5-jarige Live in Your Living Room wil terug naar New York

En zoekt verdere samenwerking op met festivals

Fiona Fortuin ,

Door Kees Jonkheer en zijn team is zeker nagedacht hoe het 5-jarig jubileum van Live in Your Living Room te vieren. Maar vooralsnog staat er niets speciaals op de planning. Het jubileum is, passend bij deze tijd, ondergesneeuwd geraakt. "We hebben zoveel gedaan. Vooral New York was een hele onderneming."

En zoekt verdere samenwerking op met festivals

Door Kees Jonkheer en zijn team is zeker nagedacht hoe het 5-jarig jubileum van Live in Your Living Room te vieren. Maar vooralsnog staat er niets speciaals op de planning. Het jubileum is, passend bij deze tijd, ondergesneeuwd geraakt. Jonkheer: "Vorig jaar is het aantal edities opgeschroefd van zo'n 25 naar 85 per jaar, hebben we tours gedaan met onder meer Anne Soldaat en zijn we naar New York geweest voor zeven huiskamerconcerten, dat was ook een hele onderneming."

In 2005 splitste de toen twee jaar bestaande Live in The Living Room zich op. Rick Treffers, één van de organisatoren, zette Live In The Living op. Jonkheer ging alleen verder onder de naam Live In Your Living Room. Aan het al bestaande concept werd door beiden niet getornd: concerten organiseren voor vijftig man in een woonkamer. Niet die van henzelf, maar thuis bij een vreemde.

"Dat werkt nog altijd heel goed", zegt Jonkheer die zich sinds vorig jaar fulltime met Live In Your Living Room bezig houdt. "We zijn het concept ooit begonnen om bepaalde muziek en bands een intieme setting te bieden, als alternatief voor kleine popzalen. Maar met de jaren heeft Live In Your Living Room als neveneffect ook iets idealistisch gekregen. Vaak krijg je na afloop de reactie van mensen: 'dat dit nog kan? Ik heb mijn geloof in de mensheid teruggekregen!'", vertelt Jonkheer.

Zo stelt de host geheel op eigen risico zijn huis ter beschikking. Deze zorgt tegen een financiële vergoeding voor de hapjes en drankjes en mag na afloop de boel zelf opruimen. En mocht er iets in huis kapotgaan, of ongevraagd worden geconfisqueerd, dan is de host aansprakelijk. "Maar dat is nog nooit gebeurd, al moet ik misschien nu wel even afkloppen. Mensen blijven enthousiast. Elk jaar krijgen we iets van 50 aanmeldingen binnen van mensen die graag host willen zijn."

Na vijf jaar denkt Jonkheer er nog altijd niet aan om van zijn concept af te wijken, maar uitbreiden wil hij wel. De Live In Your Living Room tour in New York was zo succesvol, dat hij dit jaar graag weer terug wil. "Ik was helemaal niet zo bezig met New York. Bij toeval sprak singer-songwriter Lee Mason tegen mij zijn wens uit om in New York te spelen. Ik ben toen ingehaakt en ben een tour op gaan zetten: elke dag een huiskamerconcert, zeven dagen lang. Het kostte me een half jaar om het rond te krijgen. Nu ik het eenmaal heb gedaan, wil ik graag terug."

Ook wil hij dit jaar meer gaan samenwerken met festivals. "Crossing Border en EuroSonic/Noorderslag doen we al een paar jaar, maar we willen ons graag met meer festivals in het land verbinden. Met een aantal zijn we in gesprek. Gelukkig is het jaar nog maar net begonnen, we zullen ons jubileum zeker nog vieren."