vocale plaat

The Phantom Four heeft een nieuw bandlid. De band rond ex-Treble Spankers gitarist Phantom Frank heeft een zanger gevonden. Zijn naam luidt Patrick Tilon alias The Arguido (Portugees voor ‘officiële verdachte’), maar  de meeste mensen zullen hem herkennen als Rudeboy, voormalig lid van onder meer Urban Dance Squad en Junkie XL. Een opmerkelijke samenwerking, die vrij toevallig tot stand kwam, vertelt drummer Niels Jansen. “Ik ken Rudeboy uit de tijd dat ik bij platenmaatschappij Roadrunner werkte en de promotie deed voor het eerste Junkie XL album. Een jaar of twee heb ik alle interviews geregeld voor Tom en Patrick. Daarna hebben we contact gehouden.”

Dat contact ontaardde onder andere in een bezoekje van Rudeboy aan een optreden van The Phantom Four in Bitterzoet. De veteraan was onder de indruk van de surfband. “Dat vond ik erg bijzonder om te horen uit zijn mond. Hij is altijd een muzikale held van me geweest. Op een gegeven moment waren we nieuwe nummers aan het opnemen en hebben we hem gevraagd of hij een nummer mee wilde doen. Dat wilde hij graag. Dat werden er uiteindelijk twee. Toen we die nummers na de opnames terug luisterden, kwamen we tot de conclusie dat we ze graag samen live wilde spelen. Hij heeft toen regelmatig ook een aantal nummers meegedaan bij onze optredens. Toen er meer materiaal werd geschreven samen ontstond het idee een hele plaat met
elkaar op te nemen.”

Dat leverde een klein probleem op, want The Phantom Four had intussen ook al een album klaar, ouderwets instrumentaal. Het zijn voornamelijk nummers die The Phantom Four al jaren live speelt, en die op het podium de tand des tijds hebben doorstaan. Dat album verdwijnt niet in de prullenbak, maar verschijnt naast een nog op te nemen plaat met The Arguido. “Het wordt een dubbelaar. Ik geloof niet dat iemand dat ooit eerder zo heeft gedaan. Eén nummer komt op beide albums te staan. Dat vond Patrick zo te gek dat hij er graag over wilde rappen. Het album moet in januari uitkomen.”

Dat mag ook wel, want het debuutalbum van de band verscheen alweer in 2006. “Daarna hebben we veel gespeeld”, vertelt Jansen. Afgelopen weekend speelde The Phantom Four een dubbele set: veertig minuten met The Arguido, veertig minuten instrumentaal. Dat klinkt als een gouden concept voor een volledige tour, maar of dat gaat gebeuren valt te bezien. “Het hangt er een beetje vanaf waar je voor geboekt wordt. Bovendien heeft Frank nog altijd last van RSI, waardoor hij erg op moet passen hoe vaak en hoe lang hij speelt. Veel bands gaan drie maanden op tour, en doen daarna een half jaar niks. Wij spelen het hele jaar door, maar met mate. Vroeger, met The Treble Spankers, speelde Frank ook gerust drie festivalshows op een dag, maar dat kan niet meer. Nou ja, het kan wel, maar er moet een prijs voor betaald worden, en dat is pijn.”

Op Soundcloud staan vier nieuwe nummers van The Phantom Four, waaronder twee met The Arguido.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12