Tweede editie Vlaams-Nederlands festival Sonic Connections

“Nederlandse podia staan meer open voor Vlaamse bands dan andersom”

Erik Zwennes ,

Van 1 tot en met 3 april vindt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond aan de Amsterdamse Nes de tweede editie van het Vaams-Nederlandse bandjesfestival Sonic Connections plaats. Met het festival wil de organisatie de onderlinge band en de uitwisseling binnen de Nederlandse en Vlaamse muziekscene versterken.

“Nederlandse podia staan meer open voor Vlaamse bands dan andersom”

Van 1 tot en met 3 april vindt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond aan de Amsterdamse Nes de tweede editie van het Vaams-Nederlandse bandjesfestival Sonic Connections plaats. Ditmaal nog groter en met een inhoudelijke randprogrammering. In De Brakke Grond spelen onder meer Eklin, Eva Braun, The Go Find (B) en Addicted Kru Sound (B) feat. Selah Sue (B).

Eigenlijk zou een half jaar geleden al de tweede editie van Sonic Connections plaats vinden. Het plan was om twee keer per jaar een editie te organiseren, maar wegens financiële omstandigheden en de interne planning is besloten de ambities iets terug te schroeven. Overigens is dat niet af te zien aan de programmering, die is aangevuld met een sessieprogramma georganiseerd door Live in Your Living Room, een aanwijsstokjesexpositie van dj en producer Steven de Peven, diverse kunstprojecten, radiomakers, workshops en een heuse Muziek Meeting der Lage Landen waar muziekprofessionals uit beide landen elkaar wegwijs maken in de locale muziekscene en regelgeving.

Programmeur Tom Rummens is heel blij met de boeking van de Vlaamse folk-rockband Blackie & The Oohoo’s, samen met het Nederlandse Ragazze Kwartet. “De band gaf ooit aan dat het ze te gek leek om hun arrangementen door strijkers te laten interpreteren. Ik ben op zoek gegaan en stuitte op het jongste professionele strijkkwartet van Nederland. De dagen voor het festival zullen de twee groepen met elkaar repeteren om op Sonic Connections de samenwerking te primeuren.  Naast deze bijzondere combinatie is Rummens groot fan van het Groningse Eklin. “Ik zag ze bij 5 jaar Subbacultcha! en op Eurosonic. Ik overwoog ze al te boeken voor de eerste editie, maar nu zijn ze nog een stuk beter en muzikaler geworden.”

Met de programmering richt Rummens zich op bands die veelal nog te klein zijn voor Paradiso of Melkweg. De bedoeling is dat de onderlinge band en de uitwisseling van Nederlandse en Vlaamse muziekscene wordt versterkt. “Ik vermoed dat er nu meer Vlaamse bands in Nederland spelen dan andersom. Het Nederlandse podiumcircuit staat meer open voor Vlaamse bands. Ik merk dat er onder professionals veel behoefte is om de collega’s uit het andere land te leren kennen.” Sonic Connections heeft ervaren professionals uit beide landen uitgenodigd om te spreken voor geïnteresseerden. “Zo krijgt men aan beide zijde meer inzicht hoe in het andere land bands weggezet kunnen worden.”

Op donderdag 1 april spelen Eklin (NL), Toman (B), Eva Braun (NL), E.T. Explore Me (NL) en Sir Yes Sir (B)
Vrijdag 2 april:  Blackie & The Oohoo’s (B) featuring Ragazze Kwartet (NL),The Go Find (B), Nive Nielsen and the Deer Children (GL/B), Indian Askin (NL), Wooden Constructions (NL)
Zaterdag 3 april: Tape Tum (B), Autoblonde (NL), The Secret Love Parade (NL), Team William (B), Addicted Kru Sound (B) feat. Selah Sue (B)